1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paini

Arvi Savolainen sätti itseään, mutta Petra Olli muistutti vaikeasta tilanteesta – seuraavaksi ajatukset on saatava irti painista: "On sellaisia pohjalaisia vinkkejä"

Yle Urheilun asiantuntija Petra Ollin mukaan Elias Savolainen onnistui hienosti pronssiottelun avausjaksolla. Maailmanmestari uskoo, että niin Savolaisen kuin Elias Kuosmasen asenne voi vielä myöhemmin kantaa olympiamenestykseen asti.

Arvi Savolainen oli erittäin pettynyt pronssitappioonsa: "Jätin kaiken kehään, mitään ei tullut vastineeksi"
Arvi Savolainen oli erittäin pettynyt pronssitappioonsa: "Jätin kaiken kehään, mitään ei tullut vastineeksi"

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Arvi Savolainen, 22, oli pettynyt urheilija tappiollisen pronssikamppailun jälkeen. Hän ei ollut tullut Tokioon opintomatkalle.

– Kyllä nämä oli kisat, josta ei haettu oppia, vaan ne kisat, joissa piti pärjätä. Ikävä fiilis, Savolainen puuskahti Yle Urheilun haastattelussa.

Katso pääkuvaa klikkaamalla Savolaisen haastattelu.

Yle Urheilun asiantuntija, itsekin olympialaisissa paininut Petra Olli, ymmärtää, mitä tuntemuksia Savolainen käy nyt läpi.

– Kyllä huomaa Arvista, että hän on nuori ja nälkäinen urheilija. Viides sija on todella hieno suoritus, mutta Arvin silmistäkin näki, että hän odotti enemmän, Ylen olympiastudiossa vieraillut Olli sanoi.

Savolainen hävisi pronssin Iranin Mohammadhadi Saraville pistein 9–2. Savolainen johti ottelua yhdellä pisteellä avausjakson jälkeen.

– Ensimmäiset minuutit olivat tuttua Arvin käsipainia, jota hän jauhoi koko avausjakson. Hän ei antanut iranilaiselle mitään mahdollisuuksia, Olli kuvaili.

Petra Olli paini omalla aktiiviurallaan kultaa niin MM- kuin EM-kisoissa. Olympialaisissa hän putosi Riossa toisella kierroksella. Kuva: imago/Aleksandar Djorovic/ All Over Press

Saravi komennettiin kertaalleen mattoon avausjaksolla, mutta Savolainen ei onnistunut saamaan lisäpisteitä. Toisen jakson alussa Savolainen lisäsi johdon kahteen pisteeseen, vaan sitten iranilainen meni menojaan.

Savolainen sätti toisen jakson suorituksesta itseään.

– Aivot jäi siihen tilaan, että nyt pusketaan päälle. Olisi varmaan pitänyt varmistella. Puskin päälle niin, että kaverille aukesi paikkoja, Savolainen selvitti.

Olli muistutti, että Savolaisella ei ollut juuri vaihtoehtoja.

– Tilanne oli se, että kovaa oli painettava päälle, jotta hän ei joutuisi vuorostaan mattoon. Yllättävän väsyneeltä Arvi näytti ottelun lopussa, mutta toisaalta kisoissa oli jo alla niin monta minuuttia kovaa jauhantaa, Olli pohti.

Savolainen riisuttiin aseista, kun ero repsahti.

– Väsyneellä kropalla ja väsyneellä mielellä sen tietää, että ne pisteet eivät tule helpolla. Huippupainijat pystyvät ne pisteet sieltä kaivamaan, mutta olympialaisten mitaliottelussa tuollainen piste-ero on jo liian suuri, Olli huomautti.

Molemmat painijat putosivat ottelun jälkeen väsyneinä mattoon. Katso video kamppailun päätöksestä alta.

"Ajatukset pois painista ja sitten sorvin ääreen"

Olli uskoo, että niin raskaaseen sarjaan siirtynyt Elias Kuosmanen kuin Savolainenkin ovat valmiita menestymään tulevaisuudessa – myös olympiatasolla. Kumpainenkin vasta debytoi viiden renkaan kisoissa.

– Jätkät taisteli hienosti. Painikansa on ylpeä miehistään. Jatkoa on luvassa. Se vaatii kovaa harjoittelua ja päämäärätietoista työtä. Molemmilla vääntäjillä on asenne siihen hommaan, Olli korosti.

– Nyt pieni huli, ajatukset pois painista ja sitten sorvin ääreen, vuoden 2018 maailmanmestari muistutti.

Temppu on tosin helpommin sanottu kuin tehty, ainakin heti tuoreeltaan.

– Tekisi mieli ajatella jotain muuta kuin painia. En oikein pysty kääntämään katseita mihinkään muuhun, Savolainen harmitteli pronssikamppailun jälkeen.

Onko sinulla antaa vinkkejä, Petra Olli?

– On sellaisia pohjalaisia vinkkejä, mutta kyllä Arvi varmaan lahtelaisena tietää, miten saa ajatukset kilpailuista pois, Olli vastasi.

Lue myös:

Arvi Savolainen hävisi raastavan pronssiottelun – katso tästä, kuinka väsyneinä painijat kaatuivat mattoon: "Huono maku jäi"

Vain tämä kymmenen sekunnin pätkä erotti Arvi Savolaisen olympiavoittajasta – päävalmentajan mukaan suomalaislupaus on lähellä maailman kärkeä