1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. maantiepyöräily

Yksi kaikkien aikojen olympiayllätyksistä – naisten maantiepyöräilyn kultamitalisti on 30-vuotias matematiikan tohtori, joka hylkäsi ammattiurheilun jo vuosia sitten

Itävallan Anna Kiesenhofer voitti naisten maantieajon olympiakultaa tavalla, jota harva osasi odottaa. Kovimmat maajoukkueet menettivät kultasaumansa keskinäisen kommunikaation puutteeseen.

Itävallan Anna Kiesenhofer otti naisten maantiepyöräilyssä todellisen yllätysvoiton. Kuva: All Over Press

Naisten maantiepyöräilyssä nähtiin sunnuntaina yhdeksi olympiahistorian erikoisimmista muodostunut kilpailu.

Itävallan naisten maantiepyöräilyjoukkueen Tokiossa yksin muodostava Anna Kiesenhofer hyökkäsi koko joukon kärkeen heti 137 kilometrin mittaisen kilpailun aluksi. Suurin osa kilpailijoista ei tästä hetkahtanut – kuten lauantaisessa miesten kilpailussa, oli pääjoukon vauhti alkumatkasta kuin harrastelijoiden sunnuntailenkillä.

Irtiottojoukko repi eroa pääjoukkoon kilometri toisensa perään, kunnes aikaero kasvoi yli kymmeneen minuuttiin 86 kilometriä ennen maalia.

Maantiepyöräilyssä nyrkkisääntönä on pidetty sitä, että kymmenistä pyöräilijöistä koostuvan pääjoukon on mahdollista ajaa korkeintaan muutaman pyöräilijän irtiottojoukkoa kiinni minuutin verran kymmenellä kilometrilla. Näin odotettiin tapahtuvan myös sunnuntaina etenkin, kun irtiottojoukossa ei tiedetty olevan yhtään maailman parhaisiin kuuluvaa pyöräilijää.

Kilpailun ennakkosuosikin viitta oli asetettu tukevasti Hollannin joukkueen päälle. Maan joukkueessa olivat mukana hallitsevan olympiavoittajan Anne van der Breggenin lisäksi myös Riossa kärkipaikalta rajusti kaatunut ja keskeyttänyt Annemiek van Vleuten sekä maailmankiertueella tällä kaudella kilpailuja voittaneet Marianne Vos sekä Demi Vollering. Ennakkokaavailuissa ei kaarreltu: Hollanti oli ylivoimainen ennakkosuosikki (siirryt toiseen palveluun) jatkamaan menestysputkeaan.

Seuraavan tunnin ajan näytti siltä, että kaikki menisi sittenkin ennakko-odotusten mukaisesti. Pääjoukon kiristäessä tahtia ero kärkeen kapeni.

Kun matkaa oli jäljellä 41 kilometriä, Itävallan Anna Kiesenhofer pudotti kannoiltaan viimeiset irtiottojoukon rippeet, Israelin Omer Shapiran ja Puolan Anna Plichtan.

Itävaltalaisen ratkaisu vaikutti lähes epätoivoiselta yritykseltä viivyttää väistämätöntä kiinniottoa. Sitten tapahtui jotain yllättävää: ero pääjoukkoon ei enää kutistunutkaan.

Kiesenhofer piti etumatkansa maaliin asti. Maaliviivan ylitti toisena Hollannin Annemiek van Vleuten, yli minuutin itävaltalaiselle jääneenä.

Tokion naisten maantieajon mitalistit: Annemiek van Vleuten (Hollanti), Anna Kiesenhofer (Itävalta) ja Elisa Longo Borghini (Italia). Kuva: All Over Press

Itsevalmennettu matematiikan tohtori – ja olympiavoittaja

30-vuotias Kiesenhofer on pyöräilytermeillä amatööri, sillä häneltä puuttuu maantiepyöräilyn ammattilaissopimus eikä hän kilpaile lajin maailmankiertueella. Itävaltalaisella ei myöskään ole varsinaista valmentajaa, vaan hän vastaa itse harjoittelunsa toteuttamisesta töiden ohessa.

Mikään aloittelija pyörän selässä itävaltalainen ei kuitenkaan ole, sillä hän on ajanut urallaan vuoden verran ammattilaisena belgialaisen Lotto-Soudal -tallin riveissä. Ammattilaissopimus irtosi vuodelle 2017 edellisen kesän vahvojen esitysten ansiosta. Kiesenhofer voitti muun muassa Ranskassa Tour de l'Ardèchen armottomalle Mont Ventoux -vuorelle päättyneen etapin useiden minuuttien erolla – irtiotosta.

Kiesenhofer päätti kuitenkin jättää ammattilaiskiertueen jo yhden ajokauden jälkeen ja keskittyä akateemiseen uraansa. Cambridgen yliopistosta vuonna 2012 maisteriksi valmistunut itävaltalainen väitteli Rion olympiavuonna 2016 matematiikan tohtoriksi ja jatkaa yhä tutkijan uraansa Lausannen yliopistossa.

Olympiavoiton mahdollisti pitkä irtiotto yhdessä Israelin Omer Shapiran ja Puolan Anna Plichtan kanssa. Kuva: All Over Press

Olympiavoiton jälkeen Kiesenhofer kertoi CNN:lle (siirryt toiseen palveluun) kokeneensa ammattilaispyöräilymaailman itselleen vieraaksi.

