1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Tuuli Merikoski ei olisi ikinä uskonut, että SE kestäisi 30 vuotta – hän povaa historiaa tehneen Kuiviston alittavan haamurajan "reilusti"

Sara Kuivisto teki 800 metrin uuden Suomen ennätyksen Tokion olympialaisten alkuerissä. Entinen SE-nainen Tuuli Merikoski uskoo, että Kuivisto alittaa kaksi minuuttia vielä tällä kaudella.

Sara Kuivisto ylsi loistavaan suoritukseen olympialaisten alkuerissä. Kuva: Lehtikuva

Suomalaiset kestävyysjuoksijat Sara Kuivisto ja Topi Raitanen avasivat kisaurakkansa Tokion olympialaisissa erinomaisesti perjantaina aamulla.

Raitanen juoksi 3 000 metrin esteiden alkueristä finaaliin kovalla kirillä, Kuivisto tykitti 800 metrin alkuerissä uuden Suomen ennätyksen 2.00,15 ja pääsi aikavertailun kautta välieriin.

Kukaan suomalainen naisjuoksija ei ole koskaan aiemmin päässyt olympialaisissa välierävaiheeseen 800 metrillä. Kuiviston välierä on lauantaina iltapäivällä, Raitasen finaali maanantaina.

Suomalaisten otteita heräsi seuraamaan aikaisin aamulla Tuuli Merikoski, 53, joka menetti Kuivistolle 800 metrin Suomen ennätyksensä. Vihdoin.

Merikosken SE – 2.00,59 – täytti kesäkuussa 30 vuotta.

Merikoski muistaa hyvin kyseisen juoksun. Olympiastadionilla oli silloin upea tunnelma.

– Kisassa juostiin maailman kärkiaika, ja olin kovassa imussa. En olisi silloin ikinä uskonut, että ennätys kestäisi näin kauan. Se kertoo siitä, että aikani oli kova. Ja yhtä lailla, että Sara on todella kovassa kunnossa.

Kuivisto jakoi alkuerässä voimansa oikein ja kiristi vauhtiaan 200 metriä ennen maalia. Lopussa kolme naista ohitti hänet, mutta Kuivisto tiesi tehneensä loistavan juoksun.

Merikoski riemuitsi Kuiviston ja Raitasen suorituksista. Raitasen manageri Erkki Alaja on Merikosken aviomies.

– Ennätys meni rikki vieläpä olympiakisoissa. Kun lopun pystyy tulemaan noin kovaa, se tietää hyvää. Sarasta paistaa rauhallisuus ja tasapainoisuus, kuten myös Topista.

Katso Kuiviston 2-minuuttinen juoksu. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kuiviston Suomen ennätys 800 metrin alkuerissä

"Menee reilusti alle kaksi minuuttia"

Kuivistolla on kova työ edetä kahdeksan parhaan joukkoon 24 välieräjuoksijan joukosta. Merikoski uskoo, että Kuivisto alittaa kahden minuutin haamurajan, jos ei vielä välierässä, niin myöhemmin tällä kaudella. Haamuraja on vain 16 sadasosan päässä.

– Hallikauden jälkeen olin varma, että ennätykset ja haamurajat paukkuvat. Kyllä se menee reilusti alle kaksi minuuttia. Jos tulee kovia "aikajuoksuja" syksyllä, niin siellä voi vielä kovempaa aikaa yrittää.

Kuiviston ja Raitasen kaltaiset olympiasuoritukset eivät ole olleet suomalaisessa kestävyysjuoksussa arkipäivää vuosiin. Merikoski kertoo, että suomalaisjuoksijoiden hienot esitykset satavat upealla tavalla Suomi-yleisurheilun laariin.

– Onhan tämä todella hieno asia Suomen kestävyysjuoksulle. Nyt näkyy Saran ja Topin panostus lajiin.

Tuuli Merikoski juhlisti kymmenen vuotta sitten 800 metrin SE:tä juoksemalla matkan uudestaan. Kuva: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press

Kuivistoa valmentaa 800 metrin Suomen ennätysmies Ari Suhonen. Merikoski heittää kiitokset Kuiviston valmentajalle sekä molempien, Kuiviston ja Raitasen urapoluille.

– He ovat erinomaisia esimerkkejä, kuinka voi hallitusti heittäytyä juoksijan vaativaan ammattiin. Molempien pitkäjänteinen työ palkitaan.

Merikoski tekee nykyään töitä urheilijoiden kaksoisuran eteen. Hänen mukaansa Kuiviston ravintolakokin sivuammatti on toiminut hyvin.

– Sara juoksee ammatikseen, mutta toteuttaa myös toista työtään. Hän on ensimmäiseltä ammatiltaan ravintolakokki, ja tekee perheyrityksessä osin sitä työtä.

Naisten 800 metrin välierät alkavat lauantaina kello 14.50. Pääset Tokion kisaohjelmaan tästä.

Lue myös:

"Ai se oli Suomen ennätys?" – Sara Kuivisto häkeltyi täysin huimasta tempustaan olympialaisissa ja Raitanen meni finaaliin, katso tästä kohokohdat

Kommentti: Topi Raitasen huippuveto karisti kysymysmerkit – tässä piilee suomalaisen yllätysmahdollisuus olympiafinaalissa

Tuomas Sammelvuon suojateille ensimmäinen tappio, jalkapallossa hurjaa draamaa – tästä löydät kovan suomalaispäivän kaikki käänteet

Katso hurjan olympiaperjantain ohjelma ja lähetystiedot