1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. nyrkkeily

Mira Potkonen uransa viimeisessä olympiaturnauksessaan – kiittää kyynelehtien peruskalliotaan: "Sait minut hullaantumaan lajiin"

Tamperelainen nyrkkeilyvalmentaja Jukka-Pekka Paavilainen on ollut Potkosen tukena vuodesta 1997 saakka. Hän näki, että Potkonen on lajissaan luonnonlahjakkuus.

Peruskallio: Mira Potkonen
Peruskallio: Mira Potkonen

Yksi Suomen suurimmista mitalitoivoista avaa tänään olympiaurakkansa Tokiossa. Suomalaisnyrkkeilijä Mira Potkonen kohtaa naisten nyrkkeilyn 60 kg -sarjan avauskierroksella Ranskan Maiva Hamadouchen noin kello 13.20. Potkonen voitti Hamadouchen kaksi vuotta sitten sarjansa EM-finaalissa.

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Potkonen on selättänyt olympiakarsintojen avauskierroksella tulleen tappionsa ja kertonut leireilleensä hyvin. 40-vuotias Potkonen valmistautui olympialaisiin ensin Italiassa ja sen jälkeen Suomen olympiajoukkueen yhteisleirityksellä Japanin Sagassa.

Rion olympialaisissa vuonna 2016 ainoan suomalaismitalin ottanut Potkonen on tehnyt pitkän matkan siihen, että hän iskee vielä nelikymppisenä olympiamitaleista.

Tamperelainen nyrkkeilyvalmentaja Jukka-Pekka Paavilainen on ollut Potkosen tukena vuodesta 1997 saakka. Tuolloin 17-vuotias Potkonen saapui Paavilaisen vetämälle Tampereen Voimailuseuran kuntonyrkkeilykurssille. "Kuntonyrkkeilyn isäksi" seurassaan kutsuttu Paavilainen tutustui nopeasti Potkosen nyrkkeilytaitoihin.

– Mira oli luonnonlahjakkuus, sen huomasi heti häntä läheltä seuratessa. Hän löi heti alusta alkaen lujaa. Huomasin sen pistehanskoja pidellessäni, Paavilainen kertoo hymyssä suin Yle Urheilun Peruskallio-sarjassa.

Voit katsoa Potkosen ja Paavilaisen jakson klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Paavilaisen ja tulevan olympia-, MM- ja EM-mitalistin yhteinen taival käynnistyi tuosta ajasta kuntonyrkkeilyssä. Potkonen rakastui nyrkkeilyyn ja Paavilainen avitti häntä jatkamaan harrastustaan. Parivaljakon yhteys pitää tiukasti.

– Soittelemme ja viestittelemme jatkuvasti. Aina kun pääsen katsomaan hänen ottelujaan huudan katsomossa, en minä siellä osaa olla hiljaa, Paavilainen naurahtaa.

– Uskallan näin kamerankin edessä sanoa, että minulla on välillä tullut kyyneleet silmiin hänen uransa hetkien aikana. Riemun hetkillä voitte vaan arvata, kuinka hienoa se kaikki Miran menestys on, hän jatkaa.

Vuosikymmenten mittainen yhteys

Potkonen voitti olympiapronssia Riossa kesällä 2016. Tamperelaisen kilpailu-ura alkoi moniin muihin kilpakumppaneihin verrattuna myöhään, mikä teki myös entiselle valmentajalle mitalista erityisen makean.

– Kun muistetaan, että hänen varsinainen kilpailu-uransa alkoi 27-vuotiaana ja hän nousi palkintopallille olympialaisissa 36-vuotiaana, niin onhan se huikeaa.

Peruskallio-sarjassa Potkonen haluaa kiittää Paavilaista uralleen merkittävänä henkilönä, omana peruskallionaan. Hän on laatinut mentorilleen kirjeen, jossa hän kiittää vuolaasti Paavilaisen antamaa apua.

– Tukesi on ollut minulle tärkeää ja koen kiitollisuutta siitä, että sait minut hullaantumaan lajiin, Potkonen kirjoittaa.

Tamperelaisnyrkkeilijä kiittää myös kokenutta valmentajaa seuransa eteen tekemästä pyyteettömästä työstä. Kirje vetää jatkuvasti lempeästi hymyilevän Paavilaisen entistäkin iloisempaan hymyyn.

– Voi että! “Mirkku” osaa yllättää, hän henkäisee iloisesti.

Pelkkään kirjeeseen muistaminen ei jää. Potkonen saapuu Paavilaisen luo ja antaa hänelle myös muistopokaalin kiitokseksi.

– Tässä on sinulle muisto siitä kaikesta, mitä olet tehnyt seuramme eteen. Minun kanssani olet ollut ensi hetkistäni saakka mukana ja olen saanut vaihtaa kanssasi ensimmäiset iskut salilla. Koen, että sinulla on yksi suuri osa tästä kaikesta minun urallani, Potkonen kiittää ystäväänsä kyyneleet silmissään.

Kaikki Peruskallio-sarjan jaksot löydät Yle Areenasta. Pääset suoraan jaksosivulle tästä.

Lue myös:

Matti Mattsson huippuajalla välieriin, Mira Potkonen iski jatkoon – Yle seurasi Tokion tapahtumia hetki hetkeltä

Katso Tokion tiistain kisaohjelma ja lähetykset

Katso yön ja aamun kohokohdat: Supertähti putosi tenniksessä, olympiahistoriaa triathlonissa – uinnissa 17-vuotias yllättäjä rikkoi huiman putken