1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Kristiina Mäkelän kolmiloikkafinaali jäi vajaaksi – tunteet nousivat pintaan haastattelussa: "Tänään pistettiin kaikki peliin riskillä"

Kristiina Mäkelä sijoittui naisten kolmiloikan loppukilpailussa yhdenneksitoista Tokion olympialaisissa. Mäkelän paras hyppy kantoi 14,17.

Katso tästä Kristiina Mäkelän finaalihypyt!
Katso tästä Kristiina Mäkelän finaalihypyt!

Suomen Kristiina Mäkelän kolmiloikkafinaali jäi kolmen kierroksen mittaiseksi Tokion olympialaisissa sunnuntaina. Ensimmäisellä yrityksellä tullut tulos 14,17 ei riittänyt jatkokierroksille.

Mäkelä hyppäsi toisellaan 14,03 ja kolmannellaan 13,90.

Olympiakultaa voitti Venezuelan Yulimar Rojas uudella maailmanennätystuloksella 15,67. Toiseksi loikki Portugalin Patricia Mamona maansa uudella ennätyksellä 15,01 ja pronssille Espanjan Ana Peleteiro niin ikään maan ennätystuloksella 14,87.

Mäkelä kertoi kilpailun jälkeen Yle Urheilun haastattelussa olevansa todella pettynyt finaalisuorituksiinsa.

– Tänään pistettiin kaikki peliin riskillä, mutta jalat eivät vastanneet niin, että olisin saanut siitä vauhdista otettua loikat vastaan. Karsinnassa en panostanut juoksuun ja nyt yritin, mutta en vain saanut sitä kohdilleen. Tämmöistä tämä on välillä, liikuttunut Mäkelä arvioi hyppyjään.

28-vuotias orimattilalainen muisti kuitenkin asettaa olympiafinaaliin pääsyn oikeaan mittakaavaan edelliskauden vaikeuksien jälkeen.

– Voisin ruoskia itseäni sanoilla, mutta katsahdin mun polviin ja näin sen arven, joka tuli viime vuonna (polvijänteen puhdistusleikkauksesta). On ollut kova vuosi.

– Keväällä näytti siltä, että olen paremmassa kunnossa kuin koskaan. Syksyltä väliin jäänyt peruskuntotreeni kuitenkin aiheutti sen, etten enää kestänyt hypätä kahta päivää putkeen kovaa. Se näkyi sitten täällä, mutta minkäs teet.

Kristiina Mäkelä liikuttui Ylen haastattelussa

Mäkelä kertoi uskovansa hänellä olevan runsaasti potentiaalia kehittyä ja parantaa tulostasoaan. Tähtäin on jo Pariisin olympialaisissa.

– Nyt kun pääsisimme treenaamaan ja kilpailemaan ehjänä seuraavat kolme vuotta, niin olisin finaalissa jossain muualla kuin näillä sijoilla.

Myös Mäkelän valmentaja Tuomas Sallinen oli loikkakilpailun jälkeen kaksijakoisissa tunnelmissa.

– Finaaliin pääsy oli hyvä suoritus, mutta odotin vähän venymistä. Toisaalta Kristiina hyppäsi siihen haarukkaan, mihin kaikki kesän hypyt ovat menneet, Sallinen totesi Yle Urheilulle.

Sallisen mukaan ensimmäinen hyppy oli selkeästi finaalin parasta Mäkelää.

– Ensimmäisessä hypyssä vauhti oli ok, mutta seuraavissa Kristiina jäi vähän kauas ja tuli yliyritystä. Kun oma ennätys on tehtävä kolmella yrityksellä, että näissä skaboissa pääsee eteenpäin, ei se ole helppo tehtävä.

Mäkelä oli Tokiossa mukana uransa toisessa olympiafinaalissa. Vuonna 2016 Riossa hän oli finaalin 12:s tuloksella 13,95.

Arvokisafinaali oli Mäkelälle jo uran yhdeksäs. MM-kilpailuista tuloksena on ollut kuudes sija Lontoosta 2017 ja 12:s Dohasta 2019. EM-kilpailujen finaalissa Mäkelä on esiintynyt Amsterdamissa 2016 ja Berliinissä 2018, molemmista kotiintuomisina yhdeksäs sija.

Mäkelä selvisi karsinnoista kolmiloikan loppukilpailuun niukimmalla mahdollisella marginaalilla. Suomen toinen loikkaedustaja Senni Salminen jäi karsinnan parhaalla hypyllään senttimetrin Mäkelän karsintatuloksesta 14,21.

Lue myös:

Tajusitko, mitä Tokion olympiastadionilla oikein tapahtui? Nämä faktat kertovat kaiken eeppisestä yleisurheiluillasta

Miesten sadalla metrillä italialainen yllätysvoittaja, ME-loikka kruunasi hullun yleisurheilupäivän – tästä löydät olympiasunnuntain kaikki käänteet

Katso dramaattiset hetket! Kristiina Mäkelä loikki viimeisenä olympiafinaliin, rankasti pettynyt Senni Salminen murtui kyyneliin

"Ketuttaa niin paljon, että maskini melkein sulaa naamalle" – Matti Mononen avautui Senni Salmisen karusta kohtalosta

"Lehmät ovat kuin psykologeja" – Kristiina Mäkelä saa rauhaa navetasta ja unelmoi jostain aivan muusta kuin arvokisamitalin voittamisesta