Hyppää sisältöön

Olympiakoripallon huippuottelun puoliajalla kentällä nähtiin ylivoimainen heittokone – olisiko CUE-robotti voinut pelastaa Yhdysvallat?

Sunnuntai-iltana Ranska katkaisi Yhdysvaltojen 25 ottelua olympialaisissa kestäneen voittoputken. Puoliajalla kentälle päästettiin ihmismäinen robotti, joka upotti pallon helposti sisään puolesta kentästä.

CUE-robotti heitti pallon koriin vapaaheittoviivalta, kolmen pisteen alueen rajalta ja puolen kentän takaa. Kuva: Georgy Shamus / Getty Images

Japanissa kehitetty CUE-robotti kävi näyttämässä korien heittämisen mallia sunnuntai-iltana Ranska–Yhdysvallat-ottelun puoliajalla Tokion olympialaisissa. Robotti upotti pallon pussiin laskelmoidulla kaarella vapaaheittoviivalta, kolmen pisteen heittona ja puolesta kentästä.

Ihmismäinen CUE on 209 senttimetriä pitkä ja painaa 91 kiloa. Pelipaikaltaan robotti on heittävä takamies. Esimerkkejä tällaisista pelaajista ovat muun muassa Kobe Bryant ja Michael Jordan. CUE:lla on ehkä hieman opittavaa nopeampien heittojen ja vartaloharhautusten suhteen, mutta heittotarkkuus sillä on ensiluokkainen.

CUE-robotti juhlisti onnistunutta heittoaan. Kuva: Georgy Shamus / Getty Images

Robotti on japanilaisen autoyhtiö Toyotan työntekijöiden vapaa-ajallaan valmistama. Verkoksivuillaan (siirryt toiseen palveluun) yhtiö kertoi maaliskuussa 2020 CUE:n onnistuneen yli 2 000 vapaaheitossa peräkkäin.

Itse tauolla olleessa ottelussa Ranska voitti Yhdysvallat lopulta pistein 83–76. Tappio oli yhdysvaltalaisille ikävä, koska joukkueen uskottiin etukäteen olevan voittamaton olympialaisissa. Ranska myös katkaisi Yhdysvaltojen 25 ottelua olympialaisissa (siirryt toiseen palveluun) kestäneen voittoputken. Vottoja oli alkanut kertyä vuoden 2004 Ateenan olympialaisista, kun Yhdysvallat voitti tuolloin pronssiottelussa Liettuan. Tuon jälkeen Yhdysvallat on voittanut olympiakultaa kolmesti peräkkäin: 2008, 2012 ja 2016.

Lue myös:

Slovenian Luka Doncic kuritti Argentiinaa olympiadebyytissään.
NBA-tähti Luka Doncicin saapuminen olympialaisten koripalloon oli tyrmäävä: 22-vuotias teki 48 pistettä, kun Slovenia kaatoi Argentiinan 118–100.

Eetu Kallioisen olympiamitalijahti päättyi kirvelevällä tavalla – katso kaksi ratkaisevaa tuplavirhettä: "Mitä ihmettä tuossa tapahtui?"

Katie Ledecky ui 10 kilometriä päivässä ja viettää kuusi tuntia altaassa – teini-ihmeestä kasvoi lähes ylivertainen uintikuningatar, joka yritetään syöstä vallasta

Novak Djokovic jahtaa mahdottomana pidettyä Kultaista Slamia: "Juuri nyt se näyttää enemmän ja enemmän realistiselta"