1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Huimia suomalaissuorituksia, skeittauksen taikaa ja erikoinen pyöräilyhetki – ota haltuun Tokion kisapäivän puheenaiheet

Ida Hulkko ja Mimosa Jallow uivat Suomen ennätykset. Eetu Kallioinen kamppailee tosissaan finaalipaikasta skeet-ammunnassa. Myös suomalaispurjehtijat avasivat kisansa mallikkaasti.

Ida Hulkko murskasi rintauinnin SE:n!
Ida Hulkko murskasi rintauinnin SE:n!

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Tokion olympialaisten toinen kisapäivä tarjosi suomalaisittain herkullisia tapahtumia. Suomalaisurheilijoiden onnistumiset takasivat, että jännitettävää riittää tulevinakin kisapäivinä.

Päivän ykkösnimi oli Ida Hulkko, joka paransi Suomen ennätystään 100 metrin rintauinnissa yli puolella sekunnilla. Hulkko oli ajallaan 1.06,19 alkuerien seitsemänneksi nopein ja jatkaa kamppailua välierissä maanantaiaamuna klo 04.50 Suomen aikaa.

Yle välittää olympiauinnit suorina lähetyksinä Yle Puheessa. Discoverylla on tv:n puolella yksinoikeus uintilajien ja koripallon suoriin lähetyksiin.

Yle Urheilun digipalveluissa ja tv-lähetyksissä nähdään kuitenkin parhaat palat sekä uintilajeista että koripallosta.

Ida Hulkko haukkoi henkeään haastattelussa 100 metrin rintauinnin Suomen ennätyksensä jälkeen.

Lue myös:

Ida Hulkko teki kaksi vuotta sitten kovan päätöksen, ja nyt se kantaa hedelmää – "Lukemattomia suomalaisuimareita mennyt hukkaan"

Hulkon tavoin Mimosa Jallow paransi omissa nimissään ollutta Suomen ennätystä 100 metrin selkäuinnissa.

Aika 1.00,06 ei kuitenkaan aivan riittänyt jatkoon: Jallow jäi ensimmäisenä uimarina välierien ulkopuolelle. Jatkopaikka jäi vain kahden sadasosan päähän.

Mimosa Jallow ui Suomen ennätyksen (1.00,06) 100 metrin selkäuinnissa. Hän jäi kahden sadasosan päähän välieristä.

Kallioinen jahtaa finaalipaikkaa skeetissä, purjehtijoilla vahva avaus

Miesten skeet-ammunnan karsinnan ensimmäisen päivän onnistuja oli Eetu Kallioinen. 23-vuotias olympialaisten ensikertalainen osui 74/75 kiekkoon. Hän on kolmen ammutun karsintasarjan jälkeen jaetulla kuudennella sijalla.

Maanantaiaamuna klo 04.00 alkaen Suomen aikaa ammutaan kaksi viimeistä karsintasarjaa. Kuusi parasta ampujaa menee finaaliin, joka näytetään suorana lähetyksenä TV2:ssa klo 09.45. Karsinnasta ei ole tarjolla tv-signaalia.

Lari Pesosen avauspäivä ei sujunut aivan yhtä hyvin. Hän osui 71/75 kiekkoon ja on sijalla 20.

Lue myös:

Eetu Kallioinen kasvoi räiskyvästä persoonasta kylmänviileäksi skeet-ampujaksi – isä ja valmentaja väläyttävät huomiseksi jättipaukkua

Purjehtijat Kaarle Tapper ja Tuula Tenkanen avasivat olympiaregatan väkevästi. Tapper otti laser-luokan avauslähdössä kakkossijan. Toinen lähtö peruttiin tuuliolojen vuoksi.

Tenkanen on puolestaan laser radial -luokassa neljäntenä. Kaksi ensimmäistä lähtöä tuottivat sijat yhdeksän ja kuusi.

Tuuli Petäjä-Sirénin alku olympialaisiin oli vaikea: Lontoon olympialaisten hopeamitalisti purjehti sunnuntaina sijoitukset 11, 14 ja 18. Hän on RS:X-luokan kokonaiskilpailussa sijalla 14.

Judoareenan suuret tunteet, hollantilaispyöräilijän nolo hetki ja USA:n koripallotappio

Japanissa sunnuntain isoimmaksi puheenaiheeksi nousi sisaruspari, joka voitti judossa tuplakultaa puolen tunnin sisään. Ensin olympiakultaa juhli naisten 52 kilon sarjassa Uta Abe. Tasan puoli tuntia myöhemmin Hifumi Abe saavutti kultamitalin miesten 66 kilon sarjassa.

Uta Abe ja hänen veljensä Hifumi Abe voittivat kumpikin sunnuntaina olympiakultaa judossa.
Hifumi Abe ja hänen siskonsa Uta Abe voittivat kumpikin sunnuntaina olympiakultaa judossa.

Yksi sunnuntain erikoisimmista olympiahetkistä oli, kun hollantilaispyöräilijä Annemiek van Vleuten luuli voittaneensa kultaa maantiepyöräilyssä.

Van Vleuten tuuletti maalissa, koska hän ei tiennyt itävaltalaisen Anna Kiesenhoferin tulleen maaliin jo aiemmin. Hän kertoi kisan jälkeen, että syynä väärinkäsitykseen oli radioyhteyden puuttuminen: olympialaisissa kilpailijat eivät saa käyttöönsä korvakuulokkeita, joilla voisivat olla yhteydessä tiimiinsä.

Hollantilaispyöräilijä Annemiek van Vleuten tuli Tokion olympiapöyräilyssä maaliin toisena, mutta tuuletti kuin olisi voittanut kilpailun.

Yksi kisojen suurimmista yllätyksistä nähtiin aivan kisapäivän lopussa. Yhdysvaltain miesten koripallojoukkue hävisi avausottelunsa Ranskalle. Ranska oli parempi pistein 83–76.

Lisää Tokion olympialaisten sunnuntain kohokohdista, kuten uutuuslaji skeittauksen miesten street-kilpailusta voit lukea täällä.

Maanantaina luvassa on jännittävä suomalaispäivä. Kisaohjelmaan ja tv-lähetyksiin voit tutustua täällä.

Lue myös:

Ida Hulkko murskasi SE:n ja kauhoi välieriin tavalla, joka sai hänetkin haukkomaan henkeään – Mimosa Jallow putosi niukasti ennätyksestä huolimatta

Suomalaisilla huippupäivä olympialaisissa: uimareilta SE-ajat, purjehtijat ja ampujat onnistuivat – Yle seurasi hetki hetkeltä

Tokiossa nähtiin yöllä melkoinen jymypaukku – asiantuntijakin hämmästeli 18-vuotiaan tunisialaisen olympiavoittoa: "Jumalattoman isot jalat"

Katso tästä yön ja aamun kohokohdat: Suomalaisonnistumisia, jättiyllätys uinnissa ja uutuuslajien häikäisevät temput – "Mitä hel...mettiä!"