1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Miesten 10 000 metrin olympiafinaalista tuli karmea rääkki: juoksija lyyhistyi loppusuoralla ja hoiperteli maaliin, kenialainen pystyi vaivoin kävelemään

Miesten 10 000 metrin finaali jää historiaan yhtenä olympiahistorian raastavimmista kilpailuista. Meno haastattelualueella kilpailun jälkeen oli sen näköistä.

Australialaisjuoksija Patrick Tiernan (oik.) tuli maaliin sekavassa tilassa. Hetkeä aiemmin hän oli kaatunut loppusuoralla uupumuksen takia. Kuva: Patrick Smith/Getty Images

TOKIO. Kun edelliset yleisurheilun MM-kisat järjestettiin Qatarin Dohassa loppuvuodesta 2019, kuumuus oli yksi kisojen pääpuheenaiheista. Esimerkiksi yöllä juostulla naisten maratonilla olot olivat extreme-tasoa, mikä kävi ilmi vertailtaessa urheilijoiden absoluuttista huipputasoa ja Dohan MM-aikaa. Dohassa vain kaksi urheilijaa pääsi maaliin ajalla, joka oli alle kymmenen minuuttia huonompi kuin heidän ennätyksensä. 41 prosenttia kilpailijoista jätti leikin kesken.

Maratoonarit ja kävelijät olivat Dohassa epäkiitollisessa asemassa, sillä he eivät päässeet kilpailemaan ilmastoidulla Khalifan stadionilla. Siellä tulostaso nousi häikäiseväksi, eikä vain pikamatkoilla. Miesten 10 000 metrin MM-kultaa juoksi Ugandan Joshua Cheptegei, jonka loppuaika oli 26 minuuttia ja 48,36 sekuntia. Kuuden kärki juoksi alle 27 minuutin.

Tällaisista ajoista ei ollut tietoakaan perjantaina, kun 10 000 metrin miesjuoksijat ratkoivat Tokion olympiayleisurheilun ensimmäisten mitalien kohtalon. Vaikka kilpailu alkoi paikallista aikaa kello 20.30, lämpötila huiteli edelleen päälle 30 asteessa. Odotusten mukaisesti juoksijoiden vaikeimmaksi haasteeksi muodostui kuitenkin äärimmäisen kostea keli.

Voittoon juoksi lopulta Etiopian Selemon Barega ajalla 27.43,22. Se on heikoin voittoaika olympiatasolla 29 vuoteen. Vuoden 1992 Barcelonan olympialaisissa Khalid Skah käytti kymppiin 27.46,70, mutta marokkolaisen ja hänen kilpakumppaniensa rasitteena oli ylimääräinen 10 kilometrin rutistus – vuoteen 2000 asti olympialaisissa 10 000 metrillä kun juostiin finaalin lisäksi alkuerät.

Tästäkin huolimatta esimerkiksi Lasse Virénin voitokkaat olympiakympit Müncheninssä 1972 ja Montrealissa 1976 olivat nopeampia kuin Baregan Tokiossa. Näin siitäkin huolimatta, että vasta 21-vuotias Barega on ollut tällä kaudella huippukunnossa. Hän on jäänyt vain viisi sadasosaa vuonna 2019 juoksemastaan ennätyksestä 26.49,46, mutta tuohon aikaan perjantaina eroa kertyi lähes minuutti.

Hopeaa ajalla 27.43,63 juoksi UgandanCheptegei, jonka nimissä on myös kymppitonnin maailmanennätys. Siitä hän jäi Tokiossa minuutin ja 32,63 sekuntia. Pronssia voittanut Cheptegein maanmies Jacob Kiplimo jäi niin ikään ennätyksestään minuutin ja kymmenen sekuntia.

Etiopian Selemon Barega voitti 10 000 metrin olympiakultaa. Kuva: Patrick Smith/Getty Images

Kolmantena ugandalaisena kisassa juossut Stephen Kissa uhrasi itsensä vauhdinpitäjänä ja keskeytti. Kärkikuusikko tuli maaliin viiden sekunnin sisällä. Heidän takanaan draamaa riitti.

