1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Elias Kuosmanen joutuu heti rajuun testiin – suomalaiset painijat saivat tärkeät apurit mukaan Tokioon

Painijat Elias Kuosmanen ja Arvi Savolainen aloittavat urakkansa Tokiossa sunnuntaina ja maanantaina. Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Ala-Huikku arvioi Kuosmasen avausvastustajan.

Elias Kuosmanen yllätti ottamalla olympiapaikan 130 kilon sarjassa. Sunnuntain avausottelussa vastaan asettuu kova georgialainen. Kuva: Anadolu Agency / Getty Images

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Kreikkalais-roomalaisen painin suomalaiset olympiatoivot Elias Kuosmanen ja Arvi Savolainen ovat valmiina kiivastahtiseen painiturnaukseen.

Ensimmäisenä irti päästetään 130-kiloisten sarjassa kilpaileva Kuosmanen, jonka kisaurakka käynnistyy sunnuntaiaamuna Suomen aikaa. 25-vuotiaalla järvenpääläisellä on vastassaan tukku vieraita vastustajia.

– En ole paininut heidän kanssaan eivätkä he minun kanssaan. Uusi vastustaja on aina haaste, ja kun oma tyylini eroaa niin paljon muista raskaan sarjan painijoista, sanoisin sen olevan etu minulle enemmän kuin muille, Kuosmanen kertoi Yle Urheilulle päivää ennen olympiadebyyttiään.

– Lähdetään siitä, että sunnuntaina ainakin yksi mies uskoo minun etenevän pitkälle näissä kisoissa, ja se olen minä.

Molemmilla suomalaispainijoilla on ollut omat sparraajat mukana Sagan viimeistelyleirillä ja Tokiossa. Kuosmasen treenikaverina on toiminut raskaan sarjan toinen kova suomalaisnimi, Konsta Mäenpää.

– Olemme koko ajan hakeneet lajituntumaa ja yrittäneet pitää yllä kovaa vauhtia, joka vastaa kisatempoa. Alla on pitkä voimajakso ja lajiharjoittelua, mutta nyt viimeistelyjaksoilla mennään jopa kovempaa kuin kisatilanteessa, Kuosmanen avaa harjoitteluaan.

Painiurakkansa sunnuntaina avaava Kuosmanen saa kreikkalais-roomalaisen painin 130-kiloisten sarjan avausottelussaan vastaansa georgialaisen Jakob Kajaian.

Elias Kuosmanen kohtaa raskaassa sarjassa itselleen vieraita painijoita. Kuva: Aleksandar Djorovic/ All Over Press

Olympiapainit Ylelle selostava EM-kultamitalisti Jarkko Ala-Huikku arvioi vastuksen olevan heti alkuun lähes kovin mahdollinen.

– Paha arpa. Laskin, että sarjassa on yksi kivikova ja kolme kovaa. Georgialainen kuuluu ilman muuta niihin koviin. Vastus tulee aivan sarjan huipulta, Ylen olympiastudiossa vieraillut Ala-Huikku sanoi.

– Kajaia on kunnon tankki, painoa on varmasti sarjassa sallitun verran ja voimaakin löytyy. Kuosmasen vahvimpien aseiden käyttäminen, esimerkiksi kaverin liikkeelle laittaminen ei tule olemaan helppoa.

Yllätysmomenttia on silti Ala-Huikun papereissa suomalaisille tarjolla.

– Olympiakarsinnoissa isot jätit tulivat pikkuisen takki auki otteluihin. Jos Kuosmanen painii samalla tyylillä ja lisää pari napsua pystypainia, niin miksei mahdollisuuksia olisi.

Mikäli voitto irtoaa avausottelusta, on tie mitaleille silti kivinen, Ala-Huikku muistuttaa.

– Toisella kierroksella vastaan tulisi venäläinen maailmanmestari Sergei Semenov.

Savolainen laittaa vastustajat painimaan omilla ehdoillaan

Savolainen kertoo Yle Urheilulle olevansa kisoihin "enemmän kuin valmiina".

– Valmistavat harjoitukset on tehty, ja alkaa tuntua, että nälkää on päästä jo matolle tositoimiin.

22-vuotiaan lahtelaisen sparrikaverina olympialaisiin valmistautuessa on toiminut Toni Metsomäki. Savolainen pitää sparraajien saamista mukaan kisoihin hyvin tärkeänä otteluihin valmistastautumisen kannalta.

– Ennen kilpailuja ja matsien välissä täytyy saada kroppa lämpimäksi painimalla. Valmistavassa harjoittelussa ollaan myös hinkattu pysty- ja mattopainissa sellaisia ihan tavallisia juttuja, mitä voi tulla matseissa vastaan, Savolainen kertoo.

Arvi Savolainen tavoittelee Tokiossa menestystä 97 kilon sarjassa. Kuva: Kadir Caliskan / All Over Press

Kreikkalais-roomalaisen painin 97 kilon sarjassa ottelevan Savolaisen avausvastustaja ei ollut vielä lauantaina tiedossa. Keskittyminen on mahdollisten vastustajien analysoinnin sijaan omassa tekemisessä.

– Mukaan mahtuu monenlaista tyyliä ja erikokoisia kavereita. Pääsääntöisesti täytyy keskittyä omaan juttuun ja painia niin, että vastustaja joutuu menemään minun ehdoillani.

Olympiapaikasta painoluokassaan pitkään Kuosmasen kanssa vääntänyt Savolainen kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että Kuosmaselle aukesi lopulta paikka kisoihin painoluokkaa ylempää. Suomalaispainijoilla on lahtelaisen mukaan hyvä mahdollisuus jakaa ajatuksiaan ja tuntemuksiaan.

– Toinen urheilija on samassa tilanteessa kuin itsekin, joten sieltä saa tukea tarvittaessa. Eniten se on fiilisten jakamista.

Kreikkalais-roomalaisen painin 97 kilon sarjan ottelut käynnistyvät maanantaina 2. elokuuta. Olympiafinaali painitaan tiistaina.

Lue myös:

Elias Kuosmasen tahdonvoima hämmästytti ja vakuutti syvästi jopa kaiken nähneen Venäjän painiekspertin – "En voi kuin kumartua hänen edessään"