1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paralympialaiset

Liisa Liljalle myönnettiin takautuvasti erivapaus astmalääkkeeseen – maailmanmestari valittiin Tokion paralympialaisiin

Paratriathlonisti Liisa Lilja sai takautuvasti erivapauden astmalääkkeeseen, joka aiheutti hänelle positiivisen dopingnäytteen. Päätös tarkoittaa sitä, että Lilja voidaan valita paralympiajoukkueeseen.

Liisa Liljan dopingnäytteestä löytyi kiellettyä ainetta kesäkuussa. Kuva: Mikael Oivo / Yle

Maailman antidopingtoimisto Wada ja Kansainvälinen Triathlonliitto ovat myöntäneet Liisa Liljalle takautuvan erivapauden astmalääke salbutamolin käyttöön. Lääke aiheutti Liljalle 13. kesäkuuta positiivisen dopingnäytteen paratriathlonin maailmancupin osakilpailun yhteydessä Ranskassa.

Kiellettyä ainetta sisältäneen dopingnäytteen takia Liljaa ei voitu valita heinäkuun puolivälissä paralympiajoukkueeseen, vaikka hän oli rankingsijoituksensa puolesta valintakelpoinen. Takautuvan erivapauden vuoksi Liljan paralympiamatka on nyt mahdollinen.

Suomen paralympiakomitean hallitus vahvisti heinäkuun lopussa Liljan valinnan Tokion kisajoukkueeseen.

Lilja kertoi heinäkuun puolivälissä Yle Urheilulle, että hän oli saanut väärä tietoa erivapauden hakemisesta Suomen urheilun eettiseltä keskukselta (Suek). Luusyöpää lapsuudessaan sairastaneella Liljalla oli vuonna 2019 myönnetty erivapaus munuaislääkkeelle. Tämän takia hänen olisi pitänyt hakea erivapaus myös kesäkuun alussa käyttöön ottamalleen astmalääkkeelle. Suek oli ohjeistanut, ettei erivapautta tarvita.

Yle Urheilu on nähnyt Suekin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblomin ja lääketieteellisen asiantuntijan Pekka Rauhalan allekirjoittaman asiakirjan, jossa he ottavat täyden vastuun tapahtuneesta ja myöntävät ohjeistaneensa Liljaa virheellisesti.

Lilja on paralympialaisissa yksi Suomen mitalisuosikeista. Rion olympialaisissa suomalaisurheilija oli luokan PT2 kilpailussa neljäs. Vuonna 2017 Lilja voitti luokassaan maailmanmestaruuden.

Paralympialaisten viimeinen ilmoittautumispäivä on maanantaina. Paralympiakomitea julkaisi lopulliset urheilijavalinnat paralympialaisiin (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina.

Jupakalla on jälkensä

Lilja sanoo, ettei vieläkään ole saanut erivapaudesta lopullista virallista tietoa ns. Adams-järjestelmästä, vaan on Suekin ilmoituksen varassa. Lilja ei halua arvailla, olisiko Tokion-matkan tiellä vielä esteitä.

– Minun on vaikea sanoa. Luotto Suekiin ei ole kauhean korkealla. Olen sataprosenttisen varma vasta sitten, kun minulla on virallinen tieto siellä Adamsissa.

Paralympiakomitea on valinnan tehnyt ja luottaa Suekin sanaan.

Koko jupakka ja epätietoisuus on jättänyt jälkensä Liljan valmistautumiseen.

– Minun piti lähteä 9. heinäkuuta valmistautumisleirille Hollantiin, jossa olen harjoitellut kansainvälisen ryhmän kanssa koko kevään. Kun tuli positiivinen testitulos, ei ollut mitään asiaa ryhmään. Eilen pääsin sitten lähtemään leirille melkein kolmen viikon tauon jälkeen.

– Onko edes pahempaa tilannetta urheilijalle kuin se, että tulee positiivinen testitulos kun on valmistautumassa olympialaisiin tai paralympialaisiin? Jos ei siinä menisi paniikkiin, niin jotain vikaahan siinä olisi, Lilja pohtii.

Edeltävät neljä viikkoa energia on mennyt asian selvittämiseen Suekin kanssa. Lilja sanoo, ettei ole pystynyt tekemään tehoharjoittelua viime aikoina.

– Minulla on selvä astmadiagnoosi. Kun ei pysty astmalääkettä ottamaan, ei pysty myöskään harjoituksia tekemään. Starttiin on vajaa kuukausi, Lilja muistuttaa.

Parakisoihin porilainen lähtee kuitenkin optimistisena.

– Aivan mahtava kestävyysurheilun kärsimysnäytelmä tulee. Maailman huiput ovat viivalla. Kymmenen maailman parasta on valittu kisaan ja lähestulkoon jokainen sen voi voittaa.

– Olosuhteet tulevat olemaan tosi rajut kestävyysurheiluun. Siinä mielessä hieno kilpailu, että kaikista kestävin kyllä voittaa, Lilja päättää.

Juttuun lisättu Liljan kommentit klo 19.25

Lue myös:

Suek antoi virheellistä tietoa astmalääkkeen erivapaudesta – Liisa Liljan dopingnäytteestä löytyi kiellettyä ainetta