Hyppää sisältöön

Käynnistääkö Mattssonin pronssimitali suomalaisen uinnin uuden kultakauden? "Pariisissa voidaan nähdä huikeita asioita"

Uimaliiton toiminnanjohtaja Sanna Airaksinen ja pitkän linjan uintivalmentaja Esa Sievinen uskovat olympiamitalin nostavan suomalaisen uinnin profiilia ja innostavan nuoria.

Matti Mattssonin pronssimitali voi käynnistää suomalaisen uinnin uuden kultakauden. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

27-vuotias porilainen Matti Mattsson teki varhain torstaina suomalaista uintihistoriaa ottamalla kautta aikojen viidennen suomalaisen uinnin olympiamitalin.

Uimaliiton toiminnanjohtaja Sanna Airaksinen on syystäkin hyvin tyytyväinen Mattssonin suorituksiin.

– Matista näki jo alkueristä lähtien, että suunta on nyt oikea. Niin kuin hän sanoikin, niin Helsingin kilpailuista se käänne lähti.

– Uinnin tulevaisuudelle tällä on varmasti positiivinen merkitys. Uinti on jo nyt Suomessa suosittu laji, mutta jatkossa varmasti vielä suositumpi, näin uskomme.

Airaksinen haluaa heti perään korostaa, ettei kyse ole pelkästään Mattsonin menestyksestä. Myös muut olympiauimarit näyttävät esimerkkiä ja lisäävät lajin kiinnostavuutta.

– Ja onhan meillä vielä uimareita kisoissa, AP Liukkonen ja Fanny Teijonsalo.

Uimaliiton 135 jäsenseuran puolesta puhuva Airaksinen haluaa nostaa keskusteluun myös uinnin harjoitteluolosuhteet. Arvokisamenestyksestä toivotaan riittävää selkänojaa olosuhteiden parantamiselle jatkossakin.

– Nyt kannattaisi panostaa uintiin. Meillä on tulossa Fannyn, Ida Hulkon ja Mimosa Jallowin seuraksi paljon nuoria, jotka varmasti saavat Matin ja muiden olympiauimareiden menestyksestä vielä lisää motivaatiota.

Mattssonin lisäksi myös Mimosa Jallowin ja muiden suomalaisuimareiden esimerkki motivoi lajin nuoria harrastajia. Kuva: Lehtikuva

Onko luvassa jopa suomalaisen uinnin uusi kultakausi, lähes 30 vuotta Antti Kasvion ja Jani Sievisen menestyksen jälkeen? Airaksinen pitää sitä hyvinkin mahdollisena.

– Kyllä se ainakin hyvin siltä näyttää. Kuten uimareilta itseltään myös kuulee, on heillä kovat tavoitteet tulevaisuudelle. Seuraavia kisoja kohden kun mennään, niin uskon, että Pariisissa voidaan nähdä melkoisen huikeita asioita.

Mattssonin menestys ei näy välittömästi Uimaliiton kassassa. Mitali tuo kuitenkin Airaksisen mielestä myös yhteistyökumppaneille osoituksen siitä, että panostuksille saadaan vastinetta.

– Vaikka itselle ei voi mitaleista ottaa kunniaa, on hienoa, että olemme voineet olla taustalla tukemassa uimareita ja valmentajia. Yrityskumppaneiden tuki on ollut sen mahdollistamiseksi tärkeää.

Liitolta on luvassa myös pieni menestysbonus porilaismitalistille, 3 000 euroa. Airaksisen ei-niin-ikäviin työtehtäviin kuuluu myös mitalikahvien suunnittelu.

– Matti, Eetu Karvinen ja taustajoukot ovat tehneet huikean työn. Kunhan Matti pääsee kotiin ja vähän rauhoittumaan, niin päästään mitalikahveille.

"Menestys tsemppaa varmasti nuoria"

Pitkän linjan uintivalmentaja Esa Sievinen myöntää liikuttuneensa Matti Mattssonin pronssimitaliuinnin jälkeen.

– Kyynel tuli uintia seuratessa silmään, kun muistelin vähän itsekin menneitä. Olihan se varmasti Matille ja valmentajalle hieno hetki, kun ei tuollaista joka päivä satu. Se oli kertakaikkiaan hieno uinti.

Esa Sievinen uskoo, että Matti Mattsonin tsemppaa nuoria uintilupauksia eteenpäin. Kuva: Lehtikuva

Poikansa Jani Sievisenolympiahopealle Atlantassa 1996 valmentanut Esa pitää nuorten valmennuksen tasoa edelleen tärkeimpänä tekijänä uinnin arvokisamenestyksen jatkumiselle.

– Uskon, että Mattssonin menestys auttaa lajia ja tsemppaa nuoria. Toivon, että valmennuspuolella panostettaisiin nuoriin, etenkin keskimatkan uintiin ja sekauintiin. Jokaisen lajin opetteleminen kunnolla toisi tietyn tason, josta huippuja voisi tulla.

Sievisen mielestä yksi tai kaksi nuorta huippulupausta ei riitä, sillä kaikista lupaavistakaan nuorista ei todennäköisesti saada olympiauimareita.

– Jos heitä olisi kymmenen, niin yksi voisi aina onnistua. Menestys auttaa tuomalla lisää harrastajia lajin pariin.

Laadukkaan valmennuspolun tarjoaminen nuorista aina aikuisten huipputasolle asti on Sievisen mielestä lajille elintärkeää.

– Jos nuorten valmennus osataan tehdä oikein, uintiin saadaan jatkuvuutta ja aina muutama uusi uimari lisää huipulle.

Lue myös:

Olympiasankari Matti Mattsson pelasi upporikasta ja rutiköyhää – Ylen videot näyttävät kovan riskin, ällistyttävän kehityksen ja kämmenen eron ME-mieheen

Katso Matti Mattssonin liikuttavat terveiset perheelle olympiamitalin jälkeen – Maiju-vaimo seurasi ylpeänä: "Minua lämmittää ja koskettaa se"

Matti Mattsson järjesti jättipaukun Tokion olympia-altaassa! Kauhoi häikäisevällä esityksellä pronssille: "Ihan päätöntä touhua"

25 vuoden odotus päättyi! Katso, kuinka Matti Mattsson ylsi hurjalla vedolla olympiapronssille Tokiossa

Kommentti: Matti Mattssonin olympiamitali voi olla apu miljardeja maksavaan ongelmaan – tämän vuoksi suomalaiset tarvitsevat urheilijoita