Hyppää sisältöön

Laura Collett jatkoi rakastamansa lajin parissa, vaikka se oli vähällä tappaa hänet – nyt hän on tuore olympiavoittaja

Ratsastaja Laura Collett selvisi kuuden päivän kooman ja oikean silmän sokeutumiseen johtaneesta onnettomuudesta. Nyt hän voitti olympiakultaa Tokiossa.

Laura Collett oli mukana tuomassa kenttäratsastuksen joukkuekilpailun kultaa Britannialle. Kuva: 2021 Getty Images

8. heinäkuuta 2013.

Päivä, joka muutti brittiläisen ratsastajan Laura Collettin elämän.

Tuolloin 23-vuotias Collett osallistui Hampshiressa järjestettyyn ratsastustapahtumaan ja loukkantui vakavasti pudottuaan hevosensa selästä. Onnettomuudessa ratsastajan keuhkot puhkesivat ja maksa repeytyi. Collettin olkapää ja kaksi kylkiluuta murtuivat ja hän kärsi vakavasta munuaisvauriosta.

Collettia elvytettiin onnettomuuspaikalla peräti viisi kertaa ja hänelle suoritettiin hätätoimenpiteenä henkitorven avaus. Hänet vietiin Southamptonin yleissairaalan tehohoitoyksikköön. Collett vietti koomassa kuusi päivää.

Herättyään koomasta Collett havaitsi kauhukseen menettäneensä näkökyvyn oikeasta silmästään. Putoamisen yhteydessä pieni palanen hänen olkapäästään oli irronnut ja kulkenut oikeaan silmään verenkierron kautta vaurioittaen sen näköhermon.

Sinnikäs ratsastaja ei luovuttanut

BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Collett kertoi vuonna 2013 olevansa elämänsä velkaa turvaliiveille.

Ilmaa sisältävät turvaliivit näyttävät vähän pelastusliiveiltä. Turvaliivit voivat suojata esimerkiksi selkärankaa hevosen selästä pudotessa.

– En edes muista olleeni siellä sinä päivänä ja ratsastin kuitenkin kolmella hevosella ennen kuin putosin. Pää löi täysin tyhjää. En myöskään muista olleeni sairaalassa. Muistan todella vain, kun heräsin ja näin ystäviä ja perheeni, Collett sanoi BBC:n haastattelussa.

Collett vietti Southamptonin sairaalassa koomassa yhteensä kuusi päivää vuonna 2013. Kuva: 2021 Getty Images

Onnettomuutensa jälkeen Collett ei edes harkinnut hevosten parissa työskentelemisen lopettamista. Hän halusi palata kilpailemaan niin pian kuin mahdollista.

– Kaikki muut olivat huolissaan siitä, kun nousin hevoselle ensimmäistä kertaa onnettomuuden jälkeen. Minulle se oli todella tärkeä osa parantumista, koska se antoi jotain odotettavaa.

Collett pääsi Berkshiren Oaksey Housen kuntoutuskeskukseen, jossa ratsastajaa hoidettiin maan johtavien fysioterapeuttien voimin.

Vain seitsemän viikkoa onnettomuutensa jälkeen Collett kilpaili jälleen voittaen paluukilpailussaan.

"Olen onnekas vain ollessani elossa"

Collett tähtäsi tosissaan jo Rion olympialaisiin, mutta karsiutui kisajoukkueesta viime hetkellä.

Lannistumatta hän jatkoi tasaista hyvää suorittamista, ennen kansainvälistä ratsastuseliittiin murtautumistaan viime vuonna. Collett ja hänen London 52 -hevosensa ylsivät voittoon Ranskassa ja parivaljakon lippu Tokioon muuttui unelmasta todeksi.

Lukuisten vastoinkäymisten jälkeen Collett ylsi maanantaina Tokiossa Oliver Townendin ja Tom McEwenin rinnalla ylivoimaiseen esitykseen kenttäratsastuksen joukkuekilpailun finaalissa.

Collett ja hänen joukkuetoverinsa päättivät pitkän odotuksen tuomalla joukkuekilpailun olympiakullan Britannialle 49 vuoden tauon jälkeen. Tuore olympiamitalisti myönsi, että oli surrealistista päästä ratsastamaan.

– Muistaen elävästi sairaalasängyllä makaamisen, en olisi koskaan uskonut pääseväni tänne, puhumattakaan kultamitalin voittamisesta. Se on uskomatonta, Collett hehkutti kilpailun jälkeen Eurosportilla (siirryt toiseen palveluun).

Laura Collett lähtee Tokiosta kultamitali kaulassa, kun hän, Tom McEwen ja Oliver Townend ylsivät kenttäratsastuksen joukkuekilpailun voittoon. Kuva: 2021 Getty Images

Collett kertoi samaan hengenvetoon odottavansa jo innolla Pariisin olympialaisia kolmen vuoden päästä.

– Tiedän, että olen onnekas vain ollessani elossa, puhumattakaan siitä, että saan tehdä työtä, jota rakastan, 31-vuotias kertoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Oikaisu 2.8. klo 23.05: Laura Collett on kenttäratsastaja. Ei esteratsastaja, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Lue myös:

Sukupuoltaan korjannut uusiseelantilainen Laurel Hubbard teki olympiahistoriaa – jäi kuitenkin ilman tulosta naisten tempauksessa

Wilma Murto taivutti upeasti seipään finaaliin – lajin supertähdellä karmaiseva kohtalo, yritti hypätä loukkaantuneena ja purskahti kyyneliin

Valko-Venäjän urheilujohtoa kritisoinut pikajuoksija hakee turvapaikkaa Puolasta – "En aio palata Valko-Venäjälle"