1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Virolaisnaisille jättipotti Tokion miekkailusta – joukkuekaverin upea ele mahdollisti hetken, jota 41-vuotias konkari ei unohda koskaan

Viron miekkailijanaiset voittivat olympiakultaa ja toivat maalleen ensimmäisen kultamitalin 13 vuoteen. Joukkuekilpailun finaalissa kaatui Etelä-Korea. Katso ratkaisu jutun kuvaa klikkaamalla!

Viro voitti miekkailussa kalvan joukkuekilpailun olympiakultaa.
Kalpamiekkailun naisten joukkuekilpailu päättyi Viron juhliin. Viro peittosi loppuottelussa Etelä-Korean 36–32. Tämä oli Viron ensimmäinen olympiakulta 13 vuoteen.

Virolainen miekkailun konkari Irina Embrich, 41, koki tiistaina todellisen unelmien täyttymyksen. Varanaisena Tokion olympialaisiin lähtenyt Embrich pääsi tositoimiin kalvan joukkuekilpailun finaalin loppuhetkillä.

Viro voitti Etelä-Korean miekkailutrillerissä 36–32 ja pääsi juhlimaan maan ensimmäistä olympiakultaansa sitten vuoden 2008 ja kiekonheittäjä Gerd Kanterin.

Arvokisojen kestomenestyjälle Embrichille olympiamitali oli uran ensimmäinen. Virolaisnaiset ovat saaneet Tokiosta todellisen jättipotin, sillä joukkuekisan ratkaissut Katrina Lehis ylsi pronssille jo henkilökohtaisessa kilpailussa.

Edellisen kerran virolaisnainen on voittanut kesäolympialaisissa mitalin Barcelonassa 1992. Silloin Erika Salumäe voitti kultaa ratapyöräilyssä.

Vahvaksi miekkailumaaksi noussut Viro ei ollut aikaisemmin saavuttanut lajissa olympiamitalia. Riossa joukkuekisa päättyi karvaasti neljänteen sijaan.

– Olemme odottaneet tätä hetkeä todella pitkään. Vihdoin onnistuimme ja olen siitä todella kiitollinen, Embrich tunnelmoi virolaiselle Postimees-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Viron Katrina Lehis ja Etelä-Korean Choi In-jeong finaalin tuoksinnassa.

Tilanne oli finaalissa tasan ennen viimeistä paria. Lehis kukisti maailmanrankingin toisella sijalla olevan Choi In-jeongin pistein 10–6 ja varmisti maalleen suuren voiton.

– Olen sanaton. En pysty vieläkään ymmärtämään, että meidän ei tarvitse enää miekkailla ja kilpailu on ohi, Lehis sanoi Postimeehelle.

Embrich joutui kenties pitkän uransa tiukimpaan paikkaan, kun häntä tarvittiin joukkuekisan finaalin loppuhetkillä. Turnauksen aiemmissa otteluissa häntä ei oltu miekkailumatolla nähty. Embrichin ja Lehisin lisäksi joukkueeseen kuuluivat Julia Beljajeva ja Erika Kirpu, joista jälkimmäisen upea ele antoi Embrichille mahdollisuuden saada mitali.

Embrich vaihdettiin finaalissa hetkellisesti juuri Kirpun paikalle ja voitti oman parinsa. Jos Embrichiä ei olisi nähty tositoimissa, hän olisi jäänyt ilman mitalia.

– Ei olisi ollut oikein, jos Irina ei olisi saanut mitalia. Suostuin totta kai vaihtoon ja olisin tarjoutunut siihen itsekin, Kirpu sanoi.

Virolaismedian uteluita uran päättymisestä Embrich ei halunnut kommentoida. Ensin on juhlan aika.

Juttua korjattu kello 19.16: Korjattu Erika Salumäen vuoden 1992 mitalin väriksi kulta.

Lue myös:

Katso Tokion keskiviikon kisaohjelma ja lähetystiedot

Matti Mattsson huippuajalla välieriin, Mira Potkonen iski jatkoon – Yle seurasi Tokion tapahtumia hetki hetkeltä