1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. nyrkkeily

Valmentajalegenda hehkuttaa Mira Potkosen pitkäjänteistä työtä: "Kannattaa olla tv-vastaanottimien ääressä, kun suomalainen menee olympiafinaaliin"

Nyrkkeilyliiton lajipäällikkö ja pitkän linjan nyrkkeilyvalmentaja Pekka Mäki uskoo suomalaisten naisnyrkkeilijöiden menestyvän maailmalla jatkossakin.

Mira Potkonen iski terävästi puolivälieräottelussaan Turkin Esra Yildizia vastaan. Kuva: 2021 Luis Robayo - Pool

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Mira Potkonen teki tiistaina olympiahistoriaa ottamalla nyrkkeilyn 60 kilon sarjassa välieräpaikan.

Voitolla Potkonen varmisti olympiamitalin lajin kautta aikain vanhimpana ottelijana, sillä nyrkkeilyssä välierissä taipuneille urheilijoille ripustetaan kaulaan pronssiset mitalit.

Nyrkkeilyliiton lajipäällikkö Pekka Mäki on syystäkin hyvin tyytyväinen Potkosen suorituksiin Tokiossa.

– Välieräpaikka olympialaisista on hyvää jatkumoa Miran uralle ja osoittaa, kuinka kovaa systemaattista työtä hän ja taustajoukot ovat tehneet. Kilpaileminen ja kiertäminen ovat tuottaneet tulosta, Mäki kertoo Yle Urheilulle.

– Jos kaikki natsaa, voidaan mennä ihan päätyyn asti.

Potkosen voittoon päättynyt puolivälieräottelu Turkin Esra Yildizia vastaan oli Mäen mielestä selkeästi Potkosen voitto.

– Tuomarit näkevät tilanteita välillä eri tavalla ja harmi, että tilanteen huumassa tehty lyönti pyörähtävää kaveria kohti johti varoitukseen. Se vähän tasoitti tilannetta.

Mäki myöntää Potkoselle viimeisessä erässä annetun varoituksen säikäyttäneen myös kotikatsomossa.

– Tuollainen tilanne voi aina muuttaa ottelun kulun. Ilmeisesti Mira kuitenkin voitti vielä tuomareiden papereissa kolmannen erän ja etusuora osui hyvin. Selkeä, puhdas voitto.

– Lopullisissa tuomaripisteissä oli hajontaa, mutta ei voittaja ollut todellakaan väärä.

Nyrkkeilyn naisten 60 kilon sarjassa on jäljellä neljä nyrkkeilijää, joista kaikille on luvassa olympiamitalit. Torstaiaamuna Suomen aikaa oteltavassa välierässä Potkosta vastaan asettuu vuoden 2019 maailmanmestari, Brasilian Beatriz Ferreira.

Potkonen on välierässä hienoinen altavastaaja, mutta Mäeltä löytyy luottoa suomalaiseen.

– Ferreira ja Potkonen ottelivat tasaisen ottelun helmikuussa Bulgariassa. Päivän kunto ja taktiikka ratkaisevat varmasti välierän voittajan. Mira on parantanut turnauksen edetessä, joten brasilialainen on täysin voitettavissa, Mäki arvioi.

Nyrkkeilyliiton lajipäällikkö Pekka Mäki uskoo Potkosen mahdollisuuksiin olympiavälierässä. Kuva: Jari Kärkkäinen/ YLE

– Kisoihin ei ole lähdetty pelkästään osanottajaksi, vaan tavoitteet on asetettu Miran puolelta korkealle. Toisella yrittämällä halutaan mennä askelta pidemmälle.

Potkosesta tulee Tokiossa kautta aikain vanhin nyrkkeilyn olympiamitalisti. Historiallinen suoritus on käytännössä mahdotonta rikkoa nykysääntöjen puitteissa, sillä 40-vuotias suomalaisiskijä kilpailee Tokiossa poikkeusluvalla yli-ikäisenä koronapandemian siirrettyä kisoja vuodella.

Torstain välierää koskien Mäellä on suomalaiselle urheiluyleisölle selkeät terveiset.

– Kannattaa olla tv-vastaanottimien äärellä ja katsoa, kun suomalainen menee nyrkkeilyssä olympiafinaaliin.

Potkosen manttelinperijät valmiina Pariisiin

Lajipäällikkö Mäki pitää suomalaisen naisnyrkkeilyn tulevaisuutta valoisana, vaikka Potkosen ura päättyykin Tokioon. Seuraava sukupolvi on jo iskemässä läpi kansainvälisille kentille.

– Meille tuli tänä vuonna kaksi mitalia alle 22-vuotiaiden EM-kisoissa, Vilma Viitaselle hopeaa 57 kilon sarjassa ja Pihla Kaivo-ojalle pronssia51-kiloisissa. He ovat nuoria, nousevia tähtiä.

Nuorten lupausten harteille asetetaan jo toiveita olympiapaikoista Pariisiin 2024. Kisapaikan saaminen vaatii Mäen mukaan kovaa työtä, mutta on mahdollista.

– Naisten puolella on tehty systemaattista työtä. Työn pitää tietysti jatkua, koska laji kehittyy jatkuvasti. Rion kisoihin verrattuna kansainvälisen kärjen taitotaso ja fyysinen voima ovat kasvaneet merkittävästi, mutta olemme hyvin siellä tuntumassa.

Potkosen menestyksestä puhuttaessa ei sovi unohtaa valmentaja Maarit Teurosta. Mäki kuvailee Teurosta suomalaisen naisnyrkkeilyn uranuurtajaksi.

– Maarit on ollut Miran taustalla alusta alkaen. Ilman pitkää, henkilökohtaista valmentajasuhdetta harvoin päästään näihin tuloksiin. Harjoittelun taso ja laatu on ollut huippuluokkaa.

Mäen mukaan Olympiakomitea ja Nyrkkeilyliitto ovat päättäneet käyttää naisnyrkkeilyn valmentajaresurssia juuri Potkosen ja Teurosen yhteistyön mahdollistamiseen.

–Se on taannut sen, että Maarit on saanut tehdä Miran kanssa rauhassa töitä kohti Tokiota. Se kantaa nyt hedelmää.

Potkosen välierä nähdään suorana TV2:ssa torstaiaamuna. Välierät otellaan Suomen aikaa kello 08.00 alkaen. Sarjan loppuottelu on ohjelmassa kisojen päätöspäivänä sunnuntaina kello 08.00.

**Lue myös:
**

Mira Potkonen varmisti 40-vuotiaana uransa toisen olympiamitalin.

Arvi Savolainen taipui pronssiottelussa, yleisurheilussa finaalijännitystä – Yle seuraa hetki hetkeltä

Kuntonyrkkeilijästä tuli olympiamitalisti, vaikka alkoi panostaa täysillä vasta 27-vuotiaana – Mira Potkosen unelma oli murskautua jo vuonna 2012