Hyppää sisältöön

"Ai se oli Suomen ennätys?" – Sara Kuivisto häkeltyi täysin huimasta tempustaan olympialaisissa ja Raitanen meni finaaliin, katso tästä kohokohdat

Sara Kuivisto on ensimmäinen suomalaisnainen, joka juoksee 800 metrillä olympialaisten välierissä. Suomalaisista perjantaiyönä onnistui myös Topi Raitanen, joka juoksi komeasti 3000 metrin esteiden finaaliin. Uinnissa nähtiin yöllä maailmanennätys.

Sara Kuivisto juoksi välieriin 800 metrillä uudella SE-ajalla!
Sara Kuivisto juoksi välieriin 800 metrillä uudella SE-ajalla!

Tokion olympialaisten seitsemäs kilpailupäivä käynnistyi suomalaisten kestävyysjuoksijoiden huippusuorituksilla.

Sara Kuivisto juoksi alkuerissä naisten 800 metrin uuden Suomen ennätyksen aikaan 2.00,15. Kuivisto taipui juoksun lopussa eränsä neljänneksi, mutta hän etenee aikavertailun turvin välieriin.

Kuivisto ei edes tiennyt haastatteluhetkellä, että hän oli rikkonut Tuuli Merikosken nimissä olleen edellisen Suomen ennätyksen 2.00,59. Merikosken SE oli vuodelta 1991.

– Ai se oli Suomen ennätys? En edes tajunnut. Keskityin vain siihen, että menen jatkoon, Kuivisto sanoi hämmästyneenä Yle Urheilun haastattelussa.

– On vähän sekava olo. Olen ollut niin ajatuksissani koko aamun ja nyt meni näin hyvin, että olen vähän pihalla. Sori, Kuivisto naurahti.

Katso alla olevalta videolta Sara Kuiviston reaktio Suomen ennätykseen.

Kuiviston mukaan juoksu oli juuri sellainen, kun hän oli toivonut.

– Menimme hyvää vauhtia. Olin lopussa aavistuksen malttamaton, kun lähdin painamaan kaarteessa. Tuntui hyvälle ja ajattelin, että nyt mennään. Se kannatti.

Kuivisto kertoo luottaneensa loppukiriinsä. Sen takia hän ei myöskään lähtenyt vetämään joukkoa.

– Tavoite oli tietenkin olla kolmen joukossa, mutta siinä joku tuli sitten ohi. Aika oli hyvä, ja se riittää.

Suomalaista olympiahistoriaa

Suomalaisnainen ei ole koskaan aiemmin ollut 800 metrillä olympialaisten välierissä.

– Nyt siellä jossain kotisuomessa... herkistyy herkistyy ensimmäisen kerran näissä kisoissa, mutta antaa mennä vaan, Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja kommentoi ääni väristen selostamossa.

Kuivisto myös uskoo, että kahden minuutin haamuraja on rikottavissa.

– Tuo tuntui niin helpolta. Oli fiilis, että voin juosta kuinka kovaa vaan. Valmentaja Ari Suhonen lupasi, että kun pyssy paukahtaa, niin olen elämäni parhaassa kunnossa. Kyllä se pirulainen vaan puhui totta, Kuivisto myhäili.

Kuiviston 800 metrin välierä juostaan lauantaina kello 14.50.

Raitanen luotti loppukiriinsä

Estejuoksija Topi Raitanen pinkoi 3 000 metrin esteiden finaaliin. Raitanen varmisti finaalipaikan sijoittumalla alkuerässään toiseksi kauden parhaalla ajallaan 8.19,17.

– Tiesin, että tänään pitää juosta kovaa. Lähdin rauhakseltaan, mutta tiesin, että minulla on hyvä loppukiri ja se kulkee kyllä. Odotin vain, että missä vaiheessa saa laittaa hanan pohjaan, Raitanen kommentoi juoksun jälkeen Yle Urheilulle.

Katso tästä Raitasen upean juoksun viimeinen kierros. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Raitanen kuuli ennen omaa eräänsä muiden erien vertailuaikoja valmentajaltaan Janne Ukonmaanaholta. Raitanen oli pitkään pussissa, mutta hän pystyi parantelemaan asemiaan viimeisellä kierroksella.

– Piti tehdä muutama kiristys, että pääsin tulemaan vesiesteen jälkeen omaa kaistaa. Oli kiva tunne, kun katsoin viimeisen esteen jälkeen katsoa valotaululle ja kaverit olivat pari metriä jäljessä, Raitanen myhäili.

Kahdessa aiemmassa erässä juostiin todella kovaa, sillä viimeinen finaalipaikka irtosi lopulta ajalla 8.17,31. Raitasta jäi ainoastaan harmittamaan, ettei hän päässyt mittaamaan todellista huippuvauhtiaan.

– Olisi ollut kiva päästä juoksemaan vauhtijuoksu ja katsoa, mille lukemille saan ennätykseni. Tämä jätti hyvän ja vahvan tunteen, mutta harmittaa, etten ole päässyt ulosmittaamaan rahkeitani vauhtijuoksussa. Tänään juoksu tuntui kyllä vahvalta, Raitanen sanoi.

"Mahtava päästä jatkamaan perinteitä"

Maanantain finaalissa juostaan todennäköisesti vauhdikkaammin ja Raitanen lähtee kilpailuun ennätys mielessään. Hänen ennätyksensä 8.16,57 on viime kesältä Monacosta.

Ennen Raitasta suomalainen kestävyysjuoksija on viimeksi ollut olympiafinaalissa vuonna 2012, jolloin Jukka Keskisalon finaali päätyi epäonnisesti keskeytykseen kolme kierrosta ennen maalia. Keskisalo vietiin jalkavaivan vuoksi pyörätuolilla pois stadionilta.

– Finaalipaikka on hieno asia. Suomessa on hienot kestävyysjuoksuperinteet ja on mahtava päästä jatkamaan niitä olemaan esikuva nuorille suomalaisille urheilijoille.

– Kiitos vaan valmentaja Jannelle, joka otti tällaisen raakilesuunnistajan aikoinaan huostaansa. Silloin otimme nämä kisat tavoitteeksi ja nyt olemme täällä yhdessä. Toivon, että homma toimii finaalissa yhtä hyvin ja lähden parantamaan ennätystäni, Raitanen päätti.

3 000 metrin esteiden finaali juostaan maanantaina kello 15.15.

Uinnissa maailmanennätys

Eteläafrikkalaisuimari Tatjana Schoenmaker kauhoi naisten 200 metrin rintauinnin uuden maailmanennätysajan. Maaliin ajalla 2.18,95 päässyt Schoenmaker vei ennätyssuorituksellaan samalla kotiin myös olympiakullan.

Katso Tatjana Schoenmakerin maailmanennätys – Schoenmaker ui radalla neljä

Aiemman ennätyksen oli tehnyt vuonna 2013 tanskalainen Rikke Möller Pedersen. Tanskalaisen maailmanennätysaika oli 2.19,11.

Schoenmakerin vanavedessä maaliin saapuivat yhdysvaltalaiset Lilly King ja Annie Lazor, jotka ottivat hopeaa ja pronssia tässä järjestyksessä. King oli noin sekunnin Schoenmakeria hitaampi.

Lue myös:

Katso hurjan olympiaperjantain ohjelma ja lähetystiedot

Tuomas Sammelvuon suojateille ensimmäinen tappio, jalkapallossa hurjaa draamaa – tästä löydät kovan suomalaispäivän kaikki käänteet

Odotettu kohtaaminen ei toteudu – kaksinkertainen maailmanmestari Sam Kendricks koronan takia sivuun Tokiosta