1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Olympiahistoriaa tehnyt skeetin kultamitalisti ällistyi nuoren suomalaisen kyvyistä – avasi dramaattisen kisan ratkaisuhetkiä: "Herranen aika"

Vincent Hancock palasi kultakantaan Tokion olympialaisten skeetissä. Eetu Kallioisen otteista vakuuttunut yhdysvaltalainen on aiemmin juhlinut olympiavoittoa Pekingissä ja Lontoossa.

Vincent Hancock poseerasi uransa kolmannen olympialaisen kultamitalin kanssa. Kuva: 2021 Getty Images

Suomalaisittain karvaassa miesten finaalissa tehtiin olympiahistoriaa. Yhdysvaltojen Vincent Hancockista tuli ensimmäinen urheilija, joka on yltänyt skeetissä kolmeen olympiakultaan.

Pekingissä ja Lontoossa aiemmin kultaa juhlinut Hancock, 32, ampui neljänneksi sijoittuneen Eetu Kallioisen jälkeen, joten hän pääsi seuraamaan suomalaisyllättäjän suorituksia läheltä.

Kallioinen oli finaalissa pitkään johdossa, mutta putosi mitaleilta ammuttuaan kahdesti ohi kokonaisista kiekkopareista. Yhden kiekon finaalissa ohi ampunut Hancock oli silti vaikuttunut olympiatulokkaan tekemisistä.

– Hän ampui uskomattoman hyvin! Hän vain jatkoi ja jatkoi, eikä ampunut ohi millään. Ajattelin, että herranen aika. Tunsin, että minulla menee hyvin, mutta sitten ammuin ohi ja Eetu vain jatkoi osumista, Hancock kertasi Yle Urheilulle.

Yhdysvaltalaisen mukaan olosuhteet hankaloituvat kesken kisan tuulen ja auringonpaisteen vaikutuksista. Hancock uskoo, että sillä oli vaikutusta Kallioisen ampumiseen.

– Kiekot muuttuivat vaikeiksi nähdä. Hänen oli valitettavasti vaikea nähdä muutamaa kiekkoa, eikä hän ehkä voinut tehdä asialle oikein mitään, Hancock arveli.

– Kisassa oli monta hankaloittavaa tekijää. Olen iloinen, että näin tänään kiekot hieman paremmin kuin kukaan muu.

Katso Kallioisen kohtalokkaat ohilaukaukset kuvaa klikkaamalla!

Hancockin kultaputki katkesi viisi vuotta sitten Rion kisoissa, kun hän jäi suureksi pettymyksekseen vasta sijalle 15. Olympiadin aikana Hancock kertoo keskittyneensä erityisesti henkisten taitojensa kehittämiseen.

– Kun en saavuttanut Riossa sitä, mitä halusin, muutin koko ajatusmaailmani. Olen hionut paitsi taitojani, myös uskoa itseeni. Monen voi olla vaikea uskoa tätä, koska olen jo aiemmin voittanut kultamitaleita, Hancock kertoi.

Yhdysvaltalaisen tärkein tavoite oli nauttia jokaisesta kisan hetkestä.

– Onnistuin siinä, paitsi yhdellä kierroksella! En osaa edes kuvailla, kuinka iloinen olen tästä kultamitalista, Hancock sanoi ja tarttui kameran edessä juuri saamaansa mitaliin.

Hancock tähtää jo nyt uuden historian kirjoittamiseen ja kolmen vuoden päässä siintäviin Pariisin olympialaisiin. Ensimmäisen voittonsa aikaan Pekingissä Hancock oli vain 19-vuotias.

– Toivottavasti voin puolustaa kultaani vielä yhden kerran ja napata neljännen voittoni, Hancock päätti.

Eetu Kallioisella on ikää vasta 23 vuotta. Hän kertoi jo finaalin jälkeen, että nälkää seuraaviin olympialaisiin riittää. Vincent Hancock tietää Tokion finaalin jälkeen olla varuillaan.

Olympialaisten skeet kisattiin vuoteen 1992 asti sekakilpailuna. Vuoden 1996 olympialaisista eteenpäin miesten kärkinelikosta on löytynyt vain kolme kertaa nuorempi urheilija kuin Kallioinen.

Lue myös:

Eetu Kallioisen valmentaja uskoo suojattinsa mahdollisuuksiin Pariisissa – "Sen verran jäi hampaankoloon, että menestystä tulee seuraavissa kisoissa"

Eetu Kallioisen olympiamitalijahti päättyi kirvelevällä tavalla – katso kaksi ratkaisevaa tuplavirhettä: "Mitä ihmettä tuossa tapahtui?"

Eetu Kallioinen jäi niukasti ulos skeetin olympiamitaleilta, Kaarle Tapper johdossa purjehduksen laser-luokassa – Yle seurasi hetki hetkeltä