Hyppää sisältöön

Osakan shokkitappio tuli Jarkko Niemiselle täysin puskista – kaikkien aikojen suomalaispelaaja ylistää epäinhimillistä Novak Djokovicia

Tšekin Marketa Vondroušova päätti tiistaina Japanin Naomi Osakan olympiaturnauksen naisten tenniksen kaksinpelissä. Suomen kaikkien aikojen paras tennispelaaja Jarkko Nieminen antoi japanilaiselle kritiikkiä lepsuista virheistä.

Naomi Osaka putosi yllättäen naisten tenniksen kaksinpelistä kolmannella kierroksella. Kuva: Getty Images

Yksi olympialaisten suurimmista yllätyksistä ja kisaisäntä Japanin suurin pettymys nähtiin naisten tenniksen kaksinpelin kolmannella kierroksella. Japanin Naomi Osaka putosi Tšekin Marketa Vondroušovalle lukemin 2–0 (6–1, 6–4).

Suomen kaikkien aikojen miestennispelaaja Jarkko Nieminen oli yllättynyt Osakan putoamisesta. Ottelua seurannut Nieminen jakoi ymmärrystä supertähdelle ja uskoo, että pettymys Japanissa on erittäin kova.

– Suuri pettymys Osakalle itselleen, sekä Japanille, kisoille, faneille ja kaikille penkkiurheilijoille. Tämä tappio tuli tottakai minullekin puskista. Ottelu oli Osakalta erittäin heikko, varsinkin kun hän aloitti kisat vahvasti. Hän pelasi todella hyvin kaksi ensimmäistä kierrosta, siksi tämä ottelu erosi aiemmista kuin yö ja päivä, Nieminen pohtii Yle Urheilulle.

Nieminen kehuu Vondroušovaa, sillä hänen mielestään tšekki teki Osakan pelistä haastavaa. Silti supertähti ansaitsee kritiikkinsä.

– Osakalla meni todella kauan saada pelinsä millään tavalla startattua, saati että hän pääsi otteluun sisälle. Erityisen puskista minulle tuli siis hänen noin huono suorituksensa.

Voit katsoa Osakan ja Vondroušovan kohtaamisen koosteen alla olevalta videolta.

Nieminen toteaa, että tenniskansa tietää Osakan pitäneen taukoa ennen olympialaisia, eikä siksi hänen pelinsä ailahtelusta pidä yllättyä. Erinomaisen kisojen hyvän alun jälkeen tullut epäonnistuminen sen sijaan, ei ole hänen mielestään sen kaltaista ailahtelua.

Osaka teki ottelussa 32 helppoa virhettä. Nieminen toteaa, että kyseinen määrä on aivan liikaa.

– Se on aivan valtava määrä. Kuitenkin puhumme suhteellisen lyhyestä ottelusta, niin tuollainen määrä virheitä on todella korkea. Hänen pelinsä ei lähtenyt millään rullaamaan. Kuten sanoin, hän vaikutti pelillisesti täysin valmiilta olympialaisiin ensimmäisten ottelujen perusteella, Nieminen arvioi.

Epäinhimillinen Djokovic

Olympialaisten tennisturnaukset ovat hyvin avoimessa tilassa. Osakan ja naisten kaksinpelin ykkössijoitetun Australian Ashleigh Bartyn pudottua turnauksen kärkinaiset ovat ulkona. Olympiakulta on monien ulottuvilla.

– Samaan aikaan kun miehissä kolme legendaarista pelaajaa rikkoo tenniksen ennätyksiä ja nappaa korkealla tasolla mestaruuksia, voi naisissa nousta nyt joku puskista kultaan.

– Naisissa viime vuosina Grand Slam -turnauksetkin on usein voittanut eri pelaaja. Olympialaisissa on muutenkin vuosien varrella tapahtunut yllätyksiä. En olisi itse nytkään uskonut, että Barty putoaa ensimmäisellä kierroksella. Monella on nyt mahdollisuus mennä pitkälle, Nieminen analysoi turnauksen avointa tilannetta.

Miehissä katseet kiinnittyvät edelleen yhteen entisen suomalaisen huippupelaajan mainitsemista legendoista. Rafael Nadal ja Roger Federer puuttuvat kisoista, mutta Novak Djokovicilla on miespelaajalle poikkeuksellinen mahdollisuus. Hän tähtää olympiakultaan, jolla hän edesauttaisi suurta haavettaan saavuttaa tenniksessä Golden Slam. Kyseisen tittelin voitto edellyttää Australian, Ranskan, Wimbledonin ja Yhdysvaltain avoimien tennisturnauksien sekä olympiakullan voittamista samana vuotena.

Jarkko Nieminen (vas.) kohtasi uransa viimeisellä ammattilaiskaudella 2015 Wimbledonissa tuolloinkin maailmanlistan ykkösenä olleen Novak Djokovicin (oik.). Kuva: 2015 Getty Images

Mikäli Djokovic yltää olympialaisissa ykköseksi, olisi hänen enää voitettava sen jälkeen Yhdysvaltain avoimet. Nieminen kuvailee kaikkien tenniksen miessupertähtien nykysaavutusten ja erityisesti Djokovicin tilanteen vetävän hänet lähes sanattomaksi.

– Tunnen kaikki kolme hyvin ja olen kohdannut heidät kentällä sekä sen ulkopuolella monta kertaa, niin ei tämän pitäisi yllättää. Silti nämä Djokovicin tulokset ovat uskomattomia. Se että hänellä on nyt kolme Grand Slamia ja mahdollisuus lähteä ennakkosuosikkina olympialaisiin ja Yhdysvaltoihin on älytöntä, Nieminen hehkuttaa.

Nieminen haluaa korostaa, ettei tenniksen kaikkien aikojen supertähdistäkään kukaan muu kuin Steffi Graf ole voittanut Golden Slamia. Graf voitti Golden Slamin vuonna 1988, napattuaan turnausvoittojensa kruunuksi olympiakultaa Soulissa.

– Tällaisessa todella globaalissa lajissa marginaalit ovat äärettömän pieniä ja taso todella korkea. On jopa epäinhimillistä, miten joku voi dominoida tuolla tavalla, hän ynnää.

Nieminen toteaa lopuksi, että olympialaisissa Djokovicin yllättäminen on kuitenkin hieman helpompaa.

– On eri asia, kun pelataan paras kolmesta, toisin kuin Grand Slam -turnauksissa tai muualla, hän ynnää.

Lue myös:

Näin olympiatulen sytyttänyt Naomi Osaka putosi Tokion tennisturnauksesta – japanilaisen mukaan kaikki meni pieleen

Katso yön ja aamun kohokohdat: Supertähti putosi tenniksessä, olympiahistoriaa triathlonissa – uinnissa 17-vuotias yllättäjä rikkoi huiman putken

Novak Djokovic jahtaa mahdottomana pidettyä Kultaista Slamia: "Juuri nyt se näyttää enemmän ja enemmän realistiselta"

Tokion olympialaisten puhutuin urheilija on megatähti ja kiistelty aktivisti – Olympiatulen sytyttänyt Naomi Osaka ottaa kantaa tavalla, johon urheilussa ei ole totuttu