Hyppää sisältöön

Matti Mattsson kertoo olympiafinaalin rajusta ratkaisevasta hetkestä, jossa mitali ratkesi: "Ihan niin aikaisin en uskaltanut lähteä"

Matti Mattsson ui miesten 200 metrin rintauinnissa kolmanneksi, vaikka viime vuosien aikana mikään ei ole toiminut. Harjoitussunnitelmaa on muutettu useaan otteeseen etsien "sitä oikeaa tyyliä".

Matti Mattsson: "Ihan päätöntä touhua"
Matti Mattsson: "Ihan päätöntä touhua"

Matti Mattsson nappasi miesten 200 metrin rintauinnissa olympiapronssia Suomen ennätysajalla 2.07,13. Mattsson sanoi antaneensa kaikkensa, ja oli tyytyväinen, että jaksoi loppuun asti.

– Ihan päätöntä touhua tää on. En olisi uskonut. Niin monta arvokilpailua on mennyt penkin alle, syvään päähän. Harva tietää, kuinka syvistä vesistä tähän pisteeseen on tultu, Mattsson kertoi Yle Urheilulle kilpailun jälkeen.

Olympiakultaa voitti Australian Izaac Stubblety-Cook ajalla 2.06,38. Hopealle tuli Hollannin Arno Kamminga 2.07,01 uinnilla.

– Näin, että Kamminga oli hiukan edellä koko matkan, ja tiesin hänen tulevan alun kovaa. Ajattelin, että pysyn tässä iskuetäisyydellä, ja se riittää.

Mattsson kertoo valmentajansa Eetu Karvosen kanssa päättäneen, että kilpailun alussa uidaan rauhallisemmin ja toiselle 50 metrille kiristetään. Kolmannella osuudella oli tarkoitus laittaa "urku auki".

– Ihan niin aikaisin en uskaltanut lähteä täysiä kuin ehkä olisi tarvinnut. Viimeinen piikki alkoi pikku hiljaa painamaan, mutta pystyin kuitenkin pitämään paketin kasassa. Olen ihan tyytyväinen uintiin, Mattsson sanoi

Hänen mukaan Tokioon "lähdettiin tulosta tekemään", jossa nyt onnistuttiin.

– Helpompaa olisi ollut, jos silloin pikkupoikana Lontoossa olisi sanonut, että pikku hiljaa edetään. Silloin tuli tosiaan sanottua, että Riossa tulee olympiakultaa. Lähes sanojeni mittainen mies, vaikka viisi vuotta myöhässä ja hiukan himmeämpi mitali.

Mattsson kertoo, että viime vuosien aikana on ollut pitkiä ajanjaksoja, kun mikään ei ole toiminut. Harjoitussuunnitelmaa on muutettu etsien oikeaa tyyliä, eikä onnistumisia ole siltikään tullut.

– Edeltävät kolme vuotta ollaan menty yhdellä treenillä päivässä, ja se selvästi toimii. Aika monta kertaa ollaan lähdetty alkuerien jälkeen kotiin, mutta nyt päästiin mitaleille – en voi olla tyytyväisempi enää.

– Karvosen Eetu, oma perhe ja kaikki, jotka tietää olleensa matkalla mukana: iso työ ollaan tehty tähän pisteeseen asti. Kiitos heille, he tietävät keitä ovat.

Palkintoseremonian jälkeen Mattsson lähetti terveiset kotiin. Mattsson on kahden pienen lapsen isä.

– Lämpimiä terveisiä täältä. Iskä tulee huomenna kotiin, sitten pidetään kesäloma. Kotona on puhuttu Pariisin 2024 kisoista. Eihän sinne ole kuin kolme vuotta aikaa.

Lue myös:

Matti Mattsson järjesti jättipaukun Tokion olympia-altaassa! Kauhoi häikäisevällä esityksellä pronssille: "Ihan päätöntä touhua"

Kommentti: Matti Mattssonin suoritus asettuu uuteen valoon, kun huomioidaan historiallinen konteksti – suomalainen uinti on palannut kotiin

Matti Mattsson paljasti, mitä hänen 3-vuotias tyttärensä sanoi ennen olympiavälierää – tyttären ennustus toteutui

Millaisella taktiikalla Matti Mattssonin pitäisi lähteä finaaliin? Asiantuntija kertoo, mitä jättipotin saavuttaminen vaatii