1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Tuula Tenkanen putosi toiselta sijalta kauemmaksi kärjestä, mutta selvisi sunnuntain mitalilähtöön draaman sävyttämän viimeisen lähdön jälkeen

Laser radial -luokan suomalaispurjehtija Tuula Tenkanen lähtee sunnuntain mitalilähtöön seitsemänneltä sijalta.

Tenkanen tippui toiselta sijalta seitsemmänneksi, mutta kamppailee yhä mitaleista sunnuntain finaalilähdössä. Kuva: All Over Press
Tekijät

Tuula Tenkanen purjehti perjantaiaamuna laser radial -luokassa mitalilähtöön. Tenkanen sijoittui viimeisessä lähdössä yhdeksänneksi. Suomalaispurjehtija jäi 44 sekuntia lähdön voittaneesta Australian Mara Stranskysta.

Toiselta sijalta päivään lähteneen Tenkasen ensimmäinen lähtö meni pipariksi, kun hankala tuuli puhalsi hänet 32:nneksi. Toinen lähtö oli roimasti parempi. Tenkanen tippui kokonaiskilpailussa seitsemmänneksi, mutta kamppailee yhä mitaleista sunnuntaina.

– Ensimmäisessä lähdössä tein avotuulella tosi huonot reitinvalinnat. Ylämerkin jälkeen valitsin väärän puolen ja minulta loppui tuuli täysin. Hävisin tosi paljon ensimmäisellä myötätuulella, Tenkanen harmitteli Yle Urheilulle.

– Toisessa lähdössä onnistuin paremmin olemaan oikeassa paikassa, etenkin avotuulilla.

Regattan viimeisessä lähdössä nähtiin ihmeellistä dramatiikkaa, kun kilpailua johtava Tanskan Anne-Marie Rindom ei startannut päivän viimeiseen lähtöön hylkäyksen vuoksi. Hän poistui veneellään lähtöviivalta, mutta palasi vielä hetkeksi takaisin ja poistui uudestaan.

Toisena ollut Hollannin Marit Bouwmeester pääsi näin parantamaan asemiaan, mutta paattinsa kannelta ratavirkailijalle tuntojaan purkanut Rindom piti kärkipaikkansa.

Tenkanen on kokonaistilanteessa seitsemännellä sijalla. Erot seitsemän parhaan joukossa ovat pieniä. Tenkanen on mitalisijasta kahdeksan pisteen päässä, mutta hän ei itse mieti mitalia, eikä toivo mitään tiettyä olosuhdetta sunnuntain mitalilähtöön.

– Kiva olla mitalilähdössä, vaikka tänään en onnistunut niin hyvin kuin olisin halunnut. En uskalla toivoa mitään! Mitä tahansa tulee, siinä purjehditaan, hän naurahti.

Katso tästä hämmentävät hetket ennen viimeistä lähtöä.

Tapper: Ei ole mitään hävittävää

Kaarle Tapper selviytyi laser-luokassa mitalilähtöön viimeisenä kymmenentenä, mutta ei ollut kuitenkaan täysin tyytyväinen.

– Ei sitä, mitä lähdin hakemaan, mutta pääsen purjehtimaan sunnuntaina, se on ihan jees, Tapper totesi.

Tapperin mukaan kevyt tuuli ja terävä, iso aallokko aiheutti vaikeuksia, mutta hän pystyi kuitenkin nousemaan etenkin toisessa lähdössä hyvin. Kisan aikana hän ei miettinyt turhaan sijoituksiaan.

– Olen ollut sen verran kaukana kärjestä, että en ole laskenut niitä ollenkaan. Yritin vain purjehtia niin hyvin kuin pystyin.

Mitalisijat ovat kaukana, mutta Tapperilla on sunnuntaille selvä tavoite.

– Lähden voittamaan lähtöä. Ei ole mitään hävittävää, joten täysillä vain!

Purjehdus, N laser radial, tilanne 10/11 lähdön jälkeen:

1. Anne-Marie Rindom DEN 64 (hylättiin kymmenennessä lähdössä)

2. Marit Bouwmeester NED 71

3. Josefin Olsson SWE 79

7. Tuula Tenkanen 87 (päivän lähtösijoitukset: 32, 9)

Lue myös:

Potkonen voitti kakkossijoitetun, Tapper ja Tenkanen etenivät mitalilähtöön – Yle seuraa olympiapäivää hetki hetkeltä

Onko tässä Suomen seuraava olympiamitalisti Tokiossa? Tuula Tenkanen vahvisti asemiaan – "Huomenna pidetään hauskaa"