1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Kuiviston ennätystehtailu jatkui, Savolainen jäi hallitsevan olympiavoittajan jalkoihin – kertaa Tokion vaiherikkaan yön tapahtumat

Sara Kuivisto oli Tokion olympialaisten aamuyön suomalaisnimi. Elias Kuosmanen kärsi painissa rökäletappion, mutta Arvi Savolainen palautti suomalaispainijat pitkästä aikaa voittokantaan olympialaisissa.

Sara Kuivisto juoksi 1500 metrin Suomen ennätyksen
Sara Kuivisto juoksi 1500 metrin Suomen ennätyksen

Katso maanantain kisaohjelma tästä.

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Tokion olympialaisten kymmenes kilpailupäivä alkoi suomalaisittain vilkkaasti yleisurheilussa ja painissa. Tästä jutusta voit kerrata kaikki aamun kohokohdat!

Kuivisto juoksi jo kisojen kolmannen Suomen ennätyksen

Sara Kuivisto juoksi Tokion olympialaisten 1500 metrillä välieriin uudella Suomen ennätyksellä 4.04,10. Suomalainen oli eränsä neljäs, kun kuusi parasta pääsi suoraan jatkoon.

Kuiviston omissa nimissä ollut SE-aika koheni reilusti yli sekunnilla. Katso juoksun viimeinen kierros jutun pääkuvana olevalta videolta!

– Yllätyin, että tässä juostiin näinkin kovaa. Mutta eihän tuo tuntunut missään tuommoinen vauhti, tuntui ihan hölkältä, Kuivisto sanoi Yle Urheilulle kisan jälkeen.

Sara Kuiviston juoksu on kulkenut Tokion olympialaisissa, ja sen huomaa myös haastatteluissa.

Kuivisto koki, että juoksu oli kaikin puolin tasapainoinen. Jatkopaikkaa ei tarvinnut juoksun aikana sen kummemmin jännittää.

– Minulla oli tosi rauhallinen fiilis. Tiesin, että ei ole mitään hätää, jos pääsen loppusuoralle noiden likkojen kanssa. Luotin omaan loppuuni, ja se kannatti. En keksi mitään, mitä korjaisin.

Välieräjuoksu on edessä keskiviikkona.

– Anteeksi Suomen kansa, kun herätin kaikki, Kuivisto päätti haastattelun.

Pulli putosi niukasti jatkokierroksilta, Kreikalle dramaattinen kulta

Kristian Pulli oli pitkään kiinni viimeisessä paikassa jatkokierroksille pituushypyn loppukilpailussa, mutta Yhdysvaltojen Juvaughn Harrison pudotti suomalaisen viimeisellään yhdeksänneksi tuloksella 796.

Pullin paras hyppy oli sarjan toinen, joka kantoi 792. Ensimmäinen hyppy lensi 785 ja kolmas 788, joten sarja oli todella tasainen.

– Vähän alavireinen fiilis oli tänään, en vain saanut parasta irti kolmella hypyllä. Tuntui, että kropassa oli enemmän varaa, mutta en vain saanut mittaa aikaiseksi, Pulli pohti Yle Urheilulle.

Pituushypyn finaali hypättiin poikkeuksellisesti jo aamulla paikallista aikaa. Sillä ei Pullin mukaan ollut vaikutusta.

– Olihan se tiedossa, että tällainen on tulossa, ja siihen on pyritty valmistautumaan. Pikkaisen oli muillakin alavireisyyttä, joten paikkaa kahdeksan joukkoon tarjottiin. Itsestä se oli tänään kiinni.

Kristian Pulli oli pituuden olympiafinaalin yhdeksäs.

Pituuden olympiakulta ratkesi dramaattisella tavalla. Kreikan Miltiadis Tentoglou kiilasi viimeisellä yrityksellään kärkeen hypättyään 841. Saman tuloksen oli jo aiemmin hypännyt Kuuban Juan Miguel Echevarria, mutta hänen toiseksi paras tuloksensa oli kreikkalaista huonompi.

