Hyppää sisältöön

Millaisella taktiikalla Matti Mattssonin pitäisi lähteä finaaliin? Asiantuntija kertoo, mitä jättipotin saavuttaminen vaatii

Matti Mattsson on tähän asti uinut olympialaisissa rauhallisesti kisojen alut ja kiristänyt lopussa. Hän haluaisi aloittaa torstaiaamun finaalin rivakammin, mutta siihen sisältyy omat riskinsä.

Matti Mattsson ui varhain torstaina olympiafinaalissa. Kuva: Getty Images

Matti Mattsson ui 200 metrin rintauinnin olympiafinaalissa torstaina klo 04.44 Suomen aikaa. Kisa kuullaan suorana Yle Puheen taajuudelta, koska Discoverylla on yksinoikeus olympiauintien suoriin tv-lähetyksiin. Huippuhetket nähdään Yle Urheilun nettisivuilla ja TV2:ssa heti kisan jälkeen.

Matti Mattsson ui Tokiossa torstaina kello 04.44 Suomen aikaa 200 metrin rintauinnin olympiafinaalissa. Mattsson selvitti tiensä finaaliin uimalla keskiviikon välierissä Suomen ennätyksen 2.08,22. Mattssonista tuli uinnillaan kolmas suomalainen, joka on ollut vuosituhannen vaihduttua uinnin olympiafinaalissa.

– Tämä on jymypaukku, Yle Urheilun uintiasiantuntija Vesa Hanski iloitsi.

Hanskin mukaan ennen kevättä Matin uintia leimasi kilpailuepävarmuus. Tekninen tekeminen vaihteli kilpailusta toiseen.

– Nyt näissä kisoissa ja kevään EM-kisoissa hän on uinut samalla tavalla jatkuvasti. Tekniikka on nyt pysynyt kasassa aika hyvin loppuun asti. Hän on löytänyt tavan uida oikein, jonka hän oli hukannut matkan varrella. Hän on pitänyt omasta suunnitelmastaan jatkuvasti kiinni, ja hän tietää, että homma toimii, Hanski taustoitti.

Matti Mattssonin 200 metrin rintauinnin välierän aikavertailu.

Vaikka Mattsson on ollut Tokion alku- ja välierissä huippuiskussa, toppuuttelee asiantuntija mitaliodotuksia.

– Siellä on kovia miehiä. Esimerkiksi venäläinen maailmanennätysmies Anton Tshupkov ui vielä välierissä huonommin kuin Matti, mutta hän tulee varmasti parantamaan finaalissa.

Verrattuna aikaisempiin arvokilpailuihin, on 27-vuotias Mattsson muuttanut taktiikkaansa. Nyt hän on aloittanut varsin rauhallisesti ja kiristänyt aina lopussa. Olympiavälierien jälkeen suomalainen sanoi kuitenkin, että hän haluaisi aloittaa fiinaalin hieman rivakammin. Hanskikin näkee, että vähän railakkaampi alku voisi sopia hyvin finaalitaktiikaksi.

– Hän on itsekin sanonut, että hän liu'uttaa hieman liikaa – toisaalta liu'uttava uinti on hänen vahvuutensa. Jos tästä vähäsen nostaa vauhtia, niin väliajat olisivat kovempia. Jos hän nostaa väliaikoja muutamalla kymmenyksellä, on mahdollista alittaa aika 2.08. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että tekniikka pysyy kasassa ja että hän ei hyydy viimeisen kymmenen metrin aikana.

– Nykyisellä uinnilla hän pystyy uimaan pikkuisen kovempaa, mutta jos haluaa uida vielä kovempaa, pitää ottaa riskejä. Jos hän ottaa riskin, on se vaaraa, että nyt kuntoon saatu tekniikka hajoaa.

Hanskin kirjoissa finaalin selvimpiä suosikkeja ovat Australian Izaac Stubblety-Cook, Hollannin Arno Kamminga ja venäläinen ME-mies Tshupkov.

– Matilla on iskun paikka, jos ja kun joku ui tasoonsa nähden huonommin. Uinti on maailmalla lähes yhtä iso laji kuin yleisurheilu. Jos uinnissa pääsee kahdeksan parhaan joukkoon, puhutaan todellisesta huippusuorituksesta. Mitali olisi Matille todellinen jackpot.

Mattssonin uran tähän asti paras saavutus on 200 metrin rintauinnin MM-pronssi vuodelta 2013.

Lue myös:

Kommentti: Matti Mattssonin suoritus asettuu uuteen valoon, kun huomioidaan historiallinen konteksti – suomalainen uinti on palannut kotiin

Katso Matti Mattssonin hurja veto! Suomalainen ui komeasti olympiafinaaliin uudella Suomen ennätyksellä – "Elän unelmaani"

Matti Mattsson paljasti, mitä hänen 3-vuotias tyttärensä sanoi ennen olympiavälierää – tyttären ennustus toteutui

Fanny Teijonsalo kauhoi alkuerissä ennätyksensä