1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Naisleijonat

Naisten jääkiekkomaajoukkue lähtee MM-kisoihin ilman tähtivahti Rätyä – "Valitsin Nooran, hän kieltäytyi"

Kisojen erikoinen ajankohta voi päävalmentaja Mustosen mukaan jopa pelata Suomen pussiin.

Maalivahti Noora Rädyn kieltäytyminen oli yllätys maajoukkueen päävalmentajalle. Arkistokuva jääkiekon MM-kisoista vuodelta 2019. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue lähtee elokuun lopun MM-kisoihin muuttumattomalla ryhmällä. Joukkueesta loistaa poissaolollaan yksi keskeinen nimi, tähtimaalivahti Noora Räty.

– Valitsin Nooran, hän kieltäytyi, kertoi maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen tiistain tiedotustilaisuudessa.

Mustonen sanoi, että Rädyn kieltäytyminen oli yllätys. Hän ei kommentoinut sitä, vaikuttaako se Rädyn mahdollisuuksiin tulla valituksi ensi talven Pekingin olympialaisiin.

Räty kertoi Ilta-Sanomien (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että kieltäytyi MM-matkasta, koska ei voi jättää päivätyötään. Räty pyörittää Minnesotassa omaa maalivahtikoulua.

– Tällä hetkellä siellä on noin 115 maalivahtia. Jos sieltä lähtee kuudeksi viikoksi pois, ei tarvitse odottaa, että asiakkaat tulisivat takaisin, Räty kertoi IS:lle.

Mustonen totesi, että Rädyn poisjäännistä huolimatta Suomen maalivahtiosasto on kunnossa.

Pitkä arvokisatauko lisää arvaamattomuutta

MM-kisat piti alun perin pelata toukokuussa, mutta ne siirrettiin koronatilanteen takia pelattavaksi Kanadan Calgaryssä 20.–31. elokuuta.

Suomen joukkue on täsmälleen sama kuin se, joka valittiin jo kevään kisoihin.

MM-joukkueessa on kahdeksan arvokisojen ensikertalaista, mutta myös monia konkareita, kuten kapteeni Jenni Hiirikoski.

Koronapandemian takia edellisistä arvokisoista on vierähtänyt poikkeuksellisesti yli kaksi vuotta. Mustosen mukaan pitkä arvokisatauko tekee tilanteesta kutkuttavan.

– Meillä ei ole kosketusta vastustajiin, mutta muilla on sama, heillä ei ole kosketusta meihin. Voimasuhteet nähdään siellä alkusarjan aikana, Mustonen totesi.

– Muutkin miettivät, että missä pirussa se Suomi menee.

Suomen kapteenia Jenni Hiirikoskea ei poikkeuksellinen ajankohta haittaa. Arkistokuva vuoden 2019 MM-kisoista. Kuva: Tomi Hänninen

Ajankohta on osalle joukkueista hankala

Kisoista tekee poikkeukselliset myös ajankohta. Elokuu on tavallisesti urheilijoille harjoituskautta. Mustonen arvelee tämän voivan johtaa kisoissa yllätyksiin.

– Jalka voi loppua osalla joukkueista. Ajankohdasta ei ole meille haittaa. Meillä on hyvä fyysinen kunto, ja jalka liikkuu vielä viimeisenäkin pelipäivänä.

Hiirikoskeakaan elokuussa pelaaminen ei haittaa.

– Olen itse tottunut olemaan keskellä kesää jäällä. Uskon, että ollaan joukkueena kovassa iskussa.

Mustoselle tuo lisämotivaatiota se, että nämä MM-kisat ovat hänen viimeisensä Naisleijonien peräsimessä. Olympialaisten jälkeen vetovastuu siirtyy Juuso Toivolalle. Lisänälkää tuo myös julma tapa, jolla Suomi jäi hopealle jatkoajan jälkeen edellisten MM-kisojen finaalissa keväällä 2019 Espoossa.

– Haluamme näyttää, että me ansaittiin maailmanmestaruus, Mustonen sanoo.

– Suomen naiset tulevat voittamaan maailmanmestaruuden tai olympiakultaa. Kyse on vain ajasta, meneekö siinä viisi viikkoa vai viisi vuotta.

Lue myös:

Tässä on Naisleijonien MM-joukkue Kanadaan – 15-vuotias tamperelaispeluri Sanni Vanhanen valittiin mukaan

Naisten jääkiekon MM-kisojen otteluohjelma selvillä – turnaus pelataan elokuun lopulla

Naisleijonien kesäsuunnitelmat menivät uusiksi, koska elokuun MM-kisoissa pitää olla huippuiskussa poikkeukselliseen aikaan

Naisleijonat saa uuden päävalmentajan – Juuso Toivola maajoukkueen peräsimeen Pekingin olympialaisten jälkeen