1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. raviurheilu

Santtu Raitala havittelee toista peräkkäistä ravikuninkuutta Evartin kanssa – "Viime vuoden saavutus vie paineita pois"

Pihtiputaalta Suomen ykkösohjastajaksi ponnistanut Santtu Raitala juhli vuosi sitten Kuninkuusravien voittoa. Tämän vuoden ravikuninkaalliset kruunataan viikonloppuna Seinäjoella.

Raviohjastaja Santtu Raitala on noussut Suomen ykköskuskiksi. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Tulevana viikonloppuna Seinäjoella kruunataan jälleen uudet ravikuninkaalliset. Hallitseva ravikuningas Evartti pyrkii toistamaan luotto-ohjastajansa Santtu Raitalan, 29, kanssa viimevuotisen temppunsa. Viime vuosina valtakunnan selkeäksi ykköskuskiksi kohonnut ohjassankari on kasannut nuoresta iästään huolimatta jo valtavan meriittilistan, mutta kuninkuuden voittaminen nousee ylitse muiden.

– Se on ollut minulle aina iso haave. Kun se viime vuonna konkretisoitui, on tosi rento mieli lähteä tänä vuonna mukaan. Jos paineista puhutaan, niin enemmän viime vuoden saavutus vie niitä pois, Raitala sanoo. Hän sanoo silti odottavansa viikonloppua innolla.

– Kuninkuusravit on tapahtuma, missä on tosi kiva olla mukana.

Evartti valmentautuu Antti Ojanperän ja Jutta Ihalaisen tallissa Pihtiputaalla. Raitala on tehnyt läheistä yhteistyötä pitkäaikaisten ystäviensä kanssa, joten viime vuoden onnistuminen maistui siksikin hyvältä. Lisäksi oriin matka kuninkaaksi on ollut todellinen tuhkimotarina, sillä Evartti on käynyt jo pariinkin kertaan kuoleman porteilla, viimeksi alkuvuodesta.

Nyt terveysmurheet ovat koetelleet valmentajaa, joka loukkaantui epäonnisen tapahtumaketjun seurauksena ja kävi läpi vielä sydänleikkauksenkin. Ojanperän ollessa sairauslomalla on Raitala ollut suurena apuna myös tallin päivittäisessä toiminnassa. Niinpä hänellä on hyvä käsitys siitä, missä Evartin kanssa tällä hetkellä mennään.

– Mutta en tiedä, onko se minkäänlainen etu, koska se on starteista jo läpikotaisin tuttu hevonen, kun yhteisiä kisoja on takana jo kymmeniä, Raitala pohtii.

– Evartin vireestä on kuitenkin oikein positiivinen olo.

"Lakan Leija on ollut suoritusvarma hevonen"

Kuningatarkilvassa Raitala hakee menestystä Erkki Tuomaalan valmentaman Lakan Leijan kanssa. Tamma oli viime vuonna ensimmäistä kertaa mukana kisassa ja sijoittui viidenneksi.

– Lakan Leija on ollut suoritusvarma hevonen, mikä on suuri etu. Kaikki tämän kauden startit ovat olleet hyviä, viimeisin startti Mikkelissä oli vieläpä oikein hyvä. Lähdemme sen kanssa tosi kivalla mielellä kisaan.

Raastava kolmen matkan kisa vaatii paitsi hevoselta myös kuskilta paljon. Maltti pitää säilyä, vaikka adrenaliini ja kilpailuvietti jylläävät.

– Samalla täytyy olla päättäväinen, mutta ymmärtää kuitenkin, että kisa muodostuu monesta matkasta. Ei ole toivottavaa, että yhdelläkään osamatkalla tulee virheitä. Kokonaisuutta täytyy miettiä. Se on hullun mielenkiintoinen kisa olla mukana. Pakka on ihan auki, kun mukana on monta hevosta, jotka voivat voittaa.

Kuninkuusraveja seurataan viikonloppuna Ylen kanavilla. Lähetykset Areenassa lauantaina kello 14.50 ja sunnuntaina kello 13.20. Kooste TV2:ssa molempina päivinä klo 19.

Lue myös:

Kuninkuusravien hevoset julkistettu: Tapio Perttuselta peräti kolme hevosta lähtöviivalle