1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Leijonien olympiaprojektissa kuohuu – NHL-tähden julkinen nöyryytys oli johtoportaalta täysin tarpeeton temppu

Suomen jääkiekkomaajoukkueen johto jätti Rasmus Ristolaisen pois pitkältä listalta, josta valitaan joukkue Pekingin olympialaisiin. Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä ihmettelee johdon toimintaa.

Rasmus Ristolainen siirtyi hiljattain Buffalosta Philadelphiaan. Kuva: Getty Images

Olisi Leijonien olympiamatkan Pekingiin tyylikkäämminkin voinut käynnistää.

Suomen jääkiekkomaajoukkue kutsui keskiviikkona 44 NHL-pelaajaa pullakahveille Hämeenlinnaan. Tapaaminen lienee muodollinen olympiareissun käynnistys, jossa maajoukkuejohto tapaa ensimmäistä kertaa pelaaja-aineksen, jonka ympärille joukkue myöhemmin talvella rakennetaan.

Yksi oli kuitenkin joukosta poissa eikä se ollut Sven Tuuva.

Se oli Rasmus Ristolainen.

Maajoukkuejohto jätti niin sanotulta pitkältä listalta pois rutinoituneen NHL-puolustajan, joka kuuluu kiistatta kotimaisen kiekon parhaiden pakkien joukkoon.

Miksi näin sitten toimittiin?

Maajoukkueen GM Jere Lehtinen kertoi tuoreeltaan Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että Ristolaista ei valittu, koska puolustaja ei ole aiemminkaan vastannut myöntävästi maajoukkuejohdon kutsuihin. Lehtinen viittasi Ristolaisen haluttomuuteen tulla maajoukkueen avuksi MM-kisoihin.

Tässä kohtaa herää väkisinkin kysymys, että milloin suomalaisessa jääkiekossa olympiapaikka alettiin ansaita MM-kisojen kautta?

Onko Ristolainen todella ainoa, joka on toistuvasti kieltäytynyt MM-kisakunniasta?

Ehkä saman tien olisi syytä tehdä selväksi MM-kisasäännöt, joilla Lehtisen ja päävalmentaja Jukka Jalosen aikakaudella operoidaan. Kuinka monta kertaa on sallittua kieltäytyä MM-kisoista ennen kuin taskusta kaivetaan olympialaisia ajatellen punainen kortti?

Suomalaisessa jääkiekossa MM-kisat tuntuvat edelleen olevan muutenkin käsittämättömässä asemassa, kun huomioon otetaan, ettei turnauksessa useinkaan ole lähimainkaan lajin parhaimmisto. Ei ole, koska samaan aikaan NHL:ssä pelataan pudotuspelejä.

Taas kerran voisi myös kysyä: ovatko suomalaiset NHL-pelaajat maajoukkueelle jotakin velkaa?

Ei suomalainen NHL-jääkiekkoilija ole saanut kotimaiselta jääkiekkosysteemiltä mitään ilmaiseksi. Tämän tietää jokainen, jonka jälkikasvu harrastaa jääkiekkoa. Monille perheille jääkiekko ei ole enää edes vaihtoehto, koska sen harrastamisesta on tullut tolkuttoman kallista. Harrastuksen varusteineen kaikkineen maksaa vanhemmat aivan aikuisuuden porteille asti.

Onko lääkäri kunniavelassa yliopistolle? Kunniavelkanarratiivi MM-kisojen suhteen on homeessa ja pahasti.

Esimerkiksi Ruotsissa NHL-pelaajat ovat tehneet MM-kisakieltäytymisistä taidetta, mutta en muista kolmen kruunun maajoukkuejohdon sulkeneen sen parhailta pelaajilta ovea olympialaisiin sen vuoksi. Jos Kanadassa olympiapaikka ansaittaisiin MM-kisojen kautta, se osallistuisi olympialätkään c-joukkueella.

Maajoukkueen GM Jere Lehtinen muistutti, että Ristolaisella on yhä mahdollisuus päästä mukaan Pekingin olympialaisiin. Kuva: Tomi Hänninen

MM-kisat on Kansainvälisen jääkiekkoliiton rahantekokone, eikä siitä koneesta tipu pelaajien taskuun lantin lanttia – ei sillä, että pelaajat olisivat olleet rahaa maajoukkuepeleistä pyytämässäkään. On silti hyvä pitää mielessä, että NHL-pelaajat ovat MM-kisoissa töissä ilmaiseksi.

Kun Tampereella pelataan ensi keväänä MM-kisoja, eurot katoavat jääkiekkoliiton, ei pelaajien taskuihin. Sakukoivut, teemuselänteet ja kumppanit ovat vuosien saatossa leiponeet jääkiekkoliiton kassaan hirvittävät summat rahaa. Tämä on kaiken MM-keskustelun sivujuonteena hyvä pitää mielessä.

Mitä Leijonien johto yritti saavuttaa?

