Hyppää sisältöön

Kruunataanko Tokiossa kuningas vai pelkkä tilapäinen prinssi? Tässä ovat suosikit tarraamaan Usain Boltin jättämään valtikkaan

Usain Boltin väistyttyä miesten sadalla metrillä saadaan uusi olympiavoittaja. Pari suurinta voittajasuosikkia katsoo Tokion kisoja kotisohvilta. Kuka vie himoitun olympiakullan sunnuntaina?

Kuva: 2016 Getty Images

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Viisi vuotta sitten valtaistuin tyhjeni. Miesten sataa metriä noin vuosikymmenen verran hallinnut Usain Bolt kiitti ja kumarsi ennen kuin poistui kunniakierroksen kautta.

Kolme edellistä olympiafinaalia on päättynyt Boltin juhliin – yleisurheiluyleisön hurmanneeseen hymyyn ja tuuletuksiin.

Vuonna 2008 Bolt debytoi olympiatasolla Pekingissä ennakkosuosikkina. Kultaa tuli maailmanennätysajalla. Neljä vuotta myöhemmin Lontoossa aika parani ja kultaa tuli olympiaennätyksellä. Vuonna 2016 Bolt juoksi viimeisen olympiakilpailunsa. Kolmas olympiakulta tuli aiempaa hitaammalla ajalla, mutta ero muihin oli silti selvä.

Vuonna 2009 MM-kisoissa Boltin juoksema maailmanennätys 9,58 on voimassa edelleen, eikä kukaan ole ollut lähelläkään sen rikkomista.

Edellinen miesten satasen voittaja, jonka nimi ei ollut Bolt nähtiin olympiatasolla 17 pitkää vuotta sitten.

Nyt sellainen saadaan, mutta kenestä?

Miesten satasen olympiakullasta kamppaillaan 29. kerran. Yleisurheilun todennäköisesti seuratuin kilpailutapahtuma on ohjelmassa sunnuntaina, elokuun 1. päivänä.

Silloin maailman kahdeksan nopeinta edustuskelpoista miestä asettuvat lähtöviivalle ennen kymmenen sekunnin hurjaa rykäisyä.

Kriittinen ääni voisi kysyä, kruunataanko Tokiossa todella kuningas vai pelkkä tilapäinen prinssi? Vaikka kultamitaliehdokkaita on monta, pari suurinta suosikkia katsoo kisoja kotisohvallaan television kautta.

Pikajuoksun viime vuodet ovat olleet amerikkalaisen Christian Colemanin juhlaa. Coleman aloitti ammattilaisuransa vasta Rion jälkeen, joten nämä olisivat olleet hänen ensimmäiset olympialaisensa. Hallitseva maailmanmestari juoksi kaksi vuotta sitten Dohassa oman ennätyksensä 9,76. Parempaan on pystynyt kautta aikain vain viisi miestä.

Jo Dohan MM-kisojen aikaan Coleman oli kohun keskellä päädyttyään dopingviranomaisten hampaisiin. Kilpailukielto uhkasi väliin jääneiden testien takia. Silloin Coleman vielä vältti pannan, mutta kolmannesta väliin jääneestä testistä napsahti viime vuonna rangaistus. Se estää Colemanin kilpailemisen toukokuuhun 2022 asti ja murskasi hänen olympiahaaveensa.

Amerikkalaiset ovat silti vahvasti edustettuna Tokion suursuosikkien joukossa. Heidän joukossaan kävi myös kova karsinta kisajoukkuetta valittaessa.

Kokenut Justin Gatlin halusi olla vanhin olympiamitalisti koskaan. Hyviä näyttöjä vauhdistaan antaneen 39-vuotiaan kisahaaveet kaatuivat kuitenkin takareisivammaan kesken Yhdysvaltojen olympiakarsintojen finaalin.

Noah Lyles puolestaan edustaa nuorempaa polvea ja voitti Dohassa 200 metrin maailmanmestaruuden. Kovatasoisissa karsinnoissa juostu aika ei kuitenkaan riittänyt olympiapaikkaan lyhyemmällä matkalla.

Dohan MM-kisojen voittaja Coleman (keskellä) ja hopeamitalisti Gatlin (vasemmalla) ovat ulkona Tokiosta, mitalisteista jäljellä on vain Kanadan Andre De Grasse. Kuva: Getty Images

Silmiinpistävä ilmiö tämän hetken pikajuoksussa on jamaikalaismiesten hiljattainen katoaminen suosikkien listalta.

Yohan Blake juoksi heinäkuussa vuoden parhaan tuloksensa 9,95, jolla hän nousi jakamaan maailmantilaston 11. sijaa. Blake on jo 31-vuotias ja jahdannut kruunua jo vuosia, mutta huippuvuodet ovat eittämättä takana. Oma ennätys 9,69 on yhdeksän vuoden takaa. Blake ei ole sen jälkeen alittanut 9,90:n rajaa.

Blake on kaksinkertainen olympiavoittaja, mutta molemmat kultamitalit tulivat viestissä. Lontoossa hän saavutti satasella hopeaa, mutta jäi nopeamman maanmiehensä varjoon. Blaken kohdalla suurin kirous olikin uran ajoittuminen ainutlaatuisen Boltin kanssa samalle jaksolle.

