1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Mielenterveytensä kanssa kamppaileva Simone Biles kilpailee tiistaina

Yhdysvaltalainen Biles on ilmoittautunut kilpailemaan naisten puomin finaalissa, kertoo olympialaisten tiistain virallinen kilpailuaikataulu.

Simone Biles on kilpailemassa tiistaina. Kuva: 2021 Fred Lee

Tokion olympialaisten virallisesta tiistain kilpailuaikataulusta löytyy iloinen uutinen. Yhdysvaltalainen huippuvoimistelija Simone Biles kilpailee tiistaina naisten puomin finaalissa.

Biles on tähän mennessä vetäytynyt olympialaisten hypyn, eritasonojapuiden, permannon, joukkuekilpailun ja neliottelun finaaleista mielenterveytensä vuoksi. Neljä olympiakultaa Rion olympialaisissa voittaneella Bilesilla onkin viimeinen mahdollisuus kilpailla näissä kisoissa juuri puomilla.

Biles on kertonut kärsivänsä "twistiesistä" Tokion kisojen ajan ensimmäisistä harjoituksista lähtien. Termille twisties ei ole suoraa suomennosta. Termillä viitataan pelkoon tehdä vaativia voimistelusuorituksia, jotka epäonnistuessaan voivat johtaa todella vaarallisiin loukkaantumisiin.

Biles vastasi aiemmin myös kysymykseen, miltä voimistelussa tapahtuva pyöriminen tuntuu tällä hetkellä.

– En kirjaimellisesti erota, mikä on ylhäällä ja mikä alhaalla. Se on omituisin tunne, mitä olen koskaan kokenut. En pysty lainkaan kontrolloimaan omaa kehoani.

– Vieläkin pelottavampaa ilmassa on, ettei minulla ole hajuakaan missä olen ja miten aion laskeutua, voimistelija lisäsi.

Mielenterveysongelmista kärsivä 24-vuotias Biles julkaisi viikonloppuna Instagram-tarinaansa videon, jossa hän kertoi, miksi ei ole tällä hetkellä kunnossa kilpailemaan.

– Kuten tässä näette, minun mieleni ja kehoni eivät yksinkertaisesti toimi yhdessä, Biles kirjoitti päivityksessään.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Biles painotti videollaan sitä, kuinka vaarallista hänelle voisi olla kilpailla mielen ollessa muualla. Hän putoaa videolla hallitsemattoman näköisesti patjalle, minkä sijasta kilpailussa alusta on kova.

Yhdysvaltalainen supertähti on kiitellyt vuolaasti saamaansa tukea ja kannustusta. Hän on korostanut, ettei voimistelu ole hänen elämänsä ainoa asia ja on siksi päättänyt laittaa oman hyvinvointinsa ensisijalle.

Lue myös:

Katso suorana: Topi Raitanen estejuoksun finaalissa kello 15.15 – Yle seuraa olympiapäivää hetki hetkeltä

Mielenterveytensä kanssa kamppaileva Simone Biles kertoi pelottavaa tietoa tilanteestaan – avaa, kuinka vaarallista kilpaileminen olisi

Urheilupsykologi kuvaa Simone Bilesin poikkeuksellista päätöstä rohkeaksi – haavoittuvuutensa paljastavat megatähdet raivaavat tietä muille

Pystyykö mielenterveytensä kanssa painiva supertähti enää kilpailemaan Tokiossa? Simone Bilesin elämää varjostaa rankka lapsuus ja seksuaalinen hyväksikäyttö