Hyppää sisältöön

Katso Matti Mattssonin hurja veto! Suomalainen ui komeasti olympiafinaaliin uudella Suomen ennätyksellä – "Elän unelmaani"

Mattsson tykitti miesten 200 metrin rintauinnin toisen välierän kolmanneksi ajallaan 2.08,22. Porilainen paransi SE-aikaansa neljällä sadasosalla.

Matti Mattsson ui Suomen ennätyksellä olympiafinaaliin!
Matti Mattsson ui Suomen ennätyksellä olympiafinaaliin!

Suomen Matti Mattsson ui miesten rintauinnin 200 metrin olympiafinaaliin. Mattsson ui keskiviikkoaamuna välierässään kolmanneksi ajalla 2.08,22 ja nappasi uinnillaan finaalipaikan. Mattsson paransi välierässä omissa nimissään ollutta Suomen ennätysaikaa neljä sadasosaa.

Mattssonin aika on välierien viidenneksi paras. Mattsson oli alkuerien kolmanneksi nopein ajallaan 2.08,48, joten porilaisuimari paransi jälleen uintiaan kisojen edetessä.

– Aika perussuoritus, samanlainen kun eilenkin. Paukkuja olisi vielä jatkoon. Eilisen suoritus painoi ehkä vähän minua, koska se kilpailtiin illalla. Hiukan lähti taas pois SE-ajasta, mutta kyllä siinä on vielä asioita, joita voi hioa, Mattsson kommentoi uintiaan Yle Urheilulle.

– Liukuni oli tänäänkin ehkä hieman turhan pitkää, mutta otin sen kanssa tietoisen riskin. En halunnut lähteä vetämään alkuun liikaa "ravilla". Huomenna voisin aloittaakin hieman kovempaa.

Mattssonista tuli uinnillaan kolmas suomalainen, joka on ollut vuosituhannen vaihduttua uinnin olympiafinaalissa. Hän rikkoi 13 vuoden mittaisen suomalaistauon, sillä viimeisin finaalissa kilpaillut uimari on Hanna-Maria Seppälä, joka kilpaili 100 metrin vapaauinnin finaalissa Pekingissä 2008. Mattssonin ja Seppälän lisäksi Jani Sievinen on kolmas olympiafinalisti, kilpailtuaan Sydneyssä vuonna 2000 200 metrin sekauinnin finaalissa.

– Ei tätä ihan joka päivä tämä tule tapahtumaan. Elän unelmaani, olen tästä pikkupojasta saakka haaveillut, Mattsson itse tunnelmoi.

Vaikka alkuerien iltasuoritus painoi Mattssonia hieman, ei hänen mukaansa palautumisessa itsessään ollut hänellä suurempia ongelmia. Mattsson laski leikkiäkin rentoon tapaansa.

– Kaksi viikkoa olen ollut nyt reissussa ja nukuin viime yönä parhaat yöuneni! Sinänsä meni siis palautuminen ihan hyvin. Onneksi nyt on vuorokausi aikaa oikeasti palautua tästä suorituksesta.

Ylen asiantuntija Vesa Hanski kertoi Eetu Karvosen suojatin onnistuneen välierässä hyvin monella standardilla. Myös parannettavaa jäi.

– Hän väsähti ihan pikkuisen tuossa lopusssa, mutta suoritus riitti hyvin finaaliin ja uuteen SE-aikaan. Olympiafinaali on upea asia. Katsotaan, mitä jatkossa tapahtuu, Hanski pohti Yle Puheen suorassa lähetyksessä.

– Kovin moni kova miesuimari jäi Matin taakse. Jymypaukkuun vaaditaan vielä yksi oikeasti hyvä uinti, hän jatkoi.

Miesten 200 metrin rintauinnin loppukilpailu uidaan huomenna torstaina kello 4.44 Suomen aikaa.

– Aion ottaa finaalista kaiken irti, Mattsson itse lupasi.

Lue myös:

Katso Tokion keskiviikon kisaohjelma ja lähetystiedot

Kalle Koljonen joutui kovaan kyytiin, Biles vetäytyi myös neliottelun finaalista – Yle seuraa Tokion kisapäivää hetki hetkeltä

Matti Mattssonin uinnissa on juju, joka siivittää usein mainioon lopputulokseen – asiantuntija varmana: "Hän on aamulla virkeämpi kuin me selostajat"