1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Valko-Venäjän urheilujohtoa kritisoinut Krystsina Tsimanouskaja lentääkin yllättäen Wieniin – lento lähti Tokiosta

Krystsina Tsimanouskaja yritettiin lähettää väkisin pois Tokion olympialaisista takaisin Valko-Venäjälle. Tsimanouskaja toivoo aloittavansa Puolassa uuden elämän.

Tällä autolla Krystsina Tsimanouskaja vietiin raporttien mukaan lentokentälle Tokiossa. Kuva: Getty Images

Valkovenäläisen pikajuoksijan Krystsina Tsimanouskajan lentää keskiviikkona Wieniin Itävaltaan. Tsimanouskaja lähti Tokion lähellä sijaitsevalta Naritan lentokentältä Suomen aikaa varhain keskiviikkoaamuna, kertoo Japanin yleisradioyhtiö NHK (siirryt toiseen palveluun).

Kovasanaisesti Valko-Venäjän urheilujohtoa arvostellut Tsimanouskaja pelkää palata takaisin kotimaahansa oman turvallisuutensa takia. Hän on hakenut Puolasta turvapaikkaa. Puola on myyntänyt Tsimanouskajalle humanitäärisen viisumin.

Tsimanouskajan piti alun perin lentää Varsovaan, mutta BBC:n mukaan lennon määränpää vaihtui viime hetkellä Wieniin. (siirryt toiseen palveluun)

Tsimanouskaja on kertonut, että Valko-Venäjän joukkueen johto yritti pakottaa hänet palaamaan Valko-Venäjälle kesken Tokion kisojen. Tsimanouskajan mukaan lähtöpassit kisoista johtuivat hänen kritiikistään maan urheilujohtoa kohtaan.

Valko-Venäjän joukkueen johtoon kuuluvat jäsenet veivät Tsimanouskajan sunnuntaina lentokentälle. Tsimanouskaja kieltäytyi nousemasta koneeseen, johon hänelle oli hankittu lippu vastoin hänen omaa tahtoaan. Pikajuoksija kertoi pelkäävänsä oman turvallisuutensa puolesta. Hän pyysi apua KOK:lta ja Japanin poliisilta. Lentokentällä olleet poliisit ja vapaaehtoiset ottivat valkovenäläisjuoksijan huomaansa.

Krystsina Tsimanouskaja lähtee keskiviikkona kohti Puolaa, missä hän toivoo voivansa aloittaa uuden elämän. Kuva: YUKI IWAMURA/Getty Images

Tsimanouskajaa auttavan valkovenäläisen urheilijaliikkeen BFSS:n edustaja Anatoli Kotov kertoi Yle Urheilulle, että turvallisuusviranomaiset ovat painostaneet Tsimanouskajan sukulaisia Valko-Venäjällä.

Kotovin mukaan urheilu on Valko-Venäjän vallanpitäjille herkkä aihe. Maan urheiluhullu presidentti Aljaksandr Lukašenka oli vuosikausia maan olympiakomitean johtaja. Nykyään vastuuta kantaa presidentin poika Viktor. Maan urheilusysteemin kritisoiminen tarkoittaa siis ylimmän poliittisen johdon kritisoimista.

– Jos urheilija on vähänkin eri mieltä johdon kanssa, se yrittää tuhota urheilijan, koska pitää tätä uhkana, Anatoli Kotov sanoo.

Pikajuoksija Tsimanouskaja arvosteli Tokiossa sitä, että hänet määrättiin juoksemaan 4x400 metrin viestiin, vaikka hän on ensisijaisesti 100 ja 200 metrin juoksija.

Tsimanouskaja ehti juosta perjantaina Tokiossa 100 metrin alkuerissä. Hän oli niissä eränsä neljäs ajalla 11,47. Hänen oli tarkoitus osallistua kisoissa myös 200 metrille.

Juttua muokattu 4.8. klo 9.50: Lisätty tieto, että Tsimanouskaja lähti lennolle, jonka määränpää oli Wien, ei Varsova.

Lue myös:

Aljaksandr Lukashenkan palveluksesta eronnut Anatoli Kotov auttaa nyt Krystsina Tsimanouskajaa pakenemaan – kertoo Ylelle olympiajuoksijan karusta tilanteesta

KOK selvittää Valko-Venäjän skandaalia, Jan Vapaavuoren mukaan urheiluliikkeen vaikutusvalta on rajallinen – "Todella vakava kysymys, jos urheilijat joutuvat pelkäämään"

Valko-Venäjän urheilujohtoa kritisoinut pikajuoksija hakee turvapaikkaa Puolasta – "En aio palata Valko-Venäjälle"

Kohun keskellä olevalle valkovenäläisurheilijalle sataa tukea Euroopasta – useat maat tarjonneet apua

Valko-Venäjän joukkueessa skandaali Tokion olympialaisissa – maan urheilujohtoa kritisoinut pikajuoksija yritettiin lähettää pois kisoista vastoin tahtoaan

Kansalaisjärjestön johtajan väitetty itsemurha, olympiaurheilijan tapaus, konekaappaus: Tutkijan synkkä arvio Valko-Venäjästä – "Sorto jatkuu, toivottavasti länsimaat nyt heräävät"