1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Japanilaiset janoavat olympiakultaa eniten lajissa, jota ei nähdä seuraavissa kisoissa – myös pienet koululaiset odottavat Samurai-Japanilta urotekoja

Kun baseball tuli Japaniin, sen ajateltiin sopivan bushido-henkeen, soturin tiehen. Nyt juniorivalmentajat ajavat pehmeämpää linjaa ja haluavat kasvattaa pelaajia ihmisinä.

Baseball on Japanin suosituin laji. Sugijyu Fightersin pelaajat sanovat, että toveruus on tärkeää. Kuva: Petri Artturi Asikainen

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

TOKIO. Tokiolaisen koulun pihalla sunnuntain aamuharjoitukset ovat alkaneet. Sugijyu Fighters pelaa punaisissa, kuten Samurai Japan, Japanin olympiajoukkue, vieraspeliasussaan.

Esimerkiksi Yhdysvallat vastaan Japani -ottelussa syöttäjä Brandon Dickson heitti 146 km/syöttöjä. Harva syöttää yli 160 km/h. Lasten harjoituspelissä aikuinen heitti tarkoituksella helppoja syöttöjä lyötäväksi. Kuva: Petri Artturi Asikainen

Tänään lasten joukkueella on erikoinen päivä. Paikalla on ulkomaalainen kuvausryhmä, ja mukana pelissä on kaksi vierasta pelaajaa.

Vierailijat ovat pieneltä Ogasawaran saarelta 1 000 kilometriä Tokiosta etelään. Joka vuosi saarelta tulee joukkue pariksi päiväksi Tokioon pelaamaan Fightersin kanssa. Tänä vuonna koronapandemian takia tulijoita oli kuitenkin vain kaksi poikaa ja heidän valmentajansa.

Siksi tavallisten treenien ohella pelataan harjoituspeli.

Lapsista kivointa on pallon lyöminen, kunnon osuma. Näin ainakin sanovat pelikaverukset Kaito Koyano, 11, Yugo Shimura, 11, Haruaki Nakano, 11, Ahiro Yamasaki, 12, Taisei Nakatsu, 12, Rento Nishi, 11 ja Taison Sekiguchi, 11. Kuva: Petri Artturi Asikainen

Valmentajat kannustavat ja neuvovat pelaajia kentältä, muutaman pienimpiin kuuluvan pojan ja tytön isät ovat kentällä ohjaamassa vasta-alkajia.

Sugiyui Fightersin lasten joukkuetta valmentava Takanori Sakamoto kertoo, että kyseessä ei ole kovin kova joukkue lyömään. Peli perustuu yhteistyöhön.

– Haluan kasvattaa pelaajia ihmisinä baseballin kautta, se on tämän joukkueen tavoite, Sakamoto sanoo.

Baseballissa opittu tulee käyttöön myös ihmisyyden tiellä, hän toteaa.

Pienimmät saavat lyödä tiiltä, paikallaan olevaa palloa. Siitä on helppo aloittaa. Kuva: Petri Artturi Asikainen

– Haluan opettaa pelaajia pitämään huolta tovereistaan ja tekemään yhteistyötä. Jos sitä kautta voitamme, sekin on hyvä. Mutta baseballissa opetamme huomioimaan muita, valmentaja Sakamoto sanoo.

Toki pelillisiä tavoitteitakin on, mutta ne ovat toissijaisia.

Hyvä heitto vaatii keskittymistä. Korona on vaikuttanut lasten treenaamiseen: tavallisesti he harjoittelevat koululla, jonka kenttä on nyt suljettu. Kuva: Petri Artturi Asikainen

Japanin suosituin urheilulaji

Baseball on Japanissa ykköslaji. Siksi myös ennen olympiakisoja seuratuin joukkue oli Samurai Japan, Japanin baseball-maajoukkue. (siirryt toiseen palveluun)

Joukkue on täynnä NPB:n eli Nippon Professional Baseball -liigan tähtiä. Voisi sanoa, että siinä, missä parhaat amerikkalaiset pelaavat Major League Baseball -sarjassa eivätkä välitä olympialaisista, Japanin joukkueessa mukana on parhaimmisto.

Toki MLB:n tämän hetken lyöjäkuningas Shohei Ohtani, ainoa urheilija, josta uutisoidaan nyt Japanissa olympialaisten ulkopuolisena päivittäin, olisi todellinen vahvistus. Ohtani on suuren lajilegendan Babe Ruthin jälkeen ensimmäinen pelaaja, joka pystyy huipputasoon sekä lyöjänä että syöttäjänä. Esimerkiksi Sports Illustrated -lehden mukaan Ohtani on jopa parempi. (siirryt toiseen palveluun)

Baseball ei ole olympialaisten ohjelmassa kolmen vuoden päästä Pariisissa. Sen odotetaan kuitenkin palaavan kisaohjelmaan vuoden 2028 kisoihin, jotka järjestetään Los Angelesissa.

