1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Sara Kuiviston treenisuoritus Japanin 37 asteen helteessä löi Suomen valmentajaketut ällikällä – “Tämä oli poikkeuksellinen päivä”

Sara Kuivisto ei antanut paahtavan kuumuuden häiritä viimeistelytreeniään Sagassa. Juoksija lähtee uransa ensimmäisiin olympiakisoihin lupaavassa vireessä.

Sara Kuivisto on kertonut olevansa huippuiskussa ennen olympiastartteja. Puheille saatiin katetta juuri kisasuoritusten kynnyksellä. Kuva: Tomi Hänninen

SAGA. Sara Kuiviston on tiedetty olevan huippukunnossa uransa ensimmäisten olympiakisojen kynnyksellä. Viikonloppuna Sagan yleisurheilukentällä nähty suoritus hämmästytti silti Suomen joukkueen valmentajakaartia.

Eteläisessä Japanissa yleisurheilukollegoidensa kanssa olympiakuntoaan viimeistelellyt Kuivisto, 29, juoksi lauantai-iltapäivän harjoituksissa 1 000 metriä aikaan 2.37,5. Kyseessä on epävirallinen Suomen ennätys. Kuiviston nimissä oleva tonnin virallinen SE 2.39,14 on syksyltä 2020.

– Minut se kyllä yllätti. Kyseessä oli todella kova veto, Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen kertoi Yle Urheilulle.

– Suunnitelma oli, että Sara juoksee tonnin ja nimenomaan viimeiset 200 metriä kovaa. Ensimmäinen kierros oli tilattu 65 sekuntiin. 800 metriä meni aikaan 2.09. Tavoitteena oli, että Sara vetäisi viimeisen 200 metriä 30 sekuntiin, mutta se menikin 28,5 sekunnissa.

Salonen oli kirittämässä Kuivistoa huippuaikaan yhdessä Topi Raitasta valmentavan Janne Ukonmaanahon kanssa. Tokion olympiadebyyttiinsä keskittyvä Kuivisto suhtautui suoritukseensa kylmänviileällä vaatimattomuudella, mutta koville jänishommissa joutuneet valmentajat eivät peitelleet intoaan.

– Tosi hyvältä vaikuttaa. Nyt oli suunnilleen sama vauhdinjako kuin Saran SE-ajassa, mutta viimeinen 200 metriä tuli 1,5 sekuntia kovempaa. Sara suorastaan lensi viimeisen satasen. Sieltä löytyy tällä hetkellä rullia, Salonen sanoi.

Kuva: Lehtikuva

Treenisuoritus lupaa hyvää ajatellen Kuiviston lähestyvää olympiaurakkaa. Kuivisto juoksee varhain perjantaina Suomen aikaa 800 metrin alkuerissä. Aikaisin maanantaina 2. elokuuta vuorossa ovat juoksijan toisen matkan 1500 metrin alkuerät. Ari Suhosen valmentama Kuivisto on ilmoittanut tavoittelevansa molemmilta matkoilta välieräpaikkaa.

– Saran fyysinen suorituskyky on erittäin vahva. Toinen asia, jota tarvitaan kisoissa, on että loppu kulkee. Etenkin naisten 800 metrillä, joskus myös 1500 metrillä, on tärkeää juosta sijoituksesta. Silloin lopun täytyy tulla, Salonen analysoi.

Vähintään yhtä tärkeässä roolissa ovat hyvin menneistä harjoituksista saadut henkiset voimavarat.

– Kyllähän se itseluottamusta nostattaa, kun pääsee viimeistelytreenissä mimikoimaan tilannetta, jossa tullaan kohuullisesta vauhdista ja pannaan lämä tiskiin. Tämä antaa varmasti hyvät lähtökohdat, ei tarvitse jännitellä.

Kuiviston treenituloksen arvoa nostaa, että se syntyi peräti 37 asteen helteessä. Sagan paahtavat olosuhteet ovat olleet hyvää harjoittelua Tokion kisoihin, joista on etukäteen povattu maailmanhistorian kuumimpia olympialaisia.

– Sanotaan, että tämä oli poikkeuksellinen päivä. Nyt oli kuumin paahde, kun lähdettiin verryttelemään. Toisaalta kosteuslukemat olivat alhaalla. Nyt oli yksinkertaisesti kuuma, mutta ei se näyttänyt haittaavaan, Salonen kertoi.

– Kisapäivänä voi olla toki vähemmän celciuksia, mutta enemmän kosteutta. Tukaluus voi olla silloin samaa luokkaa. Ei tämä nyt ainakaan mikään helpotettu olosuhde ollut.

Lue myös:

Pystyykö mielenterveytensä kanssa painiva supertähti enää kilpailemaan Tokiossa? Simone Bilesin elämää varjostaa rankka lapsuus ja seksuaalinen hyväksikäyttö

Katso Matti Mattssonin hurja veto! Suomalainen ui komeasti olympiafinaaliin uudella Suomen ennätyksellä – "Elän unelmaani"

Tässä on Tokion olympialaisten aavemaisin kisapaikka, jonne pelkkä saapuminen oli kokemus – vaikka koronaa ei olisi, täältä ei suomalaisia löytäisi

Piskuinen japanilaiskylä järjesti huikean yllätyksen olympialaisiin valmistautuville suomalaiskävelijöille – "Siinä oltiin ihan H. Moilasena"