1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paini

Georgialaisjärkäle antoi kylmää kyytiä Elias Kuosmaselle: "Tuommoinen isät vastaan pojat -ottelu"

Raskaaseen sarjaan vain muutama kuukausi sitten siirtynyt Elias Kuosmanen hävisi olympialaisten avausottelunsa georgialaiselle Jakobi Kajaialle.

Elias Kuosmanen pui avaustappiotaan georgialaisjärkäleelle
Elias Kuosmanen pui avaustappiotaan georgialaisjärkäleelle

Elias Kuosmanen hävisi selätyksellä avausottelunsa kreikkalais-roomalaisen painin 130-kiloisten sarjassa Georgian Jakobi Kajaialle.

Georgialainen kahden vuoden takainen MM-pronssimitalisti ja tämän vuoden EM-hopeamies oli ottelussa odotetun vahva. Voitto meni Kajaialle selvästi pistein 9–0.

– Alussa oli taktiikka päästä itse päälle, koska tiedossa oli, että rulli on aika tappava kaverilla. Oli sellainen tunne, että ensimmäinen mattopätkä kääntyy minulle, mutta ei sitten kääntynyt. Olisi pitänyt pistää pikkuisen lisää tehoja, Kuosmanen kertoi.

Ensimmäisenä alle joutunut Kuosmanen, 25, ei kuitenkaan halunnut ottaa kantaa siihen, oliko ensimmäisen mattopätkän tuomio väärä.

– Aistin tuomarien ja koutsien huutelusta, että tuo tahti riittää, mutta ei riittänyt. Lopputulos oli aika murskaava.

Ottelu oli ohi kahdessa minuutissa ja 35 sekunnissa.

– Olihan tuo tuommoinen isät vastaan pojat -ottelu. Ei siinä loppupeleissä ollut sitten mitään jakoa. Olisi ollut monta kaveria, jonka kanssa olisi päässyt helpommalla avausottelussa, mutta ei täältä mitään helppoja tultu hakemaan. Nyt näen, missä menen mitalimiehiä vastaan raskaassa sarjassa ja pulinat pois.

Kajaia eteni olympialaisten loppuotteluun, joten Kuosmanen pääsee keräilyeriin. Kuosmasella on keräilyerien kautta vielä mahdollisuus edetä 130-kilon sarjassa pronssiotteluun. Pronssiottelu on yhden voiton päässä. Vastustajana huomisessa kamppailussa on venäläinen Sergei Semenov. Keräilyerät ovat ohjelmassa maanantaina.

– Keskitytään ja palautellaan niin kauan kuin Kajaia on pelissä mukana ja toivotaan, että kaveri menee finaaliin. Ei muu auta, Kuosmanen sanoi ennen kuin hänen kohtalonsa selvisi.

Kuosmanen satutti ottelussa kyynärpäätään, mutta uskoi pystyvänsä jatkamaan.

– Varmasti jatkan, vaikka lähtisi käsi irti. Ei ole siitä kiinni. Sillä asenteella mennään niin kauan, kun on mahdollisuus, että kisat jatkuvat.

Kuosmanen siirtyi raskaaseen sarjaan vasta keväällä menetettyään 97 kilon sarjan olympiaedustuspaikan Arvi Savolaiselle. Selvästi monia vastustajiaan kevyempi Kuosmanen nappasi raskaan sarjan olympiapaikan toukokuussa.

Lue myös:

Elias Kuosmanen joutuu heti rajuun testiin – suomalaiset painijat saivat tärkeät apurit mukaan Tokioon

Elias Kuosmasen tahdonvoima hämmästytti ja vakuutti syvästi jopa kaiken nähneen Venäjän painiekspertin – "En voi kuin kumartua hänen edessään"