1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Annimari Korte ja Reetta Hurske jäivät alkueriin – kumpikin kaukana parhaasta vireestään: "Kyllä se syö naista"

Reetta Hurske ja Annimari Korte kilpailivat naisten 100 metrin aitojen alkuerissä varhain lauantaiaamuna Suomen aikaa. Korte jäi kahden sijan päähän viimeisestä aikavertailupaikasta.

Annimari Korte kyynelehti haastattelussa
Annimari Korte kyynelehti haastattelussa

Reetta Hurskeen ja Annimari Kortteen taival Tokion olympialaisten 100 metrin aitajuoksussa tyssäsi alkuerävaiheeseen. Kumpikin jäi kesän parhaasta tasostaan selvästi.

Kaksikosta lähemmäs välieräpaikkaa pääsi Korte, joka jäi viimeisestä välieräpaikasta kaksi sijaa ja 0,06 sekuntia. Viimeinen välieräpaikka irtosi aikavertailun kautta ajalla 13,00.

Suomen ennätysnainen Korte juoksi kolmannessa alkuerässä viidenneksi ajalla 13,06. Jokaisesta erästä suoran jatkopaikan nappasi neljä juoksijaa. Loput neljä paikkaa täytettiin aikavertailun perusteella.

Heikompitasoisesta neljännestä erästä tarjoutui Bahaman Pedrya Seymourille suora jatkopaikka ajalla 13,04.

Kortteen erän voitti Nigerian Tobi Amusan ajalla 12,72. Suoraan välieriin päässyt kärkinelikko juoksi suomalaista selvästi kovempaa: Jamaikan Yanique Thompson juoksi 12,74, Puolan Pia Skrzyszowska 12,75 ja Bahaman Devynne Charlton 12,84. Suora jatkopaikka olisi siis vaatinut Kortteelta kaksi kymmenystä kovempaa aikaa.

Korte on kärsinyt jo pitkään sitkeästä takareisivaivasta, joka on vaikeuttanut olympialaisiin valmistautumista. Hän kertoi alkueräjuoksun jälkeen, ettei toive kivuttomasta ja siten maksimaalisesta juoksusta toteutunut Tokiossakaan.

33-vuotias Korte oli kolmannen alkuerän viides ajalla 13,06.

– Olen tosi onnellinen, että pääsin juoksemaan. Ihan mahtavaa, että pääsin juoksemaan tällä jalalla. Ei kuitenkaan ihan täysillä pystynyt juoksemaan. Tänä aamuna sattui jo kävellessä. Sille ei voi mitään, kaikkeni olen tehnyt, Korte kyynelehti haastattelupisteellä.

Korte kertoi harkitsevansa leikkausta takareisivaivaansa, sillä ennätystasolla juokseminen ei sen vuoksi ole enää ollut mahdollista pitkään aikaan.

Mitä nopeammin hän pääsee leikkaukseen, sitä nopeammin kuntoutus ensi kautta kohti voi alkaa. Siksi hän harkitsee loppukauden Kalevan kisojen ja Ruotsi-ottelun väliin jättämistä.

Korte on juossut kesällä parhaimmillaan 12,91. SE-aika 12,72 on kahden vuoden takaa. Olympialaisten pettymyksestä huolimatta Korte myönsi, että jo kisoihin pääsy oli hänelle suuri unelma.

– Tänne pääsevät ainoastaan maailman parhaat urheilijat kisaamaan. On ihan käsittämätöntä, että olen täällä.

Korte piti juoksunsa jälkeen kolmatta aikavertailupaikkaa ja joutui jännittämään viimeiseen erään asti.

Viidennessä ja viimeisessä alkuerässä maailmantilaston kärkinainen, Puerto Ricon Jasmine Camacho-Quinn, tykitti ylivoimaiseen voittoon ajalla 12,41. Hän jäi vain 0,06 sekuntia Australian Sally Pearsonin nimissä olevasta olympiaennätyksestä.

Viimeisen alkuerän kova taso sinetöi Kortteen karsiutumisen. Erässä sijat viisi ja kuusi ottaneet Japanin Asuka Terada (12,95) ja Puolan Klaudia Siciarz (12,98) etenivät aikavertailun kautta jatkoon. Hollannin Zoe Sedney kiilasi Kortteen edelle ajalla 13,03, mutta karsiutui ensimmäisenä jatkosta.

Hurske eränsä kuudes

Reetta Hurske kilpaili jo ensimmäisessä alkuerässä. Hän kellotti kisassa itselleen vaisuhkon ajan 13,10 ja oli kuudes. Aikavertailupaikoilta hänet sysäsi ulos ensimmäisenä juuri kolmannessa erässä juossut Korte.

Kovatasoisen erän voitti vuoden 2019 MM-viitonen, Costa Rican Andrea Vargas ajalla 12,71. Hollantilainen Euroopan mestari Nadine Visser oli kakkonen ajalla 12,72. Kumpikin juoksi kauden parhaansa.

Suorat jatkopaikat menivät myös Yhdysvaltain Gabriel Cunninghamille (12,83) ja Ison-Britannian Cindy Semberille (13,00).

Hurskeen eteen viidenneksi kiilasi Kiinan Jiamin Chen ajalla 13,09.

– Eihän tuo 13,10 ole yhtään minkään näköinen aika. Kyllä se syö naista. Ei sille nyt vain voi mitään. En tiedä olisinko ollut tyytyväinen 13,09-aikaankaan, mutta hyvällä säkällä sillä olisi voinut päästä jatkoon, Hurske sanoi.

Hurske on juossut tällä kaudella parhaimmillaan 12,96, joten kauden parhaallaan tamperelainen olisi päässyt jatkoon. Hurskeen ennätys vuodelta 2019 on 12,78.

Hurske kertoo kamppailleensa muun muassa selän ja takareiden vaivojen kanssa kauden mittaan. Terveyshuolet eivät kuitenkaan häirinneet enää Sagan viimeistelyleirillä.

– On ollut aika haastava vuosi. Se nyt ei ole mikään syy tuolle ajalle. Kaikennäköisiä vaivoja on varmasti ollut kaikilla, ketkä täällä kisaa, Hurske sanoo.

Kuten Tokiossa, myös Rio de Janeiron olympialaisissa viisi vuotta sitten kaikki 13 sekunnin alittaneet juoksijat etenivät välieriin. Heidän joukossaan oli Nooralotta Neziri, joka juoksi omassa alkuerässään kolmanneksi ajalla 12,88. Neziri ei ole mukana Tokiossa loukkaantumisen vuoksi.

Välierät juostaan sunnuntaina kello 13.45 Suomen aikaa.

Lue myös:

Katso tästä lauantain olympiaohjelma ja tv-lähetykset

Sara Kuivisto juoksi historiallisen Suomen ennätyksen! Kristian Pulli leiskautti olympiafinaaliin – Yle seuraa olympialaisia hetki hetkeltä