Mitalikolmikon juhliessa maalialueella Australian Patrick Tiernan lyyhistyi uupumuksesta loppusuoran alkupäässä. Hän pystyi kuitenkin nousemaan pystyyn ja hoipertelemaan yli maalilinjan. Tiernan oli lopputuloksissa 19:s ajalla 28.35,06. Hänen ennätyksensä on 27.22,55.

Patrick Tiernan lyyhistyi radan pintaan. Kuva: imago sportfotodienst / All Over Press
Kuva: imago sportfotodienst / All Over Press
Kuva: All Over Press

Kun Tiernan, 26, oli päässyt maaliin, hänet vietiin pyörätuolilla välittömästi lääkintähuoneeseen, jossa hän oli edelleen hoidettavana puoli tuntia myöhemmin. Tuona aikana kilpailija toisensa jälkeen käveli haastattelualueen läpi.

– Anteeksi, en voi jäädä keskustelemaan. Oloni on niin huono, kenialainen Rhonex Kipruto sai sanotuksi Yle Urheilulle ja jatkoi eteenpäin nojaten Kenian joukkueen tiedottajaan.

Hetken kuluttua haastattelualueelle palanneen tiedottajan mukaan Kipruton ongelma ei ollut kuumuudessa, vaan siinä, ettei Kipruto ollut ehtinyt tottua Tokion kosteuteen. 21-vuotias Kipruto pääsi kisoihin takaportin kautta, kun Geoffrey Kamworor joutui viikko sitten vetäytymään vetäytymään nilkkavammaan vedoten. Kipruto saapui Tokioon pikahälytyksellä.

– Kuumuus ei ollut mikään ongelma, mutta hän ei ehtinyt tottua tähän kosteuteen. Vuoden 1996 Atlantan olympialaisissa keli oli tämänkaltainen, muttei yhtä paha, Kenian tiedottaja kertoi.

Kuva: Richard Heathcote/Getty Images

Yhdysvaltalaisjuoksijat William Kincaid ja Joe Klecker allekirjoittivat kosteuteen liittyvät ongelmat.

– Koko kisa oli raskas, vaikka kumpikaan meistä ei juossut lähelläkään tasoamme. Olen tottunut juoksemaan kuumissa keleissä, mutta tämä oli oma lukunsa, 15. sijalle yltänyt ja minuutin ennätyksestään jäänyt Kincaid sanoi.

– Tänään jokainen ohitus merkkasi normaalia enemmän. En halunnut heittää pyyhettä kehään, koska se olisi ollut mielestäni epäkunnioittavaa niitä urheilijoita kohtaan, jotka putosivat olympiajoukkueesta, Kincaidin perässä maaliin tullut Klecker komppasi.

Kincaidin ja Kleckerin pettymyksestä huolimatta Yhdysvaltain värit olivat loppusuoralla vielä mitalitaistelussa. Grant Fisher ylitti maalilinjan viidentenä jääden pronssista vain 3,51 sekuntia.

– Tämä oli meille kolmelle ensimmäinen kerta olympialaisissa. Teimme kaikkemme, jotta valmistautumisemme olisi ollut paras mahdollinen. Tämä oli silti jotain uutta. Yritin juosta ilman pelkoa. Olen onnellinen, miten kaikki päättyi, sillä tunsin pahaa oloa koko matkan. Olen varma, että sama päti mitalisteihin, Fisher sanoi.

Katso raastavan 10 000 metrin kilpailun loppuratkaisut kuvaa klikkaamalla!

Lue lisää:

Katso tästä lauantain olympiaohjelma ja tv-lähetykset

"Ketuttaa niin paljon, että maskini melkein sulaa naamalle" – Matti Mononen avautui Senni Salmisen karusta kohtalosta

Katso dramaattiset hetket! Kristiina Mäkelä loikki viimeisenä olympiafinaliin, rankasti pettynyt Senni Salminen murtui kyyneliin

Tuuli Merikoski ei olisi ikinä uskonut, että SE kestäisi 30 vuotta – hän povaa historiaa tehneen Kuiviston alittavan haamurajan "reilusti"

Kommentti: Topi Raitasen huippuveto karisti kysymysmerkit – tässä piilee suomalaisen yllätysmahdollisuus olympiafinaalissa

"Ai se oli Suomen ennätys?" – Sara Kuivisto häkeltyi täysin huimasta tempustaan olympialaisissa ja Raitanen meni finaaliin, katso tästä kohokohdat