– Se ei vain sopinut minun luonteelleni. Haluan olla itsenäinen ja tehdä itse valintoja harjoitussuunnitelmani, kilpailujeni ja muun suhteen. Olen yksinäinen taistelija, Kiesenhofer sanoi.

Pyöräilyä Kiesenhofer ei ole täysin hylännyt, sillä hänen palkintokaapistaan löytyi ennen Tokiota Itävallan kansallisten mestaruuskilpailujen voitot niin maantieajosta (2019) kuin aika-ajostakin (2019, 2020 ja 2021). Sunnuntain kilpailu oli silti ylivoimaisesti Kiesenhoferin uran kovin suoritus.

Kilpailun jälkeen tuore olympiavoittaja kertoi ajaneensa viimeiset kymmenet kilometrit kovempaa kuin koskaan.

– En ole koskaan tyhjentänyt voimiani näin pahasti. Käytin jalkojeni jokaisen lihassolun loppuun, Kiesenhofer totesi.

Kommunikaatiokatkos vei hollantilaisten "varman kultamitalin"

Miten yksittäisen itävaltalaisen oli mahdollista nöyryyttää Hollannin kaikkien aikojen joukkuetta?

Olympiakisoissa maantiepyöräilyn kilpailut ovat hyvin erilaisia kuin lajin maailmankiertueilla.

Kun lajin suuriin ympäriajoihin starttaa jopa 20 kahdeksan hengen joukkuetta, joista useampi tekee töitä vain mahdollistaakseen joukkueen kapteenille mahdollisimman hyvän sijoituksen yleiskilpailussa, yksittäisistä etapeista tulee usein joukkueiden välisiä mittelöitä. Joukkueiden toimintaa tien päällä koordinoidaan tiimien johtoautoista radioiden välityksellä, joten koko ajajajoukko on yleensä tietoinen siitä, mitä kulloinkin pitäisi tehdä joko irtioton kiinni ajamiseksi tai sellaiseen pääsemiseksi.

Olympialaisissa tiimiradiot ovat kuitenkin kiellettyjä, joten kilpailijat joutuvat arvioimaan kilpailutaktiikkaansa reitin varrella saamiensa väliaikatietojen perusteella. Juuri tähän Hollannin maajoukkue ja muu pääjoukko sunnuntaina kompastui – kisajärjestäjien moottoripyörä näytti pääjoukolle aikaeroa Shapiraan ja Plichtaan, vaikka Kiesenhofer oli vielä näitä minuuttikaupalla edempänä.

Vielä maaliviivan kohdallakin vain osa pääjoukon kilpailijoista tiesi (siirryt toiseen palveluun), että Kiesenhofer oli yhä edellä. Hollannin van Vleuten ei sitä tiennyt, vaan tuuletti villisti ylitettyään maaliviivan – toisena. Hämmentävintä tapauksessa on, että hollantilaisen joukkuekavereista samassa kärkijoukossa ajanut Marianne Vos kertoi tienneensä koko ajan, että irtiotossa on kolme pyöräilijää. Tieto ei ilmeisesti kulkenut edes joukkuekavereiden välillä.

Katso van Vleutetin tuuletus!

Aikomuksena palata opettajaksi

Maaliviivan ylitettyään Kiesenhofer ei ollut uskoa voittaneensa olympiakultaa. Nainen tuuletti voittoaan nostamalla kätensä ilmaan, mutta murtui pian sen jälkeen kyyneliin.

– Se oli epätodellista, koska kukaan ei olisi uskonut sitä todeksi. En uskonut sitä itsekään edes, kun ylitin maaliviivan.

Kiesenhofer ajoi täysiä maaliin asti. Maaliviivan jälkeen hengästytti. Kuva: All Over Press

Viimeisten kilometrien aikana itävaltalainen sai voimaa ajattelemalla perhettään, joka seurasi kilpailua television välityksellä.

– Tiesin, että he katsovat kilpailua. Ajattelin perhettäni, entisiä valmentajiani ja ystäviäni, jotka motivoivat minua. Perheeni ei ymmärrä pyöräilyä, mutta he motivoivat silti minua kilpailuissa, Kiesenhofer kertoi CNN:lle.

Tuoreen olympiavoittajan suunnitelmissa on jatkaa edelleen omalla tiellään, poissa parrasvaloista. Edessä on paluu tutkijan tehtäviin ja opettamaan matematiikkaa Lausannen yliopiston opiskelijoille.

– Haluan jatkaa omaa elämääni.

– Odotan etenkin perheeni näkemistä. Heitä ei kiinnosta, roikkuuko kaulassani olympiamitali. He pitävät minusta, eivät olympiavoittajasta.

Lue myös:

Jännittävä suomalaistunti starttaa kello 13, Kaarle Tapper päässyt jälleen olympiavesille – seuraa Tokion tapahtumia hetki hetkeltä

Katso yön ja aamun kohokohdat: Supertähti putosi tenniksessä, olympiahistoriaa triathlonissa – uinnissa 17-vuotias yllättäjä rikkoi huiman putken

Hollantilaispyöräilijä luuli voittaneensa olympiakultaa ja tuuletti villisti maalissa: "Amatöörimäistä"