Kisan viimeisessä hypyssä Echevarrialle olisi riittänyt kultaan vähintään 816, mutta hän loukkasi jalkaansa vauhdinotossa, eikä pystynyt hyppäämään ollenkaan. Myös pronssi meni Kuubaan Maykel Massolle tuloksella 821.

Ruotsin Thobias Montler näytti jo hypänneen viimeisellään 840 tuntumaan, mutta jalka osui täpärästi lankun väärälle puolelle ja mitali jä haaveeksi.

Kreikan Miltiadis Tentoglou hyppäsi viimeisellään 841 ja voitti olympiakultaa. Kuuban Juan Miguel Echevarria loukkasi jalkaansa viimeisellä yirtyksellä eikä pystynyt enää vastaamaan.

Kuosmaselle kylmää kyytiä

Elias Kuosmanen kärsi kreikkalais-roomalaisen painin 130-kiloisten sarjan keräilyerässä rökäletappion venäläiselle Sergei Semenoville. Voitto olisi vienyt pronssiotteluun, mutta suosikkina kamppailuun lähtenyt venäläinen voitti peräti pistein 11–0.

Viime hetkillä painavampaan sarjaan vaihtanut ja kisalipun varmistanut Kuosmanen hävisi turnauksessa molemmat ottelunsa. Ensimmäisessä väännössä sunnuntaina parempi oli finaaliin asti yltänyt georgialainen Jakobi Kajaia.

– Kaksi matsia ja molemmissa rökäletappio. Vähän tuli sellainen olo, että onkohan sitä oikeissa kisoissa, Kuosmanen totesi Yle Urheilulle.

Katso Elias Kuosmasen tunteikas haastattelu kuvaa klikkaamalla!

Kuosmanen kertoo, että hänen täytyy jäädä seuraavaksi pienelle kilpailutauolle.

– Paino oli aamulla 111 kiloa ja tuomari kysyi, että olenko unohtanut syödä, kun muut jätkät painoivat 129 kiloa. Eihän tässä ole järkeä, jos tasoero on tällainen. Minun täytyy hetkeksi unohtaa kisaaminen ja keskittyä siihen, että painoa ja voimaa tulee, että pystyn painimaan.

Elias Kuosmasen urakka Tokion olympiapainissa päättyi selvään tappioon venäläiselle Sergei Semenoville.

Kuosmanen uskoo, että hän ehtii tehdä tarvittavia muutoksia jo Pariisin olympialaisiin mennessä.

– Ehdottomasti. Tästä lähtee nyt sellainen työ sitä kohti, että oksat pois. Nyt täytyy hoitaa käsi kuntoon ja laittaa kroppaa uuteen uskoon.

Olympiavoittaja kukisti Savolaisen

Arvi Savolainen nappasi 97-kiloisissa sen sijaan upean voiton kuubalaisesta Gabriel Rosillosta. Ratkaiseva hetki oli Savolaisen kolmen pisteen arvoinen vyörytys. Suomalaisen puristus riitti loppuun asti, joten edessä oli puolivälierä hallitsevaa olympiavoittajaa ja moninkertaista maailmanmestaria Artur Aleksanjania vastaan.

Arvi Savolainen eteni 97-kiloisissa toiselle kierrokselle 3–1-voitolla kuubalaisvastustajasta.

Toiselle jaksolle lähdettäessä Savolainen johti vielä 1–0, mutta armenialainen vyörytti väkisin 5–1-voittoon. Savolainen ei mahtanut Aleksanjanille matossa mitään.

– Ensimmäisessä matsissa kaveri sai painittua enemmän omaa painiaan kuin minä omaani. Lopputulos oli kuitenkin hyvä, Savolainen sanoi Yle Urheilulle.

– Toisessa matsissa onnistuttiin enemmän painimaan omannäköistä painiani, mutta lopputulos oli ikävämpi. Matolla hän pääsi kuitenkin rullaamaan bravuuriliikeestään. En tiedä vieläkään, miten se lähti niin helposti. Ei se tuntunut mahdottomalta puolustettavalta.

