Hyppää sisältöön

Matti Mattssonilta vakuuttava avaus paraatimatkallaan: tykitti alkuerien kolmanneksi nopeimman ajan – "Juuri tällä tavalla käsikirjoitettu"

Matti Mattsson väläytteli mainiota virettään 200 metrin rintauinnin alkuerissä ja oli koko joukon kolmanneksi nopein. Ari-Pekka Liukkonen putosi puolestaan jatkosta sivumatkallaan 100 metrin vapaauinnissa.

Matti Mattssonilta vakuuttava avaus paraatimatkallaan
Matti Mattssonilta vakuuttava avaus paraatimatkallaan

Matti Mattsson kauhoi Tokion olympialaisten 200 metrin rintauinnissa välieriin ajalla 2.08,44. Suomalainen nousi omassa alkuerässään voittoon vahvalla loppuvedolla ja jäi Suomen ennätysajastaan vain 18 sadasosaa.

Mattssonin aika oli alkuerävaiheessa peräti kolmanneksi nopein. Ainoastaan saman ajan 2.07,37 kellottaneet Australian Izaac Stubblety-Cook ja Hollannin Arno Kamminga olivat suomalaista edellä.

– Katselin muutamassa käännöksessä, miten jätkät tulevat. Näin, että tässä ollaan hyvissä asemissa. En viitsinyt sitten lähteä liikaa tykittelemään, Mattsson kertasi Yle Urheilulle.

Mattsson onnistui suunnitelmassaan aloittaa rauhallisesti ja kiristää vauhtia loppua kohden.

– Se oli juuri tällä tavalla käsikirjoitettu. Vaikka tässä arvokilpailuja olen kiertänyt yli kymmenen vuotta, niin yllättävän paljon oli stressiä tänään ilmassa. Nyt stressi on vapautettu ja tästä on hyvä jatkaa, Mattsson sanoi.

200 metrin rintauinnin välierät ovat ohjelmassa Suomen aikaa varhain keskiviikkoaamuna ja finaali varhain torstaina.

– Luulen, että saan nipistettyä ensimmäisestä satasesta. Pieni tekniikan muutos huomiseen, niin hyvä tulee, Mattsson sanoi ja viittasi mielestään liian pitkiin liukuihin alkuerän ensimmäisellä puolikkaalla.

Välieräuinti tulee vastaan nopeasti, mutta kisan jälkeen Mattsson ei vielä päässyt rentoutumaan. Edessä oli nimittäin dopingtesti.

– Onko se reilua, että kaikkia välieräuimareita ei oteta testiin? Joudun nyt virtsaamaan tästä purkkiin, ja sitten kohti kisakylää, Mattsson harmitteli.

Ari-Pekka Liukkonen ui puolestaan 100 metrin vapaauinnissa alkueränsä seitsemänneksi ajalla 50.48 ja putosi jatkosta. Suomalaisen lopullinen sijoitus oli 46.

– Aika raskasta oli. Eipä siinä sen ihmeempää. En oikein osaa sanoa, millaisia tuntemuksia kropassa oli. Tällä matkalla ei ollut mitään tavoitteita, vaan oli tarkoitus saada uitua happoja ja kova kisaveto. Happoja tuli vähän enemmänkin, kun oli tälle päivälle ajatuksena, Liukkonen kertoi Yle Urheilulle.

Ari-Pekka Liukkonen jäi erässään seitsemänneksi ajalla 50,48. Liukkonen jäi yli sekunnin päähän Suomen ennätyksestään.

Alkuerien nopein oli italialainen Thomas Ceccon ajalla 47,71. Liukkosen päämatka 50 metrin vapaauinti on ohjelmassa perjantaina.

Juttua päivitetty kello 14.30: lisätty Mattssonin ja Liukkosen kommentit.

Lue myös:

Terveyshuolet sotkeneet Ari-Pekka Liukkosen valmistautumisen olympialaisiin: "Tuntuu, ettei mikään toimi tällä hetkellä"

Autoimmuunisairauksien riivaama Matti Mattsson palasi sinnikkäästi huippuvauhtiin: "Uskottelin monta vuotta, että ongelmat johtuivat vain kovasta treenistä"

Katso, miten Ida Hulkko taisteli olympiafinaalipaikasta fantastisen startin jälkeen – myönsi eilisen suorituksen painavan: "Oli aika rapea olo jo verryttelyssäkin"

Ida Hulkko teki kaksi vuotta sitten kovan päätöksen, ja nyt se kantaa hedelmää – "Lukemattomia suomalaisuimareita mennyt hukkaan"