Yhdessä Asafa Powellin kanssa kolmikko muodosti väkivahvan trion, mutta nyt Bolt on lopettanut, Powell 38-vuotias ja ulkona Tokiosta, ja Blake juoksee kenties viimeisissä olympiakisoissaan. Kuva: 2016 Getty Images

Tämän kauden selkeä kärkitulos on amerikkalaista käsialaa. Trayvon Bromell pysäytti digitaalit kesäkuun alussa Floridassa aikaan 9,77, kautta aikain seitsemänneksi nopeimmalla rykäisyllä. Takana oli puolentoista metrin myötätuuli, joka vauhditti myös kauden kolmanneksi parhaan ajan samassa kisassa juossutta Marvin Bracya.

Bromell palaa olympianäyttämölle katkerien muistojen jälkeen. Loukkaantuminen ennen Rion kisoja pakotti hänet harjoittelemaan enimmäkseen uima-altaassa ja nurmialustoilla. Viimeinen sija miesten satasen finaalissa tuli kovissa kivuissa.

Muutamaa päivää myöhemmin Bromell kaatui viestissä amerikkalaisten ankkurina ja joukkue hylättiin. Bromell puolestaan vietiin radalta pyörätuolissa, koska jalka ei taaskaan kestänyt astumista.

Vaikeudet jatkuivat, kun Bromell joutui kahteen uuteen leikkaukseen. Pahimmillaan se johti kahden vuoden taukoon kaikesta kilpailemisesta. Nyt hän on kuitenkin vihdoin elämänsä kunnossa.

Vamma ei enää kiusaa ja alla on huippuaika. Colemanin poissaolon myötä 26-vuotias onkin suurin suosikki seuraavaksi sadan metrin olympiavoittajaksi. Kuva: 2016 Getty Images

Jos kovimmin odotuksin lähtöviivalle asettuvat amerikkalaiset, niin yllättäjäpotentiaalia löytyy Etelä-Afrikasta.

Akani Simbinen paikka maailman nopeimpien miesten joukossa on ollut selviö, mutta siitä huolimatta hän on ollut harvinainen näky palkintokorokkeella. Rion olympialaisissa hän oli viides, samoin vuotta myöhemmin MM-kisoissa. Dohasta tuli jo neljäs sija ja heinäkuussa Simbine juoksi uuden Afrikan-ennätyksen 9,84.

27-vuotias suoritti urheilu-uransa ohessa tietojenkäsittelytieteen kandidaatin tutkinnon, mutta unelma arvokisamitalista elää edelleen. Johannesburgin liepeillä kasvanut Simbine on alittanut kymmenen sekunnin rajan viimeisten noin viiden vuoden aikana jo kymmeniä kertoja.

Viimeistään Colemanin putoaminen pois mitalikandidaattien joukosta avasi oven.

– Ei ole sellaista päivää, jona en unelmoi piteleväni kultamitalia maailman nopeimpana miehenä saavutettuani tavoitteeni ja todistettuani maailmalle, että eteläafrikkalaisesta pojasta voi tulla maailman paras, Simbine on sanonut Reutersille.

Entinen jalkapalloilija on nyt amerikkalaisten jälkeen jopa vahvin ehdokas kamppailemaan mitalista. Kuva: 2019 Getty Images

Euroopasta mitalitaisteluun pyrkii ainakin kaksi ehdokasta.

Iso-Britannian Linford Christie voitti kultaa Barcelonassa vuonna 1992 ja maanmies Allan Wells Moskovassa vuonna 1980. Fakta kuitenkin on, että miesten satanen ei ole ollut eurooppalaiskisaajien temmellyskenttä.

Viimeisten 40 vuoden aikana matkalla on nähty eurooppalainen mitalisti vain kolme kertaa. Christie oli voittoaan edeltävissä kisoissa Soulissa hopealla ja Portugalin Francis Obikwelu saavutti kakkostilan Ateenassa vuonna 2004.

Myös italialainen Marcell Jacobs syntyi Yhdysvalloissa, Teksasin El Pasossa, mutta muutti äitinsä kanssa Italiaan jo nuorella iällä. Pituushypyssäkin kilpaillut ja kahdeksan metriä ylittänyt Jacobs on 26-vuotias ja Italian ennätysmies. Toukokuussa hän juoksi uudeksi ennätyksekseen 9,95.

Pari viime vuotta ovat olleet Jacobsin nousukiitoa ja sprintteri on jakanut siitä kiitosta erityisesti henkiselle valmentajalleen. Kuva: 2021 Getty Images

Brittimitalistien jalanjäljissä pyrkii jatkamaan Zharnel Hughes, joka syntyi kodinhoitaja-äidille ja taksikuski-isälle Karibianmerellä Anguillan saarella. Jamaikalaistaustaisen perheen poika on edustanut Britanniaa vuodesta 2015.