Armenian hallitseva olympiavoittaja Artur Aleksanjan vyörytti väkisin voiton Arvi Savolaisesta 97-kiloisten puolivälierässä.

Savolaisella on vielä mahdollisuus pronssikamppailuun keräilyerien kautta, jos Aleksanjan voittaa iltapäivän semifinaalissa Iranin Mohammadhadi Saravin.

– Kyllä tänne ehdottomasti tultiin hakemaan jotain muuta kuin yhtä voittoa ja tappiota. Toivotaan, että painit jatkuvat ja päästään matolle näyttämään, Savolainen sanoi.

Arvi Savolainen kärsi tappion hallitsevalle olympiavoittajalle ottelussa, jossa suomalainen pääsi omien sanojensa mukaan kuitenkin käyttämään vahvuuksiaan.

Camacho-Quinn piti pintansa pika-aidoissa, ME-aika jäi haaveeksi

Puerto Ricon Jasmine Camacho-Quinn voitti naisten 100 metrin aitajuoksun olympiakultaa ajalla 12,37. Nainen täräytti alkuerässä olympiaennätykseksi 12,26, mutta aamulla paikallista aikaa juostussa finaalissa aika jäi vaisummaksi.

– Tein juuri jotain sellaista, jota kovin moni ei voi sanoa tehneensä. Se on uskomatonta, ei pelkästään minulle vaan myös maalleni. Luulen, että itken myöhemmin, Camacho-Quinn tunnelmoi Yle Urheilun haastattelussa.

Puertoricolainen valmistautui olympialaisiin harjoitusleirillä Pajulahdessa Suomessa.

– Siellä oli todella erilaista! Kaupunki, jossa olimme, ei ollut iso joten pystyin keskittymään harjoitteluun, Camacho-Quinn sanoi.

Olympiahopeaa saavutti Yhdysvaltojen Kendra Harrison tuloksella 12,52 ja olympiapronssia Megan Tapper 12,55. Finaalissa kuusi naista juoksi alle 13 sekunnin.

Molemmat Suomen edustajat Annimari Korte ja Reetta Hurske jäivät alkueriin.

Naisten 100 metrin aitojen olympiakulta meni Puerto Ricoon ajalla 12,36.

Hollantilaisjuoksijan suoritus ihastutti 1500 metrillä

Hollannin Sifan Hassan joutui kiristämään toden teolla naisten 1500 metrin alkuerissä. Hallitseva maailmanmestari kompastui edellään kaatuneeseen Kenian Edinah Jebitokiin ja jäi koko joukon hännille viimeisen kierroksen alussa.

Hätä ei ollut tämän näköinen, vaan Hassan nousi ylös ja kiristi askeltaan hurjasti. Hän saavutti kärkiryhmän takakaarteessa ja pinkoi lopulta koko erän voittoon ajalla 4.05,17.

– Olemme aika historiallisten tekojen äärellä. Käsittämättömän kova suoritus. Eikä tehnyt tiukkaakaan, on tämä uskomaton nainen. Täällä kuuman kosteassa kelissä, Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja hehkutti.

Hollannin Sifan Hassan kaatui viimeisellä kierroksella, mutta rynnisti lopulta koko joukon ohi 1500 metrin alkuerissä.

Juttua päivitetty klo 7.44: Lisätty tiedot Savolaisen puolivälierästä.

Lue myös:

Kolme juoksua, kolme Suomen ennätystä! Sara Kuivisto eteni 1500 metrillä välieriin – "Ei tuntunut missään"

Katso, kuinka maailmanmestari teki lassevirenit: kaatui viimeisellä kierroksella, mutta rynnisti 1500 metrillä eränsä voittoon

Suomen painitoivoille pettymyksiä: Arvi Savolaisella pieni oljenkorsi pronssiotteluun – Elias Kuosmanen paljasti tuomarin tylyn piikittelyn

Suomalaisten hieno päivä huipentui, kun Wilma Murto teki historiaa – tästä löydät olympiamaanantain kaikki käänteet