Hyppää sisältöön

Onko tässä olympialaisten uusi suosikkilaji ja 100 metrin juoksun haastaja? Katso dramaattinen tilanne, kun ME-nainen purskahti kyyneliin

Nopeuskiipeily on ihastuttanut tv-katsojia ympäri maailmaa. Naisten karsintakilpailussa puolalaiskiipeilijä oli lähellä tehdä uuden maailmanennätyksen. Venäläiseltä ME-naiselta puolestaan lipsahti ote dramaattisesti viime hetkillä.

Onko tässä olympialaisten uusi suosikkijlaji? Katso dramaattinen tilanne nopeuskiipeilyssä
Onko tässä olympialaisten uusi suosikkijlaji? Katso dramaattinen tilanne nopeuskiipeilyssä

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Olympialaisissa pyörähti käyntiin tiistaina yksi uutuslaji, kun Tokiossa nähtiin olympiahistorian ensimmäiset kiipeilykilpailut.

Miehet aloittivat urakan moniottelun eli nopeuskiipeilyn, lead- eli vaikeuskiipeilyn ja boulderoinnin karsinnoilla. Olympialaisten kiipeilyssä kisataan moniottelu, jossa urakoidaan kolmessa eri lajissa. Keskiviikkona oli naisten vuoro.

Räväkkä nopeuskiipeily on jo ehtinyt ihastuttaa tv-katsojia. Keskiviikkona Ylen suorassa lähetyksessä nähtiin naisten mielenkiintoinen nopeuskiipeilyn karsinta.

Lajissa kiivetään seinää ylös 15 metrin verran. Seinän jyrkkyys on 95 astetta ja kilpailijoillaan on päällään turvaköydet. Nopeimmin ylös päässyt voittaa. Lajin maailmanennätys naisissa on venäläisen Julia Kaplinan hallussa. Kaplina on kiivennyt 15 metriä 6,96 sekunnissa. Keskiviikkona naisten olympiadebyytissä päästiin heti lähelle ennätyslukemia.

Puolan Aleksandra Miroslaw oli karsintojen nopein ajalla 6,97 ja jäi siis vain yhden sekunnin sadasosan maailmanennätyksestä. Karsinnoissa nähtiin myös draamaa, kun Miroslawin jälkeen kisaamaan tullut Kaplina epäonnistui. Kaplina oli tekemässä hyvää aikaa ja ainakin lähettyville omaa maailmanennätystään, mutta ote lipesi ennen viimeistä kosketusta kiipeilyseinän huipulle.

Katso Miroslawin ja Kaplinan huimaa kiipeilyä sekä reaktiot ylhäältä jutun kuvaa klikkaamalla!

Kaplina pettyi todella pahasti. Hän purskahti kyyneliin epäonnistumisensa jälkeen. Nopeuskiipeilyn spesialisti päätyi nimittäin omassa lajissaan vasta viidenneksi, kun hänelle kirjattiin avausyrityksen aika. Viidenneksi jääminen saattoi tarkoittaa sitä, että Kaplina ei yllä perjantain loppukilpailuun.

Julia Kaplina pettyi todella pahasti tiistaina nopeuskiipeilyn karsintakilpailussa. Kuva: 2021 Getty Images

Olympialaisten moniottelussa kaikkien kolmen kiipeilylajin tulokset lasketaan yhteen. Kolmen lajien yhteistulosten kahdeksan parasta etenee moniottelun loppukilpailuun.

Amerikkalainen laatulehti Wall Street Journal huomioi myös nopeuskiipeilyn viihdyttävyyden. Wall Street Journal pohtii jutussaan (siirryt toiseen palveluun), onko 100 metrin juoksu enää olympialaisten nopein laji. 100 metrin juoksu on tunnetusti kesäolympialaisten kruununjalokivi ja suosikkilaji, joka kerää suuret yleisömassat ympäri maailmaa. Nopeuskiipeilyn alku olympialaisissa on ollut ainakin viihdyttävä.

– Tämän on oltava yksi nopeimmista kilpailuista olympiaohjelmassa, Australian kiipeilyedustaja Tom O'Halloran totesi Wall Street Journalille.

– Varmasti kiekko pysyy ilmassa pidempään kuin me kiipeämme seinää.

Miehissä yhtä suoritusta lukuun ottamatta 15 metriä kiivettiin alle 10 sekunnissa. Hitain suoritus oli 12,2 sekuntia. Naisissa heikoin aika oli 11,74 sekuntia. Yli 10 sekunnin suorituksia nähtiin hieman enemmän kuin miehillä.

Wall Street Journalin jutussa huomautettiin aiheellisesti, että suorituksen nopeutta voidaan verrata eri tavoin. Nopeuskiipeilyssä keskinopeus ei yllä 100 metrin juoksun tasolle, vaikka itse suoritus onkin nopeampi.

– Ero on siinä, että kiipeämme käsillämme ja jaloillamme. Nuo menevät lujaa vain jaloillaan, ranskalainen Mickael Mawem kuvaili Wall Street Journalille.

Pikajuoksijat eivät myöskään taistele yhtä nopeuskiipeilijöiden tavoin painovoimaa vastaan. On lajeissa kuitenkin samankaltaisuuksiakin.

– Jos katsoo nopeuskiipeilijöitä, he näyttävät kuin 100 metrin juoksijoilta. Nopeuskiipeilijöitä voi verrata 100 metrin juoksijoihin, jotka ovat todella lihaksikkaita, kalliokiipeilijä Alex Honnold sanoi Wall Street Journalille.

Olympialaisten kiipeilyn kilpailumuoto on herättänyt myös paljon kritiikkiä. Nopeuskiipeily eroaa sen verran paljon kahdesta muusta moniottelun kiipeilylajista. Kritiikkiin on jo kuitenkin herätty. Pariisin olympialaisissa 2024 nopeuskiipeily on erotettu omaksi lajikseen ja lead- sekä boulderointi muodostavat kahden lajin yhteiskilpailun.

Naisten kiipeilyn karsintapäivää seurataan suorana Yle Areenassa. Lead-kiipeilyn karsinta nähdään suorana TV2:ssa myös kello 15.10 alkaen. Miesten moniottelun loppukilpailu on ohjelmassa torstaina ja naisilla perjantaina.

Lue lisää:

Kuivisto juoksi taas Suomen ennätyksen, taistelu ei aivan riittänyt finaaliin – Yle seuraa huimaa olympiapäivää hetki hetkeltä

Olympialaisten tuomarilinja ei sopinut Suomen mitalitoivolle – Ylen asiantuntija avaa, miksi teinit pyyhälsivät voimalla Lizzie Armannon ohi