1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Sky Brown

Teinitähti aikoo saavuttaa ensimmäisen olympiamitalinsa jo 13-vuotiaana – edes kallomurtuma ei hetkauttanut skeittauksen ihmelasta

Somehitti Sky Brown on muun muassa Suomen Lizzie Armannon merkittävimpiä kilpakumppaneja taistelussa skeittikullasta.

Vuonna 2012 vaahtosammuttimen kokoinen rullalautailija oli pienen hetken ajan sosiaalisen median kirkkain tähti. Kuva: Behrouz Mehri / AFP / Getty Images

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä. Skeittauksen naisten parkin alkuerät ja finaali kilpaillaan keskiviikkona alkaen klo 03 Suomen aikaa.

Video 4-vuotiaasta Sky Brownista tekemässä temppuja rampilla kotikulmillaan levisi laajalle ja keräsi kymmeniä miljoonia katselukertoja. Sitten alkoivat haastattelupyynnöt. Sen jälkeen tuli uusien seuraajien ja fanien loputon virta, joka jatkuu edelleen.

Taivaan mukaan nimetty Sky on jo vuosien ajan ollut skeittausilmiö erityisesti sosiaalisessa mediassa yhdessä valtameren mukaan nimetyn Ocean-siskonsa kanssa. Sky oli alle kymmenen, kun hän matkusti jo säännöllisesti mantereelta toiselle lautailun ja erilaisten hyväntekeväisyystempausten perässä.

– Haluan matkustaa paikkoihin, joissa lapset eivät saa mahdollisuutta pitää hauskaa samalla tavalla, ja näyttää erityisesti tytöille, että he voivat tehdä mitä tahansa, Brown sanoi jo vuosia sitten.

Vuosia sitten oli jokseenkin normaalia, miten epänormaalia fantasiaelämää Brownin siskokset Sky (vas.) ja Ocean elivät. Sittemmin vauhti on vain kiihtynyt. Kuva: Behrouz Mehri / AFP / Getty Images

Enää Brown ei ole pelkkä lautailumaailman tähti. Tokiossa hän on yksi seuratuimmista urheilijoista.

Japanilaissyntyisen skeittaajan olemuksessa korostuvat positiivisuus, iloisuus ja innostuminen. Niiden varaan hän on rakentanut jo varhain brändinsä noustessaan nopeassa tahdissa tähden asemaan.

– Kaiken on tarkoitus olla hauskaa. Siksi lautailen. En tee sitä, koska on pakko. Pidän niin monista muistakin asioista, Brown kuvaili elämäänsä Eurosportille.

Jos jokin laji tarjoaa Tokiossa hurjaa hajontaa kilpailijoiden profiileissa, niin skeittaus. Brown täytti 13 vuotta heinäkuussa, mutta ei edes ole ainutlaatuinen tapaus. Japanilainen Kokona Hiraki syntyi kaksi päivää Pekingin vuoden 2008 olympialaisten päättäjäisten jälkeen. Molemmat ovat olleet maailmanrankingissa tukevasti kymmenen parhaan joukossa.

Saman lajin sisällä on läsnä toinenkin ääripää. Tanskalainen Rune Glifberg kilpaili jo 1990-luvulla Tony Hawkia vastaan ja on nyt mukana olympialaisissa 46-vuotiaana. 34 vuoden ikäero ei edes ole olympiahistorian ennätys, mutta silti poikkeuksellisen leveä ikähaitari saman lajin sisällä.

Ison-Britannian kesäolympiajoukkueen historiassa Brown kuitenkin tekee historiaa jo pelkällä osallistumisellaan. Nuorimman kilpailijan ennätys oli aiemmin uimari Margery Hintonin nimissä tämän kilpailtua 13 vuoden ja 44 päivän iässä vuoden 1928 kisoissa Amsterdamissa. Talvikisojen puolella vielä paremmaksi on pistänyt taitoluistelija Cecilia Colledge, joka osallistui vuoden 1932 kisoihin 11-vuotiaana.

Nuorta ikää ei kuitenkaan kannata väheksyä. Brown on ansainnut paikkansa, eikä ole Tokiossa vain maisemien takia. Kuva: Sean M. Haffey / Getty Images

Ikäisekseen Brown on jo tottunut kokemaan uskomattomia asioita.

Harvaa varhaisteiniä haastatellaan herkeämättä matkustaessaan ympäri maapalloa harrastuksensa parissa. Samalla Brown hengailee maailmanluokan urheilukuuluisuuksien joukossa, kun planeetan arvokkaimmat brändit tavoittelevat häntä mainoskasvokseen.

Viime vuonna häntä koetteli myös hirvittävä tapaturma, kun kaatuminen harjoituksissa aiheutti murtumia pääkalloon ja vasemman käden luihin sekä vahinkoja myös sydämeen ja keuhkoihin.

Brown harjoitteli Tony Hawkin harjoituskeskuksessa ja yritti hypätä rampilta toiselle, mutta menetti lautansa jo matkalla ylös, nousten vaarallisesti ilmaan ramppien välissä. Noin viiden metrin korkeudesta betonialustalle pudonnut Brown jouduttiin kuljettamaan tapahtumapaikalta sairaalaan leikkaukseen helikopterilla.

Tavoitteena on aidosti saavuttaa mitali, johon hänellä myös on kaikki edellytykset. Vasta viime vuonna Brown voitti MM-kisoissa pronssia ja päätti kauden maailmanrankingin kolmantena. Kuva: Boris Streubel / Getty Images

– Kaatumisen jälkeen muistan seuraavaksi heräämiseni sairaalassa. Näin äitini ensin ja hän itki, mikä sai oloni todella ikäväksi. He olivat todella peloissaan, Brown kertoi brittilehti Telegraphille.