Tokiossa pelit ovat joka tapauksessa täydessä käynnissä.

Japanin joukkue voitti kaksi ensimmäistä peliään. Dominikaanista tasavaltaa vastaan ottelu oli tiukka ja päättyi 4–3. Meksiko kaatui vaivatta 7–4. Tiistaina oli vuorossa odotettu ottelu Yhdysvaltoja vastaan. Tanaka aloitti syöttäjänä, joskin hänet vaihdettiin jo neljännessä vuorossa toiseen syöttäjään. Sakamoto loisti jälleen lyönnissä.

Japani voitti Yhdysvallat niukasti 7–6 baseballin pudotuspelien toisella kierroksella ja selviytyi suoraan välieriin Etelä-Koreaa vastaan.

Japanilaisilla oli aihetta juhlaan, sillä tämä oli ensimmäinen kerta sitten Atlantan vuoden 1996 olympialaisten välierien, kun Japani kukisti Yhdysvallat.

Baseball sopi kamppailulajien Japaniin, siitä tuli hetkessä suosittua

Kun baseball tuli Japaniin, se otti vaikutteita bushidosta eli samurain soturien tiestä.

Yliopistopeleissä satakunta vuotta sitten nujakoitiin. Ensimmäinen Waseda–Keio-yliopisto-ottelu pelattiin vuonna 1903. Jo kolme vuotta myöhemmin yliopistojen rehtorit joutuivat puuttumaan toistuviin tappeluihin. (siirryt toiseen palveluun)

Soturin tiestä ammentanut valmennus oli spartalaisen raakaa: lapset ja nuoret kärsivät. Ajatus oli heittää palloa, kunnes käsi ei enää nouse, ja juosta, kunnes jalat eivät enää liiku. Kärsimyksen ja loppuun ajamisen ajatuksena oli, että heikot sortuvat elon tiellä, mutta vahvoista tulee yhä vahvempia.

Tämä ei ole kovin hyvä joukkue lyömään, pärjäämme yhteistyöllä, valmentaja kertoo. Kuva: Petri Artturi Asikainen

Nyt ajat ovat muuttuneet, sanoo valmentaja Sakamoto. Levon ja palautumisen tärkeys on tullut hiljalleen osaksi japanilaista baseball-valmennusta.

Sakamoton mukaan pelin pitää olla hauskaa.

Baseball on tilastolaji. Myös oman joukkueen harjoituspelistä on hyvä pitää kirjaa. Kuva: Petri Artturi Asikainen

– Enää ei tehdä niin kuin menneinä aikoina. Alakouluikäisille on tärkeintä oppia baseballin ilo. Toki vaativiakin harjoituksia voi olla, mutta ne eivät saa viedä iloa. Sitten myöhemmin yläasteella ja lukiossa voi treenata totisemmin ja tehdä esimerkiksi kuntoharjoituksia, Sakamoto sanoo.

Tärkeintä valmentajalle on, että lapset rakastuvat lajiin.

Baseballissa syöttö lähtee edestä, lyöjä saa lyödä pallon niin kauas kuin pystyy. Takalaitonta ei ole. Kuva: Petri Artturi Asikainen

– Ei enää lukioissakaan ole spartalaista menoa niin kuin ennen, paitsi ehkä joissain harvoissa, Sakamoto sanoo.

Valmentajalle tärkeintä baseballissa on joukkuepeli.

Tämä harrastajajoukkue treenaa vain viikonloppuisin. Monissa kouluissa on omat joukkueensa, jotka treenaavat päivittäin.

– Haluan kasvattaa pelaajia ihmisinä baseballin kautta, se on tämän joukkueen tavoite, sanoo valmentaja Takanori Sakamoto. Kuva: Petri Artturi Asikainen

Lapset haluavat lyödä palloa

Lapsista kivointa on pallon lyöminen, kunnon osuma. Näin ainakin sanovat pelikaverukset Kaito Koyano, 11, Yugo Shimura, 11, Haruaki Nakano, 11, Ahiro Yamasaki, 12, Taisei Nakatsu, 12, Rento Nishi, 11 ja Taison Sekiguchi, 11.

Tylsintä on juoksulenkki harjoituksissa. Varsinkin kuumina päivinä.

Kaikki paitsi Taison unelmoivat ammattilaisurasta.

– Ehkä haluan tehdä jotain muuta, 11-vuotias Taison Sekiguchi sanoo.

