Hyppää sisältöön

Mitä Matti Mattssonille tapahtui Helsingissä kolme kuukautta sitten? Valmentaja puhuu ihmeellisestä käänteestä ennen olympiapronssia

Matti Mattsson avasi Suomen mitalitilin Tokion olympialaisissa 200 metrin rintauinnissa. Mattsson nipisti Suomen ennätyksestä yli sekunnin pois ja sijoittui kolmanneksi. Valmentajan mukaan olympiapronssi pedattiin huhtikuussa.

Matti Mattsson on olympiapronssimitalisti! Kuva: Lehtikuva

Matti Mattssonin olympiapronssi on myös valmentajan palkkapäivä. Mattssonin valmentaja Eetu Karvonen seurasi katsomosta, kun Mattsson, 27, tykitti 200 metrin rintauinnin olympiafinaalissa upeasti pronssille varhain torstaina aamulla.

Mattsson taisteli matkan aikaan 2.07,13, ja Suomen ennätys parani yli sekunnilla. Kisan voitti Australian Izaac Stubblety-Cook olympiaennätyksellä 2.06,38. Hopeaa sai Hollannin Arno Kamminga ajalla 2.07,01.

Mattsson oli koko kisan mukana mitalitaistelussa.

– Harva asia tuntuu näin hyvältä. Tiesin, että mahdollisuuksia on, mutta katsomosta siihen ei voi vaikuttaa, Karvonen kertoo Yle Urheilulle.

Mattsson lähti alku- ja välieräuinnista poiketen täysin eri taktiikalla finaaliin – Yle Urheilun asiantuntijan Vesa Hanskin mukaan kovalla riskillä.

Karvonen kertoo, että alkuerässä ja välierässä Mattssonin uinnit olivat tarkalleen laskelmoituja.

– Finaali meni tunteella. Sai fiilistellä ja katsoa, mikä vauhti kantaa loppuun asti. Finaali oli hyvin erilainen kuin alkueräuinnit, Karvonen alleviivaa.

Katso Mattssonin uinti.

Vuodesta 2016 Mattssonia valmentanut Karvonen on nähnyt porilaisen uran vaikeudet läheltä. Vuonna 2013 Mattsson otti MM-pronssia, jonka jälkeen matkan varrelle on mahtunut arvokisapettymyksiä ja terveysongelmia.

Vuonna 2019 Mattsson ehti uida kolmesti 2.10-alkuisen ajan, mutta Etelä-Korean MM-kisoissa pysähtyivät aikaan 2.13,80.

Lue lisää:

Matti Mattssoniin kohdistui järisyttävät odotukset jo 19-vuotiaana – sairauksien riivaaman urheilijan kahdeksan vuoden piina päättyi Tokiossa

Kelkka kääntyi kunnolla toiseen suuntaan vasta muutama kuukausi sitten huhtikuun lopussa Helsingissä, kun Mattsson rikkoi kahdeksan vuotta vanhan SE:n.

Karvosen mukaan tämä hetki oli erittäin tärkeä. Tämän jälkeen kuukauden kuluttua Mattsson ui EM-kisoissa neljänneksi.

– Tämä kaikki realisoitui Helsingissä, kun vanha ennätys meni rikki vihdoin ja viimein. Ajattelin, että tästä ketsuppipullon korkki aukeaa. Sen jälkeen kevään EM-kisat todistivat, että Matti voi uida kolmesti kovaa 200 metriä. Sen jälkeen oli vielä paljon aikaa Tokioon. En tästä Matille missään vaiheessa puhunut, mutta sisälläni oli tunne, että tämä on mahdollista.

Karvonen kertoo, että kaksikon valmennussuhde on hauskanpitoa ja kovaa työtä. Molemmilla on lapsia, joista puhutaan paljon.

– Matti on huipputyyppi. Lasten syntymät ovat tehneet hänestä vielä helpommin lähestyttävän urheilijan. Koko ajan paranee.

Mattsson kertoi palkintoseremonian jälkeen mitali kaulassa, että kolmen vuoden päässä odottavista Pariisin olympialaisista on jo puhuttu kotona.

– Kiva homma, jos Matti jatkaa uraa. Olen uimahallilla, ja Matti tulee sitten treenaamaan, kun siltä tuntuu, Karvonen vitsailee.

– Sen tässä on kuitenkin oppinut, että monenlaista voi tulla eteen kolmen vuoden aikana.

Lue myös:

25 vuoden odotus päättyi! Katso, kuinka Matti Mattsson ylsi hurjalla vedolla olympiapronssille Tokiossa

Matti Mattsson kertoo olympiafinaalin rajusta ratkaisevasta hetkestä, jossa mitali ratkesi: "Ihan niin aikaisin en uskaltanut lähteä"

Matti Mattsson järjesti jättipaukun Tokion olympia-altaassa! Kauhoi häikäisevällä esityksellä pronssille: "Ihan päätöntä touhua"

Matti Mattssoniin kohdistui järisyttävät odotukset jo 19-vuotiaana – sairauksien riivaaman urheilijan kahdeksan vuoden piina päättyi Tokiossa