Isä Stuart kertoi myöhemmin, että teho-osastollakin käynyt Brown oli onnekas selviytyessään koettelemuksesta elossa. Sairaalasta lautailija julkaisi pelottavan kuvan synkän mustasta silmästään lähes miljoonalle Instagram-seuraajalleen.

– Kypäräni ja käteni pelastivat henkeni. Tämä ei pysäytä minua. Tavoittelen kultaa Tokiossa, Brown vannoi YouTubessa julkaistuaan videon uskomattomasta pudotuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Laudan päälle palattiin noin kuukautta myöhemmin.

– Yritän koko ajan koetella rajoja skeittaavien tyttöjen puolesta. Yritän päästä aina korkeammalle ja tehdä temppuja, joita harva tekee, hän lisäsi olympialaisten virallisessa podcastissa.

Päätä ei liiemmin ole huimannut. Brown muun muassa voitti olympiakarsintakilpailun toinen käsi kipsissä murtuman jälkeen. Kuva: Pasadena Star-News / Getty Images

Japanissa järjestettävät kisat ovat Brownillekin yhdenlainen kotiinpaluu.

Hän edustaa Isoa-Britanniaa ja asunut viime aikoina pääosin Kaliforniassa, mutta syntyi Japanissa, maan lounaisen osan Kyushun saaren Miyazakissa. Merkittävä osa lapsuudesta vietettiinkin Miko-äidin synnyinmaassa, mutta koronaviruksen aiheuttamien matkustusrajoitusten jälkeen päämajaksi valikoitui Los Angeles. Japani on silti Brownille ensisijainen kieli, jota käytetään myös kotona.

Sijainneista johtuen Brown on myös lahjakas lainelautailussa, toisessa Tokion uusista olympialajeista. Välillä lautailijan leiristä kerrottiin, että teoriassa pääsy lainelautailunkin olympiakilpailuun olisi mahdollinen, mutta siihen Brown ei sentään lähtenyt.

Britannian edustaminen on peräisin isältä. Hänkin on entinen skeittaaja ja syntyi Britanniassa. Näin ollen Brown sai valita kahden maan edustuskelpoisuuden väliltä molempien tavoitellessa häntä joukkueeseensa. Japanilaiset joutuivat kuitenkin pettymään ja Brown on brittien joukkueen ainoa naislautailija.

Puistokilpailua varten rakennetulla radalla on muun muassa kaiteita, portaita ja ramppeja, joita lautailijat voivat hyödyntää kerätäkseen pisteitä. Kuva: Carl De Souza / AFP / Getty Images

Brittijoukkueen kokosi kokenut lautailija Lucy Adams. Hän tapasi Brownin ensimmäisen kerran 33-vuotiaana jäädessään kilpailussa 9-vuotiaan taakse. Myyntipuheessa painoi joustavuus: Brown saisi luopua kisapaikastaan, ja vaikka lopettaa lautailun kokonaan koska tahansa, jos nuori tyttö ei yhtäkkiä enää haluaisikaan kilpailla tai mylly kävisi liian kovaksi.

Tokiossa järjestetään puolentoista viikon aikana neljä skeittauksen kilpailua, joissa jaetaan lajin ensimmäiset olympiamitalit. Miehille ja naisille järjestetään omat katu- ja puistokilpailut. Brownin huippuhetken on määrä koittaa keskiviikkona 4. elokuuta, jolloin on naisten puistokilpailun vuoro.

Paikka olympialaisissa maan tai toisen riveissä oli käytännössä itsestäänselvyys Brownin urheilullisten meriittien osalta. Valmentajaa ei ole, vaan Brown oppii temppunsa yleensä YouTube-videoista ja ennakkoluulottoman kokeilemisen kautta. Hauskanpito on koko ajan läsnä, eikä Brown ole ollut halukas luopumaan muista harrastuksistaan ja keskittämään kaikkea huomiotaan lautailuun.

Tony Hawkin (oik.) mukaan Brownilla on "niin paljon itseluottamusta ja voimaa" noinkin nuorella iällä. Kuva: Boris Streubel / Getty Images

Eniten vakuuttelua tarvitsivat vanhemmat, jotka ovat yrittäneet pitää huolta tyttärensä kasvattamisesta valokeilasta huolimatta. Huolia on helpottanut se, miten pirteästi aina hyvällä tuulella oleva Brown suhtautuu häntä ympäröivään sirkukseen.

Sen myötä he olivat kuitenkin pitkään kahden vaiheilla tyttärensä osallistumisesta vielä näihin kisoihin.

– He ajattelivat, että paineet olisivat liian kovat, Brown kertoi The Guardianille kuvaillessaan, millaista anelua lupa lähteä olympialaisiin edellytti.

Sitä ongelmaa ei ole kovinkaan monella urheilun suurimmalle näyttämölle pääsevällä kilpailijalla. Harvalla kuitenkaan on myös samanlaista auraa ympärillään kuin Brownilla.

"Hänestä voi varmasti tulla yksi kaikkien aikojen naislautailijoista, ellei jopa kaikkein paras ja kokonaisvaltaisin lautailija sukupuolesta riippumatta", Tony Hawk sanoi ESPN:lle viime kesänä. Kuva: Boris Streubel / Getty Images

Lue myös:

Suomen olympiatoivo on toipunut vaikeasta vammasta – huippuskeittari Lizzie Armannolla ennätystähtäin Tokioon

Olympiakultaa vain 13-vuotiaana! Nuoret skeittarit hurmasivat Tokion historiallisessa kisassa – "Skeittaus kuuluu kaikille"

Senni Salminen, Mira Potkonen, Lizzie Armanto… Ketkä suomalaiset voivat loistaa Tokion olympialaisissa? Mika Lehtimäki muistuttaa kylmästä tosiseikasta