Hyppää sisältöön

Mattssonille olympiapronssia, Mäkelä-Nummela karsiutui, Välimäki ja Samooja avasivat golfviheriöllä – katso tästä olympiayön kohokohdat

Suomalaisittain Tokion kuudes kisapäivä tarjosi heti aamusta niin ilon kuin surun tunteita. Mattssonin olympiapronssi sai niin porilaiset kuin Ylen selostajatkin villiintymään. Pekingin olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela jäi Tokiossa kauas mitalisijoista.

Mäkelä-Nummelalla vaikea alku trap-ammunnan toiseen päivään
Mäkelä-Nummelalla vaikea alku trap-ammunnan toiseen päivään

Yön kohauttavin suomalaishetki nähtiin varhain Suomen aikaa klo 4.44, kun Porin karhu Matti Mattsson ui olympiamitaleille. Finaalin kolmas sija ja pronssimitali irtosi käsittämättömällä uinnilla. Mattssonin aika 2.07,13 on uusi Suomen ennätys ja mies paransi aiempaa SE:tä yli sekunnilla.

Katso tästä Mattsonin pronssiuinti.

Olympiakultaa voitti Australian Izaac Stubblety-Cook olympiaennätysajalla 2.06,38. Toinen oli Hollannin Arno Kamminga 2.07,01.

Mattssonin olympiamitali on Suomelle historian viides ja ensimmäinen 25 vuoteen. Tokiota ennen viimeisin olympiamitali tuli Atlantasta vuonna 1996, jolloin Jani Sievinen ui olympiahopealle 200 metrin sekauinnissa.

– Annoin kaikkeni. Mitään ei jäänyt enää jäljelle, olympiapronssia uinut Mattsson sanoi kisan jälkeen Yle Urheilulle.

Ylen selostamossa riehaannuttiin Matti Mattssonin pronssiuinnista

Yöllä tapahtui kuitenkin paljon muutakin suomalaisittain mielenkiintoista.

Mäkelä-Nummela: "Tuli pannukakku"

Satu Mäkelä-Nummela karsiutui trap-ammunnan finaalista neljänsissä olympialaisissaan.

Katso Mäkelä-Nummelan epäonnisen ammunnan hetkiä tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Mäkelä-Nummela päätti peruskilpailunsa viimeisen sarjan kolmeen ohilaukaukseen, ja yhteistulos viidestä sarjasta oli 113/125.

– Siellähän tuli suorastaan ikuinen jäätikkö vastaan, mikä ei olisi tässäkään helteessä sulanut. Ei jännittänyt, mutta jos hevosella pitää lähteä ravilla liikkeelle, niin minulla lähti laukalla. En vain saanut (ammuntaa) oikeisiin uomiin, Pekingistä 2008 olympiakultaa tuonut Mäkelä-Nummela kommentoi suorituksiaan Yle Urheilulle.

Mäkelä-Nummela oli pettynyt ammuntaansa. Kuva: 2021 Getty Images

Slovakialainen Zuzana Rehak Stefecekova ampui peruskilpailussa kaikki 125 kiekkoa ja teki uuden maailmanennätyksen. Slovakialaisampuja vei ennätyksen juuri Mäkelä-Nummelalta, joka ampui 123 kiekkoa maaliskuussa 2019.

Mäkelä-Nummela aloitti torstain kilpailupäivän tuplavirheellä.

– Tähtäyskuva on oikea, mutta menemme kiekon kanssa samaa vauhtia ja siitä ei sitten tule mitään positiivista, olympiavoittaja kuvaili ammuntaansa.

Välimäen unelma-alku suli loppua kohden

Sami Välimäki avasi olympiagolfin ensimmäisen kierroksen jälkeen tuloksella -1. Välimäki teki kierroksellaan neljä birdietä ja kolme bogia, ja on kokonaistuloksissa jaetulla 26. sijalla.

Katso tästä Välimäen kahden ensimmäisen väylän birdiet. Juttu jatkuu videon jälkeen.

– Alku lähti oikein hyvin ja nautin pelaamisesta koko päivän. Pikkuisen takkusi avaukset välillä, mutta onneksi sain tuohon loppuun birdien. Ihan ok startti, Välimäki luonnehti Yle Urheilulle.

Välimäki sai kierrokselle unelma-alun tekemällä kahdelta ensimmäiseltä väylältä vakuuttavat birdiet. Sen jälkeen miehellä oli hieman ongelmia avauslyöntien kanssa.

– Pari ensimmäistä meni vasemmalle. Sitten ylikorjasin ja meni oikealle. Siihen täytyy löytää hyvä rytmi. Tuohon loppuun tuli pari hyvää avausta, ehkä siitä saadaan kiinni, Välimäki tiivisti.

Välimäki teki 12:nnella reiällä bogin, mutta hän oli jo seuraavalla reiällä lähellä eagleä.

– Se olisi voinut olla makea eagle, mutta nyt kierähti pois. Noista hyvistä lyönneistä haetaan voimaa myös huomiselle, Välimäki painotti.

Kalle Samooja sortui tuplabogiin

Myös Kalle Samooja aloitti urakkansa golfviheriöillä. Samooja on tuloksessa +4 ja ensimmäisen 17 väylän jälkeen tuloslistan viimeisenä. Samoojan osalta avauskierroksen viimeinen väylä on pelaamatta, kun viimeinen reikä jäi kesken vaarallisen sään ja ukkosen vuoksi.

Kalle Samoojan olympia-avaus keskeytyi ukkosen takia. Kuva: Getty Images

Samooja teki kierroksella kolme birdietä, kolme bogia ja yhden tuplabogin.

Katso tästä juhlatunnelmia Mattssonin kotikaupungista Porista.

Näin Porissa villiinnyttiin Matti Mattssonin olympiamitalista

Lue myös:

Mitä Matti Mattssonille tapahtui Helsingissä kolme kuukautta sitten? Valmentaja puhuu ihmeellisestä käänteestä ennen olympiapronssia

Matti Mattsson järjesti jättipaukun Tokion olympia-altaassa! Kauhoi häikäisevällä esityksellä pronssille: "Ihan päätöntä touhua"

25 vuoden odotus päättyi! Katso, kuinka Matti Mattsson ylsi hurjalla vedolla olympiapronssille Tokiossa