Kolme vuotta sitten Hughes saavutti Berliinissä Euroopan-mestaruuden sadalla metrillä ja viestissä. Samana vuonna rikkoutui myös kymmenen sekunnin raja. Tällä kaudella Hughes on juossut parhaaksi ajakseen 10,06.

Britti työskentelee Glen Millsin – Boltin entisen valmentajan – kanssa ja harrastaa vapaa-ajallaan lentämistä. Haaveissa on juoksu-uran jälkeen lentäjän ura, mutta sitä ennen pitäisi pystyä liitämään yleisurheilun kirkkaimmissa valoissa.

Jos kansainvälinen olympiakomitea tunnustaisi Anguillan valtioksi, Hughes edustaisi synnyinsaartaan. Nyt hän on kuitenkin Euroopan suurimpia toivoja satasella. Kuva: 2018 Getty Images

Kanadan lippua kantaa Andre De Grasse, joka teki Riossa historiaa saavuttamalla kolme mitalia ensimmäisenä kanadalaisena pikajuoksijana koskaan. Entinen koripalloilija oli vasta 21-vuotias juostessaan hopealle 200 metrillä ja pronssille 100 metrillä sekä viestissä.

Dohassa hän oli 200 metrin kakkonen ja satasen kolmonen. Yksikään näissä lajeissa edelle ehtineestä kolmesta miehestä ei ole mukana Tokiossa. De Grasse juoksi ennätyksensä vuonna 2019, tämän kauden paras tulos 9,99 on huhtikuulta 1,4 metrin myötätuulessa.

De Grasse on saavutuksiinsa nähden nuori, mutta tämän kauden tuloksista on parannettava roimasti, jotta kulta olisi ulottuvilla. Kuva: 2016 Getty Images

Lopulta ei ole lainkaan epätodennäköistä, että kaikki mitalit voisivat mennä Yhdysvaltoihin. Niin kävi viimeksi Tukholmassa vuonna 1912. Kaksi amerikkalaista nähtiin samalla palkintokorokkeella viimeksi Ateenassa, jolloin Gatlin oli ykkönen ja Maurice Greene pronssilla.

Bromellin asema ennakkosuosikkina on vahva, mutta kaksi muutakin amerikkalaisedustajaa ovat kellottaneet niin vahvat ajat, että kauden tilastoissa väliin kiilaa ainoastaan Simbine. Ronnie Baker kipitti juhannuksen alla olympiakarsinnassa aikaan 9,85, Fred Kerley hävisi hänelle vain yhdellä sekunnin sadasosalla. Molemmat olivat viiden sadasosan sisällä Boltin viimeisestä kulta-ajasta.

Kerley on tällä matkalla vielä uusi nimi, sillä 26-vuotias on tehnyt uransa pääasiassa 400 metrillä. Kehitys on ollut väkevää, sillä tähän kauteen lähdettäessä Kerleyn ennätys satasella oli 10,56. Kymmenen sekuntia alittui ensimmäisen kerran vasta huhtikuussa, mutta toukokuussa Kerley voitti jo muun muassa Gatlinin.

Amerikkalaiset matkustivat Tokioon suorastaan hyytävän huimassa iskussa. Kuvassa Trayvon Bromell (vas.), Ronnie Baker ja Fred Kerley. Kuva: 2021 Getty Images
Noin puolet olympiahistorian 100 metrin mitaleista on mennyt Yhdysvaltoihin, josta on myös tullut kultamitalisti 16 kertaa 28:sta. Kuva: Getty Images

Baker on puolitoista vuotta vanhempi ja historian kolmanneksi kovin mies 60 metrin matkalla. Satasella hän on kuitenkin saavuttanut kansainvälistä menestystä vain viestissä. Maastojuoksusta 400 metrin kautta sataselle siirtynyt Baker on etäistä sukua Tyson Gaylle. Hän haaveili kilpailemisesta idolinsa Boltin rinnalla, mutta nousi kansainväliselle huipulle sitä ajatellen liian myöhään.

Tokio on kuitenkin hänelle mahdollisuus seurata esikuviaan ja saavuttaa menestystä. Kuukausi ennen kisoja juostu ennätys jakaa maailmantilaston kolmospaikan.

Miesten 100 metrin karsintaerät alkavat lauantaina kello 05.35 Suomen aikaa. Kaikki suosikit tulevat mukaan vasta varsinaisiin alkueriin, jotka juostaan lauantaina kello 13.45.

Välierät ovat vuorossa sunnuntaina klo 13.15 ja finaali juostaan hetkeä myöhemmin klo 15.50. Tokion kaikki yleisurheilukisat lähetetään suorina lähetyksinä TV1:ssä, Yle Areenassa ja Yle Puheessa.

Lue myös:

Katso Tokion olympialaisten yleisurheilun koko kisaohjelma ja suomalaisten aikataulu

Usain Boltin juhlien varjosta alkoi vuosien painajaiskierre – Trayvon Bromell uhmasi lääkärien ennusteita ja on nyt valmis nousemaan maailman nopeimmaksi

Bromell kirmasi huippuajan ja Gatlin purskahti itkuun, mutta Usain Bolt vei taas mediahuomion