Hyppää sisältöön

Suomalaisampujalla aivan karmivaa epäonnea! Matti Mattsson ui upeasti finaaliin, Mäkelä-Nummelalla vaikea alku – katso tästä yön kohokohdat

Suomalaisittain Tokion olympialaisten keskiviikko alkoi iloisesti ja dramaattisesti. Uimari Matti Mattsson paransi SE-aikaa ja ylsi torstaiseen finaaliin. Jousiampuja Vikström oli yllättää meritoituneen vastustajan, mutta sitten kalusto petti.

Jousiammunta: Vikströmillä karmaisevaa epäonnea!
Jousiammunta: Vikströmillä karmaisevaa epäonnea!

Tokion olympialaisten viides kisapäivä alkoi varhain Suomen aikaa. Suomalaisittain päivän alku oli vilkas ja dramaattinen, niin ammuntapaikoilla kuin uintialtaassa.

Kaikki tulokset löydät tulospalvelusta. Kisapäivää seurataan myös hetki hetkeltä. Päivän lähetystiedot ja muut suomalaiset löydät tästä jutusta.

Jousiammunta: Vikström putosi todella karulla tavalla

Antti Vikström oli mukana jousiammunnan pudotusammuntojen ensimmäisellä kierroksella. Vikström aloitti erinomaisesti voittamalla ensimmäiset pisteet vastustajaltaan Khairul Anuar Mohamadilta.

Seuraavassa sarjassa kaksikko jakoi pisteet, mutta kolmannessa Vikström osoitti kilpailijanhermojaan. Sarjan viimeisellä nuolella Vikström tarvitsi kympin voittaakseen kaksi pistettä urallaan MM-hopeaakin voittaneelta malesialaiselta. Sen suomalainen myös ampui.

Näin Vikström oli enää yhden pisteen päässä jatkopaikasta. Mohamad vei kuitenkin seuraavan sarjan, kun suomalaisen ensimmäinen nuoli lipsahti kutoseen.

Viides sarja alkoi siis Vikströmin johtolukemissa 5–3. Suomalaiselle olisi näin riittänyt jatkoon tasapeli sarjasta, mutta jousen lapa hajosi kesken kaiken. Näin malesialainen sai kaksi pistettä kuin ilmaiseksi.

Yhden nuolen jatkoammunnassa Mohamad ampui kympin, eikä Vikström onnistunut vastaamaan uudella jousella tähän. Näin suomalainen tippui karvaasti.

Katso kohokohdat dramaattisesta taistosta jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Vikström ei ole kokenut vastaavia välinerikkoja koskaan pitkän uransa aikana.

– Samalla lailla kävi virallisissa harjoituksissa. Koskaan ei ole aiemmin käynyt uralla näin, mutta nyt sitten olympialaisissa kahdesti, hämmentynyt Vikström kuvaili tilannetta Yle Urheilulle.

– Ammuin tosi hyvin. Vain yksi nuoli jännitti. Kaikki kunnossa, mutta sitten kävi näin. Pitää nyt miettiä, mitä tässä tekee. Aika pettynyt olen välineisiin, Vikström harmitteli.

Ampujan ura kuitenkin jatkuu, vaikka olympialaiset päättyivät pettymykseen.

– Suurin tavoite oli tänne pääseminen, mutta olisi tässä voinut vielä voittaakin. Kiitos vain kaikille kannustuksesta, liikuttunut Vikström sai sanotuksi.

Uinti: Mattsson ui finaaliin Suomen ennätyksellä!

Matti Mattsson ui 200 metrin rintauinnin välierissä. Suomalainen voitti tiistaina oman alkueränsä vakuuttavalla tavalla.

Välierässä Mattsson oli vieläkin huikeammassa iskussa: hän paransi Suomen ennätyksen aikaan 2.08,22. Aika oli välierien viidenneksi nopein. Omassa erässään Mattsson oli kolmas.

Katso Mattssonin koko uinti alla olevalta videolta.

– Aika perussuoritus se oli. Samanlainen kuin eilenkin. Paukkuja jäi jatkoon, Mattsson kommentoi Yle Urheilulle.

– Aina olen olympiafinaalista haaveillut. Nyt siellä ollaan, onnellinen urheilija hehkutti.

Mattsson taistelee siis torstaina aamulla kello 04.44 alkaen finaalissa olympiamitalista. Mattssonista tulee vasta uuden vuosituhannen kolmas suomalainen uimari olympiafinaalissa. Vuonna 2000 finaaliin selvisi Jani Sievinen, vuonna 2008 samaan ylsi Hanna-Maria Seppälä.

– Finaali on finaali. Kaikki on mahdollista. Riossa voitettiin kasiradalta. Kaikki voivat voittaa. Aion ottaa siitä kaiken ilon irti, Mattsson korosti.

– Jymypaukku vaatii vielä yhden hyvän uinnin tämän päälle, Yle Urheilun asiantuntija Vesa Hanski muistutti.

Katso alta Mattssonin maaliintulo ja ensikommentit.

Naisten 200 metrin vapaauinnissa Australian Ariarne Titmus ui voittoon jo toista kertaa näissä olympialaisissa. Hän oli aiemmin voittanut 400 metrin vapaauinnin.

Honkongin Siobhan Bernadette Haughey sai hopeaa. Mitali oli Honkongin ensimmäinen uintimitali sen olympiahistoriassa.

Kolmanneksi sijoittui Kanadan Penny Oleksiak, jolle olympiamitali oli jo uran kuudes. Kukaan muu kanadalaisurheilija ei ole pystynyt vastaavaan.

Trap: Mäkelä-Nummela aloitti vaisusti

Satu Mäkelä-Nummela aloitti oman urakkansa trapin peruskilpailussa, jossa ammutaan 25 kiekon sarjoissa yhteensä 125 kiekkoa. Pekingin olympiavoittaja on mukana viiden renkaan kisoissa jo neljättä kertaa urallaan.

Ensimmäisessä sarjassa Mäkelä-Nummela ampui ohi kaksi kiekkoa. Kaikkiaan yksitoista urheilijaa pystyi ampumaan suomalaista paremmin avaussarjan.

Katso video Mäkelä-Nummelan ammunnasta alta.

Mäkelä-Nummelan ei onnistunut paremmin toisessakaan sarjassa. Kaksi kiekkoa jäi rikkomatta, ja näin hän oli kahden sarjan jälkeen vasta sijalla 18.

Päivän viimeinen sarja sujui jo paremmin. Mäkelä-Nummela ampui alas 24 kiekkoa ja nousi sijalle 14.

– Tuskainen hiki valuu selässä. Alkupalat olivat huonot. Huomenna pääruuan on oltava tuhtia tavaraa, jotta jälkiruualle olisi mahdollisuuksia. Tuusan huusaa olivat osumat. Ärsyttäähän se, Mäkelä-Nummela harmitteli.

Peruskilpailu jatkuu torstaina, jolloin ammutaan vielä kaksi 25 kiekon sarjaa.

Finaaliin pääsee kuusi parasta. Tällä hetkellä paikka finaaliuusintaan olisi irtoamassa kolmella ohilaukauksella.

Mäkelä-Nummela ampui vuonna 2019 peruskilpailun maailmanennätyksen 123.

Lue myös:

Matti Mattssonin uinnissa on juju, joka siivittää usein mainioon lopputulokseen – asiantuntija varmana: "Hän on aamulla virkeämpi kuin me selostajat"

Mäkelä-Nummelalle harmillinen huti sarjan lopussa, Mattsson hurjasteli loppukilpailuun – Yle seuraa Tokion kisapäivää hetki hetkeltä