Hyppää sisältöön

Matti Mattssonin uinnissa on juju, joka siivittää usein mainioon lopputulokseen – asiantuntija varmana: "Hän on aamulla virkeämpi kuin me selostajat"

Matti Mattssonilla on nipistettävissä 200 metrin rintauinnin alkueräajasta jopa puoli sekuntia jo ensimmäisellä sadalla metrillä, arvioi Yle Urheilun asiantuntija Vesa Hanski.

Matti Mattssonilla on keskiviikkona edessään yksi uran tärkeimmistä päivistä. Kuva: Lehtikuva

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Matti Mattsson hyppää Suomen aikaa varhain aamulla Tokion olympia-altaaseen 200 metrin rintauinnin finaalipaikka mielessään. Alkuerissä Mattsson kauhoi peräti kolmanneksi nopeinta vauhtia.

Porilainen kellotti ajan 2.08,48, mikä jäi hänen omasta Suomen ennätysajastaan vajaat kaksi kymmenystä. Yle Urheilun asiantuntijan Vesa Hanskin mukaan finaalipaikkaan yltäminen vaatii 2.08 alittamista tai ainakin lähelle uimista.

– Siitä kun päästään eteenpäin, niin loppukilpailussa on kaikki auki.

Hanskin mukaan Mattssonin uinnissa tärkeä juju on rauhallinen ja pitkä liu'uttava alku. Juuri sellainen nähtiin myös 200 metrin rintauinnin alkuerässä.

– Jos hän malttaa pitää sitä liu'uttavaa uinitia, niin yleensä lopputulos on loistava. Jos hän lähtee niin sanotusti vähän liikaa yrittämään, niin siinä on riski, että homma rupeaa kesken uinnin hajoamaan. Silloin lopputulos on yleensä vähän huonompi, Hanski sanoi.

Alkueräuinnissa liuku jatkui Mattssonin itsensä mukaan vähän liiankin pitkään. Ajasta on nipistettävissä Hanskin mukaan juuri ensimmäisen sadan metrin aikana jopa puolisen sekuntia.

Ylimääräistä stressiä Mattssonille aiheutti tiistaina dopingtestiin joutuminen illan uinnin jälkeen varsin myöhäiseen kellonaikaan. Välierä on edessä paikallista aikaa noin puoli kahdeltatoista.

– Dopingtesti on melkoinen kuormitus, kun pitää vielä syödä, huoltaa itseään ja sitten herätä aamuun virkeänä. Se on ihan varma, että hän on virkeämpi kuin me selostajat täällä aamulla kello 4.30, Hanski naurahti.

Mattssonin lisäksi Tokion olympia-altaassa nähdään keskiviikkona Fanny Teijonsalo, joka on mukana 100 metrin vapaauinnin alkuerissä Suomen aikaa kello 13.10. Mattssonin välierä uidaan Suomen aikaa kello 05.28.

Lue myös:

Katso Tokion keskiviikon kisaohjelma ja lähetystiedot

Matti Mattssonilta vakuuttava avaus paraatimatkallaan: tykitti alkuerien kolmanneksi nopeimman ajan – "Juuri tällä tavalla käsikirjoitettu"