1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

"Ketuttaa niin paljon, että maskini melkein sulaa naamalle" – Matti Mononen avautui Senni Salmisen karusta kohtalosta

Kolmiloikan SE-naisen Senni Salmisen olympiakisat päättyivät jo karsintaan. Salmisen ja hänen valmentajansa Matti Monosen tunteet olivat pinnassa, kun finaalipaikka lipesi käsistä vaivaisella sentillä.

Senni Salminen koki saman kohtalon kuin valmentajansa – Matti Mononen purki ketutustaan
Senni Salminen koki saman kohtalon kuin valmentajansa – Matti Mononen purki ketutustaan

Senni Salmisen kolmiloikkakarsinta Tokiossa päättyi karvaissa tunnelmissa. Salminen loikki 14,20 ja oli karsinnan viimeisille hetkille saakka kiinni finaalipaikassa, mutta putosi lopulta sentin erolla jatkosta.

Salminen ja hänen valmentajansa Matti Mononen olivat syvästi pettyneitä. Vielä alkukesästä kaikki näytti erinomaiselta, kun Suomen ennätys koheni lukemiin 14,63.

– Tällä hetkellä ketuttaa niin paljon, että tämä maskini melkein sulaa naamalle. Tosi kova pettymys, mutta se mikä ei tapa niin vahvistaa. Senni tulee tästä takaisin vielä paljon kovempana, Mononen purki tuntemuksiaan.

Loikat eivät kulkeneet enää Tokiossa samalla tavalla kuin vielä alkukesästä.

– Lähti ihan ok liikkelle, huonolla hypyllä 14,20. Mutta sitten meni yliyrittämiseksi ja puristamiseksi, ei enää löytynyt sitä rentoutta ja helppoutta, mitä Sennillä on ollut aikaisemmin.

Olympialaisissa peli on usein raakaa, sen sai Salminenkin nyt kokea.

– Urheilu on tällaista, monta muutakin kovaa urheilijaa putosi pois finaalista. Mutta mennään treenaamaan ja tullaan kovempana takaisin, Mononen sanoi.

Senni Salminen kuvassa
Katso Senni Salmisen ja Kristiina Mäkelän karsintahypyt!

Mononen kokenut itsekin Salmisen kohtalon

Mononen on itsekin entinen arvokisaurheilija. Seiväshypyssä kilpaillut Mononen koki itsekin saman kohtalon kuin hänen suojattinsa Salminen perjantaina Tokiossa.

– Minulla oli sama kohtalo omissa olympiakisoissani, ensimmäisenä ulos finaalista, vaikka sivusin ennätystäni. Tiedän, että sanat eivät nyt tässä tilanteessa hirveästi auta, Mononen mietiskeli.

Olympiafinaaliin loikkinut Kristiina Mäkelä loikki 14,21, vaikka lankulletulossa riitti haasteita.

– Kristiinan kaikki hypyt olivat hakevia, hän ei päässyt kertaakaan kunnolla lankulle. Pitää olla tyytyväinen, että finaalipaikka tuli ilman onnistuneita hyppyjä, Mäkelän valmentaja Tuomas Sallinen arvioi.

– Valtava määrä hyppyjä samoille pituuksille. Huonokin hyppy lentää tällä hetkellä tuohon 14,20:een. Jatkossa haemme piikkihyppyä, jossa saataisiin irti vielä enemmän tehoja, Sallinen sanoi.

Lue myös:

Katso dramaattiset hetket! Kristiina Mäkelä loikki viimeisenä olympiafinaliin, rankasti pettynyt Senni Salminen murtui kyyneliin