Takaisin Ristolaiseen.

On vaikea ymmärtää, miksi näin toimittiin. Mitä maajoukkuejohto pyrki tehdyllä ratkaisulla saavuttamaan?

Lehtisen kommentin kauttakin tuli harvinaisen selväksi, että tarkoitus oli näpäyttää. Mutta miksi? Onko tinkimättömänä kesäharjoittelijana turkulaisen haluttomuus uhrata laadukasta harjoitteluaikaa MM-kisojen vuoksi todella loukannut johtoportaan tai valmennusjohdon egoa tavalla, joka johti nähtyyn ratkaisuun.

Miksi Ristolaista piti nöyryyttää julkisesti?

Tiedossa ei ole, että maajoukkuejohdon ja Ristolaisen välillä olisi ollut takavuosina mitään erityistä draamaa, mutta jos kieltäytymisistä olikin jotakin jäänyt hampaankoloon, miksei asiaa selvitetty keskustelemalla? Miksi Lehtinen ja Jalonen eivät kutsuneet Ristolaista Hämeenlinnaan ja putsanneet pöytää suljettujen ovien takana?

Nyt likapyykkiä pestään julkisesti ja varmasti vielä pitkään, mikä ei koskaan näytä ulospäin hyvältä.

Rasmus Ristolainen pelasi edellisen kerran maajoukkueessa vuoden 2016 World Cupissa. Kuva: Getty Images

On vaikea päästä karkuun ajatusta, että maajoukkuejohto teki tilanteesta valtataistelun. Ristolainen haluttiin laittaa niin sanotusti istumaan ja vieläpä kaiken kansan edessä. Tällaiselle ratkaisulle on vaikea löytää perusteita, vaikka kuinka ymmärtäisi johdon halukkuutta saada pelaajat sitoutumaan maajoukkuetoimintaan.

Tilanne on mielenkiintoinen siksikin, että Jalosella oli hieman samanlainen tilanne päällä edellisessä olympiaturnauksessaan Vancouverissa talvella 2010. Jalonen on itsekin myöntänyt lähteneensä kaiken kokeneiden NHL-veteraanien kanssa liikkeelle ”väärällä jalalla”, minkä vuoksi Vancouverissa Leijonat oli kaikkea muuta kuin yhtenäinen joukkue.

Eikä Jussi Jokisen jättäminen pois joukkueesta tuolloin ainakaan rauhoittanut tilannetta.

Nyt olympiaprojektin alla kuohuu taas.

Oman mausteensa tilanteeseen tuo sekin, miten muu joukkue tilanteeseen suhtautuu. Jääkiekkoilijat ovat lojaali yhteisö ja tämänkin ydinryhmän sisällä on paljon ystävyyssuhteita. On varmaa, että käsillä oleva tilanne puhuttaa yhteisön sisällä ja saattaa pahimmassa tapauksessa muodostua jopa jonkinlaiseksi häiriötekijäksi, mikäli Ristolaista ei nähdä Pekingissä.

Lehtinen toki kiirehti huomauttamaan, ettei tehty ratkaisu ole olympialaisten suhteen lopullinen.

Maajoukkuejohto pelaa tilanteessa kovin panoksin, sillä edessä ovat olympialaisten lisäksi kotikisat uudella Tampereen areenalla. Tuskin se, että pelaajia kohdellaan julkisesti näin, ainakaan parantaa ilmapiiriä maajoukkueen ympärillä tärkeän 2022 vuoden alla.

Miten käsillä oleva selkkaus sitten ratkeaa?

Tehtyjen linjauksien jälkeen on vaikea nähdä, että Ristolainen pelaisi Pekingin olympialaisissa. Jos nyt nähty julkinen muilutus ei tehnyt säröä johdon ja pelaajan välille, sitä ei tee mikään. Pöytä pitäisi vähintäänkin putsata ensitilassa. Suomalaisella jääkiekolla ei ole varaa alkaa isojen kansainvälisten turnausten alla miekkailemaan keskenään.

Nyt nähty tilanne on itse aiheutettu ja tuntuu kaikilla tavoin tarpeettomalta.

Jos maajoukkuejohto ei alun alkaenkaan, syystä tai toisesta, halunnut Ristolaista mukaan turnaukseen, tilanteen olisi siinäkin tapauksessa voinut hoitaa tyylillä. Nyt tyyliseikoista ei piitattu, vaan nimenomaan haluttiin näpäyttää Ristolaista julkisesti.

Eikä se ollut Meidän peliä.

Lue myös:

Rasmus Ristolainen kaupattiin NHL:ssä Philadelphia Flyersiin

Kommentti: Tulihan se sieltä – Rasmus Ristolaisen kaupassa voittivat kaikki, vaikka hintalappu oli kova

Pelaajakauppa sai Rasmus Ristolaisen suunniltaan: "Kuin dopingpiikki, vaikka ei minulla sellaisista kokemusta olekaan"