Hyppää sisältöön

Matti Mattssonin lähipiiri häkeltyi olympiapronssista – manageri Hautaniemi: "Harvoin tulee isolla miehellä tippa linssiin, mutta nyt tulee"

Porin kaupungintalolla oli kisakatsomo, jossa useat olympiamitalistin Matti Mattssonin tuttavat tunnelmoivat finaaliuintia. Menestys meinasi saada monet sanattomaksi, mutta porilaisen rintauimarin suorituksesta oltiin ylpeitä.

Rintauimari Matti Mattssonin olympiafinaalia seurattiin Porin kaupungintalolla
Rintauimari Matti Mattssonin olympiafinaalia seurattiin Porin kaupungintalolla

Porilainen Matti Mattsson ylsi miesten 200 metrin rintauinnissa pronssille Tokion olympialaisissa. Uimarin lähipiiriä oli torstaiaamuna kerääntynyt seuraamaan Satakunnan oman pojan finaalisuoritusta Porin kaupungintalolle.

Tunnelma oli tietysti kilpailun aikana katossa, ja hienoa pronssiuintia seurasi häkeltyneitä tunteenpurkauksia. Kehuja annettiin paljon myös Mattssonin valmentajalle Eetu Karvoselle.

Mattssonin manageri Sami Hautaniemi sanoi olevansa sanaton, mutta kuvaili tunnetta "aivan uskomattomaksi".

– 11 vuotta ollaan Matin kanssa yhtä matkaa kuljettu, ja nyt se huipentui olympiapronssiin. Harvoin tulee isolla miehellä tippa linssiin, mutta nyt tulee. Ei pysty. Ihan uskomatonta. Aivan mahtavaa! Olen niin onnellinen Matin ja Eetun puolesta. Kaikkien vaikeuksien ja murheiden ja sairastamisen, ynnä muiden, mutta nyt se huipentuu. Jes! Loistavaa!

Mattssonin uralla on ollut vaikeuksia vuoden 2013 EM-pronssimitalin jälkeen. Tarkemmin uimarin sairastelusta ja haastavista vuosista voi lukea täältä.

Matti Mattssonin manageri liikuttui

Mattssonin hyvä ystävä Otto Willberg vahvisti Matin uran päätavoitteen olleen olympiamitali. Vaikka hän ei siitä "välttämättä puhunut paljon", mitali on aina ollut Mattssonin ajatuksissa. Rintauimari nappasi olympiapronssia Suomen ennätysajalla 2.07,13.

– Ei paljon paremmin olisi voinut mennäkään. Mahtava uinti, mahtava uusi Suomen ennätys. Kaikki oli tänään linjassaan.

– En osaa sanoa, mitä tämä merkitsee Matille, enkä lähde edes arvaamaan. Tämä on varmasti yksi hänen elämänsä suurimpia saavutuksia ja urheilullisesti se suurin saavutus, Willberg jatkoi.

Mattssonin harjoituskaveri Janina Ollikainen totesi tunteiden olevan pinnassa, ja uskoo mitalin olevan hieno kokemus kaikille Porin uimaseuran jäsenille.

– Huikea uinti, en olisi koskaan uskonut. Kilpailun aikana ei kai tullut muuta kuin huudettua suoraa kurkkua. Suuri merkitys, että olen päässyt harjoittelemaan hänen kanssaan. Huikeaa!

Mattssonin ensimmäinen uintivalmentaja Heli Paalosalo kirjoitti tekstiviestit Karvoselle ja Mattssonille.

– Olen ihan sanaton, mutta yritän jotakin edes kirjoittaa. Ihan mahtavaa.

Olympiamitali on tärkeä koko Satakunnan alueelle

Porin uimaseuran puheenjohtajan Matti Luhtasen mukaan "uintijumalat tiesivät tämän homman".

Jani Sievinen, joka voidaan laskea puolijumalaksi uintihommissa, sanoi ennen olympialaisia, että välieräuinnista putoaa sekunti pois, jonka jälkeen mitä tahansa voi sattua. Ja miten kävi? Juuri näin, Luhtanen sanoi.

Sievinen oli edellinen suomalainen uinnin olympiamitalisti otettuaan hopeaa Atlantassa 1996. Mattsson ui keskiviikkoaamuna välierässään kolmanneksi ajalla 2.08,22, joten eilisestä uinnista lähti ajasta yli sekunti.

Luhtanen hehkutti Mattssonin ja valmentaja Karvosen yhteistyötä.

– Eetu koitetaan varmasti pitää maisemissa, että saadaan nauttia näistä hetkistä vielä tulevaisuudessa, puheenjohtaja Luhtanen jatkoi.

Hän uskoo olympiamitalin olevan piristysruiske niin koko Satakunnan alueelle, Porin kaupungille kuin kaikelle mahdolliselle uintiurheilulle. Vaikka vielä ei tiedetä, mitä kaikkea tämä tarkoittaa, Luhtanen toivoo menestyksen tuovan enemmän harrastajia lajin pariin. Lisäksi hän toivoo pronssin tarjoavan uimaseuralle paremmat neuvottelumahdollisuudet kaupungin kanssa "maksuasioissa, kisajärjestelyissä, ynnä muissa".

– Matin matka olypiamitalille on ollut sellainen porilainen tie. Se tarkoittaa sitä, että negaation kautta, Luhtanen totesi lopuksi.

Rintauimari Matti Mattson tuuletti pronssimitaliaan torstaina Tokion olympia-altaassa. Kuva: Lehtikuva

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen lähetti lämpimät onnittelut Mattssonille ja valmentaja Karvoselle. Hän kuvaili tunnetta "aivan upeaksi".

– Kovassa seurassa teki tällaisen uroteon, ja se on aivan mahtavaa.

Olympiamenestys on Luukkosen mukaan tärkeää myös Porin kaupungille.

– Aina, kun Matti mainitaan, sanotaan "porilainen Matti Mattsson". Tärkeää on myös se, että saatiin tänne valmentajaksi Eetu Karvonen, joka työskentelee myös Urheiluakatemiassa uintivalmentajana.

Hän kertoo kaupungin panostaneen uimaharrastuksen harjoitusmahdollisuuksiin, kun vuonna 2011 avattiin uusi uimahalli, jonka altaassa Mattsson on saanut harjoitella.

– Ehdottomasti voi sanoa, että nyt on saatu palkinto. Kunnan ja kaupungin rooli on tietenkin luoda puitteita urheilulle ja liikunnalle. Tämä osoittaa sen, että tällaiset panostukset ovat kannattavia.

– En nyt lupaa uutta uimahallia. Kaupunginhallitus tekee kyllä aikanaan päätöksen siitä, miten Matti ja Eetu palkitaan.

Päivitys 29.7. klo 8.55: Korjattu Heli Paalosalon nimi.

Lue myös:

Matti Mattsson järjesti jättipaukun Tokion olympia-altaassa! Kauhoi häikäisevällä esityksellä pronssille: "Ihan päätöntä touhua"

Matti Mattsson kertoo olympiafinaalin rajusta ratkaisevasta hetkestä, jossa mitali ratkesi: "Ihan niin aikaisin en uskaltanut lähteä"

25 vuoden odotus päättyi! Katso, kuinka Matti Mattsson ylsi hurjalla vedolla olympiapronssille Tokiossa

Mitä Matti Mattssonille tapahtui Helsingissä kolme kuukautta sitten? Valmentaja puhuu ihmeellisestä käänteestä ennen olympiapronssia