1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Olympianyrkkeilijällä pimeni täysin hylkäyksen jälkeen – istui puoli tuntia kehässä ottelun jälkeen eikä suostunut poistumaan

Ranskan superraskaan sarjan nyrkkeilijä Mourad Aliev protestoi rajusti tappiotaan Iso-Britannian Frazer Clarkelle. Aliev hylättiin ottelun toisessa erässä liiallisesta pään käyttämisestä.

Mourad Aliev hylättiin ja protestoi
Mourad Aliev hylättiin ja protestoi

Olympialaisten nyrkkeilyn superraskaan sarjan puolivälieräottelu (+91 kiloisten sarja) Iso-Britannian Frazer Clarken ja Ranskan Mourad Alievin välillä päättyi ensin mainitun voittoon. Clarken voitto tuli kuitenkin Alievin hylkäyksellä, mikä kirvoitti lopulta hämmentävän protestointitilanteen.

Kehätuomari Andrew Mustacchio varoitti ottelun aikana useaan otteseen Alievia puskemisesta ja pään liiallisesta käytöstä. Ranskalainen ennätti voittamaan avauserän, mutta vain sekunteja ennen toisen erän loppua Mustacchio päätti lopettaa ottelun. Clarken molemmat silmäkulmat olivat auenneet ja hän vuosi haavoistaan verta.

Aliev ei tätä tuomiotaan helpolla sulattanut. Ranskalainen koki, ettei häntä oltu varoitettu selkeästi ennen hylkäystä. Hän protestoi ensin Clarken juhliessa näyttämällä britille pirunsarvia, sekä polkemalla kehän lattiaa. Kun Mustacchio nosti Clarken käden voiton merkiksi, Aliev tuuletteli nostaen myös omansa.

Aliev näytti sormineen sarvia. Kuva: AOP

26-vuotias ranskalaisnyrkkeilijä päätti jatkaa protestointiaan myös ottelun jälkeen. Hän jäi istumaan kehän reunalle ja kieltäytyi poistumasta paikalta. Aliev istuskeli reunalla puolisen tuntia. Hänen ja Clarken ottelu oli päivän viimeinen kamppailu, joten kisajärjestelyjä protestointi ei haitannut.

– Jäin sinne lähettääkseni viestin maailmalle. Tämä oli elämäni, unelmani. Olen tehnyt neljä vuotta töitä valmistautuakseni olympialaisiin. Nyt se unelmani on viety minulta tavalla, jota kukaan ei osaa edes selittää minulle, Aliev sanoi Telegraphin mukaan.

Aliev poistui kehän reunalta lopulta toimitsijoiden kanssa.

Aliev jäi istumaan kehään ja sen reunalle. Häntä maaniteltiin pois tuloksetta. Kuva: 2021 Getty Images
Välillä ranskalainen sai olla yksin. Kuva: 2021 Getty Images
Aliev poistui lopulta toimitsijoiden kanssa. Kuva: 2021 Getty Images

Ranskan nyrkkeilijöiden päävalmentaja John Dovi oli tyrmistynyt suojattinsa saamasta tuomiosta.

– Jos he eivät olisi hylänneet häntä pään käyttämisestä, he olisivat etsineet ja keksineet jotain muuta roskaa jolla hylätä Mourad. Hänestä haluttiin tehdä esimerkki. Se on ällöttävää ja kamalaa, Dovi kommentoi.

Alievin istumaprotesti ei ole ensimmäinen laatuaan olympialaisissa. Soulissa 1988 isäntämaa Etelä-Korean kääpiösarjalainen Byun Jung-Il jäi istumaan yli tunniksi kehään hävittyään Bulgarian Aleksander Hristoville tuomariäänin. Tuolloinkin kyseenalaisuutta aiheutti pään käyttäminen, sillä Jung-Ililtä vähennettiin pisteitä puskemisen vuoksi. Eteläkorealainen saatiin kehästä vasta yleisön lähdettyä ja kun areenalta oltiin sammutettu valot.

Byun Jung-Il protestoi istumalla tunnin ajan kehässä Soulissa 1988. Kuva: 2016 - The Boston Globe

Lue myös:

Kristiina Mäkelä aloittaa kolmiloikan finaalissa, satasen aitavälierässä olympiaennätys – Yle seuraa olympialaisia hetki hetkeltä

Elias Kuosmanen etenee keräilyeriin – suomalaisella on vielä mahdollisuus pronssimitaliin

Tuula Tenkanen viides olympialaisten purjehduksessa toista kertaa peräkkäin – pitkä ura päättyi kyyneliin: "Tämä liikutus ei johdu surusta"

Ari-Pekka Liukkonen avautuu rajuista ahdistusoireistaan Tokiossa: "Viimeinen viikko oli jotain, mitä kenenkään ei tarvitsisi joutua kokemaan"