Tiukka tilanne, ehtiikö lyöjä ensin vai pallo? Ogasawaran saarilta tuhannen kilometrin päästä tullut vieraileva pelaaja pelaa ykkösvahtina. Kuva: Petri Artturi Asikainen

Mikä sitten poikia viehättää baseballissa?

– Baseball on vain kivaa. On kivaa, kun tehdään yhteistyötä, Haruaki Nakano toteaa.

Taisei Nakatsu toteaa, että joukkueessa ystävyys syvenee.

Pojista Ahiro Yamasaki on syöttäjä – ja hyvin syöttääkin. Siinä, missä pienimmät eka- ja tokaluokkalaiset vielä vipeltävät vähän miten sattuu, nämä viides- ja kuudesluokkalaiset ovat jo kaikki taitavia.

Hayato Sakamoto on Japanin johtavia pelaajia. Kuva: 2021 Getty Images

Tavoitteena kulta, sanoo supertähti Tanaka Masahiro

Tokion olympialaisissa Japani nousi ensimmäisessä ottelussaan Dominikaanista tasavaltaa vastaan 1–3-tappioasemasta voittoon viimeisellä vuorollaan. Tokio Giantsin kapteeni Hayato Sakamoto löi neljännen juoksun yhdeksännen vuoron tasoittavalla. Seuraavassa Meksiko-ottelussa hän löi kunnarin.

Jo Sakamoton (jota ei pidä sekoittaa juniorivalmentaja Sakamotoon) nimen mainitseminen saa pikkupoikien silmät kiilumaan.

– Saitko nimmarin? Olen kateellinen!, 11-vuotias Rento Nishi sanoo, ottaa hatun pois päästään ja kumartaa.

Japanin Derek Jeteriksi tituleerattu Hayato Sakamoto, 32, löi viime kaudella kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana 2000 osumaa. Ennätys oli koronan takia vaarassa, koska kausi alkoi aiottua myöhemmin.

Syöttäjätähti Masahiro Tanaka taas pelasi viime vuoteen saakka maailman mahtavimmassa New York Yankeesissa. Hän palasi täksi vuodeksi kasvattajaseuraansa Sendain Rakuten Eaglesiin.

Kaksi japanilaista supertähteä, Tanaka ja Sakamoto, pelasivat pikkupoikina samassa joukkueessa Koben lähellä Itamissa. Tuolloin kaksikko muodosti patterin: Sakamoto oli syöttäjä ja Tanaka sieppari.

– Olen iloinen, kun pääsen pelaamaan Masahiron kanssa olympialaisissa, samassa peliasussa, samassa joukkueessa. Toivon, että voimme vetää yhdessä joukkuetta, hän kommentoi Ylelle Meksiko-pelin jälkeen.

Tanaka komppaa, että vanhan pelikaverin kanssa on mahtavaa pelata samassa joukkueessa.

– Se on uskomaton asia. Hän on pelannut vakuuttavasti. Toivon, että saan itsekin mahdollisuuden syöttää, heitän hyvin ja autan sitä kautta joukkuetta voittamaan.

Olympialaiset ovat Tanakallekin kova juttu. Hänen mukaansa kisat eivät olleet syy New Yorkin jättämiseen, vaikka nekin painoivat vaakakupissa.

– Vain valitut pääsevät mukaan, joten on suuri kunnia, että olen siinä joukossa.

Japanin syöttäjätähti Masahiro Tanaka. Kuva: 2021 Getty Images

Baseballin japanilaiset supertähdet ansaitsevat miljoonia ja ovat pelanneet suuria otteluita, mutta olympialaiset ovat silti oma juttunsa.

– Siinä on jotain kohtalokasta, että oman urani aikana Tokiossa järjestetään olympialaiset. Olen monille ihmisille kiitollinen, Hayato Sakamoto sanoo.

Pyynnöstä Sakamoto lähettää myös terveisensä Suijyu Fightersin lapsille. Hän sanoo, että päätti itsekin ryhtyä ammattilaiseksi jo alakouluikäisenä.

– Minäkin aloitin pienenä ja tein paljon töitä päästäkseni eteenpäin. Teillä on varmasti surullisia ja hankalia asioita paljon edessä, mutta kuvitelkaa tulevaisuutta ja jatkakaa pelaamista, hän toteaa.

Lue myös:

Sauna oli Japanissa ennen hikisten setien juttu – saunabuumin myötä nuoret ja naiset ovat innostuneet löylyistä

"Pikku-Myy sanoo mitä haluaa, japanilaisille se ei ole mahdollista" – Tokion muumimaailman suunnittelija haluaa kertoa Muumien olevan muutakin kuin söpöjä hahmoja

Heikki Valkama: Työhön kuolemiselle on Japanissa oma terminsä: 80-tuntiset työviikot on todettu tappaviksi