1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Ruotsi eteni jalkapallon olympiafinaaliin kyseenalaisella tavalla – vastustajan supertähdeltä "ryöstettiin varma maali"

Ruotsille riitti maali toiseen peräkkäiseen naisten jalkapalloturnauksen olympiafinaaliin. Australian hylätty maali kummastutti asiantuntijoita, mutta ei horjuttanut Ruotsin joukkueen uskoa.

Australia ja Ruotsi kamppailivat olympialaisten naisten jalkapalloturnauksen välierässä
Australia ja Ruotsi kamppailivat olympialaisten naisten jalkapalloturnauksen välierässä

Ruotsi voitti Australian maalein 1–0 Tokion olympialaisten naisten jalkapalloturnauksessa maanantaina. Fridolina Rolfö viimeisteli Ruotsin voittomaalin heti toisen puoliajan alussa. Onnekkaiden pomppujen jälkeen maaliin päätynyt tilanne ei kuitenkaan ollut ottelun näkyvin tapahtuma.

Australialaisia varmasti puhututtaa supertähti Sam Kerrin ensimmäisen puoliajan lopulla viimeistelemä maali, joka kuitenkin hylättiin. Kukaan ei oikein vaikuta ymmärtävän, miksi australialaispelaajan Emily van Egmondin katsottiin rikkoneen tilanteessa.

– Sam Kerriltä ryöstettiin maali "hirvittävällä" tuomiolla, australialaismedia news (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti.

– Kerriltä ryöstettiin varma maali, australialaismedia Sydney Morning Herald (siirryt toiseen palveluun) otsikoi.

Myös Kerr itse oli silmin nähden turhautunut vihellyksestä, sillä Ruotsin puolustus uinahti totaalisesti, kun australialaishyökkääjä pääsi sivuvapaapotkusta viimeistelemään pallon maaliin.

– En ymmärrä, miksi vihellettiin. En ole koulutettu tuomari, mutta meillä oli onnea, Discoveryn asiantuntija ja Ruotsin pitkäaikainen pelaaja Lisa Dahlkvist totesi.

Voiton myötä Ruotsi kohtaa olympiafinaalissa Kanadan, joka voitti Yhdysvallat maalein 1–0. Finaali pelataan perjantaina 6. elokuuta ja pronssiottelu Australia–Yhdysvallat torstaina 5. elokuuta.

Australian supertähti Sam Kerr oli turhautunut maalinsa hylkäämiseen. Kuva: David Ramos / Getty Images

Ainoastaan ensimmäinen mestaruus 37 vuoteen kelpaa Ruotsille

Ruotsin joukkueella on nyt suuri halu voittaa ensimmäinen kansainvälinen arvokisaturnaus sitten vuoden 1984 Euroopan mestaruuden, eli 37 vuoden tauon jälkeen.

– Tuntuu niin hiton hyvältä. En malta odottaa, että pääsen takaisin olympiakylään ja nukkumaan pahville, maalintekijä Rolfö sanoi Australia-ottelun jälkeen Discoveryn haastattelussa.

Ruotsin toppari Nathalie Björn kuvaili Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun) tunteitaan sanoen "ihan fantastista, ihan sairasta".

– Ainoastaan kultamitali kelpaa, ei mikään muu, Björn sanoi haastattelun lopuksi.

Ruotsin 38-vuotias maalivahti Hedvig Lindahl vihjasi Expressenille (siirryt toiseen palveluun), että saattaisi olla valmis lopettamaan uransa olympiakullan saatuaan. Lindahl pelasi myös Rion olympiafinaalissa, jossa Ruotsi hävisi Saksalle maalein 1–2.

– Todistimme, että puheemme eivät ole vain tyhjiä sanoja. Meillä on nyt mahdollisuus ottaa se viimeinen askel. Se merkitsee minulle paljon. Jos voitamme, voin ehkä vihdoin lopettaa. Siltä se tuntuu, Lindahl sanoi Australia-ottelun jälkeen.

Viiden vuoden takaisessa finaalissa Ruotsin ainoan maalin tehnyt Stina Blackstenius puhkui myös uskoa.

– Meidän ei tarvitse millään tavalla henkisesti latautua. Tiedämme mitä haluamme. Tämä voitto oli yksi askel oikeaan suuntaan. Emme ole vielä lopettaneet, Blackstenius sanoi Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Wilma Murto taivutti upeasti seipään finaaliin – lajin supertähdellä karmaiseva kohtalo, yritti hypätä loukkaantuneena ja purskahti kyyneliin

Kommentti: Jopa kaiken nähneet yleisurheiluihmiset olivat äimän käkenä, miesten korkeusfinaalin ratkaisu ei saa toistua enää koskaan

Oliver Helander loukkaantui harjoituksissa – "On todennäköistä, ettei hän pysty osallistumaan karsintaan"

Suomen painitoivoille pettymyksiä: Arvi Savolaisella pieni oljenkorsi pronssiotteluun – Elias Kuosmanen paljasti tuomarin tylyn piikittelyn