1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Hollantilaispyöräilijä luuli voittaneensa olympiakultaa ja tuuletti villisti maalissa: "Amatöörimäistä"

Riossa pahannäköisesti johtopaikalta kaatunut Annemiek van Vleuten jäi tälläkin kertaa ilman olympiakultaa. Yllätysvoiton otti 30-vuotias Anna Kiesenhofer.

Annemiek van Vleuten luuli voittaneensa olympiakultaa
Annemiek van Vleuten luuli voittaneensa olympiakultaa

Hollantilaispyöräilijä Annemiek van Vleuten luuli jo hetken voittaneensa maantiepyöräilyssä olympiakultaa, kun hän ylitti maaliviivan iloisesti tuulettaen. Hän ei tiennyt, että Itävallan Anna Kiesenhofer oli tullut maaliin jo aiemmin.

Tämä johtui viestintäkatkoksesta, sillä hän ei tiennyt kultaa yllättäen voittaneen Kiesenhoferin pyöräilleen hänen edellään.

– Olin väärässä. Luulin voittaneeni, van Vleuten sanoi yllättyneenä (siirryt toiseen palveluun) kilpailun jälkeen.

Kiesenhofer voitti kilpailun minuutin ja 15 sekunnin erolla hollantilaiseen. Pronssia saavutti Italian Elisa Longo Borghini.

Van Vleuten kertoi saaneensa yhdessä vaiheessa kilpailua maannaiseltaan Anna van der Breggeniltä tiedon, että johtava ryhmä on 45 sekuntia edellä. Ryhmä ajettiin kiinni, mutta Kiesenhofer oli karannut porukasta.

Kilpailussa ajettiin ilman korvakuulokkeita, joten pyöräilijät eivät saaneet ajankohtaista tietoa tilanteesta.

– Me emme vain enää saaneet kaikkia tietoja. Emme tienneet, olimmeko saaneet kaikki kiinni samaan ryhmään. Tämä on esimerkki kilpailusta, jossa ei ole viestintää. Amatöörimäistä, van Vleuten sanoi kilpailun jälkeen Hollannin yleisradiolle.

Isosta väärinkäsityksestä huolimatta van Vleuten oli iloinen saavuttamastaan hopeamitalista, sillä hän ei ollut koskaan saanut mitalia olympialaisissa.

– Tällä hopeamitalilla on kultainen reuna. Halusin päästä parhaalle tasolleni ja onnistuin. Tavoittelimme kultaa, emmekä onnistuneet, mutta henkilökohtaisesti olen hyvin tyytyväinen suoritukseeni, van Vleuten kommentoi.

Hollantilainen oli myös Rion olympialaisissa lähellä kultamitalia, mutta hän kaatui pahannäköisesti johtopaikalta kymmenen kilometriä ennen maalia.

Lue myös:

Ida Hulkko murskasi SE:n ja kauhoi välieriin tavalla, joka sai hänetkin haukkomaan henkeään – Mimosa Jallow putosi niukasti ennätyksestä huolimatta

Uimarit innostuivat halailemaan palkintojenjaossa ilman maskeja – Kansainvälinen olympiakomitea jyrähti

Suomalaisilla huippupäivä olympialaisissa: uimareilta SE-ajat, purjehtijat ja ampujat onnistuivat – Yle seuraa hetki hetkeltä

Tokiossa nähtiin yöllä melkoinen jymypaukku – asiantuntijakin hämmästeli 18-vuotiaan tunisialaisen olympiavoittoa: "Jumalattoman isot jalat"