Hyppää sisältöön

Pronssia Suomeen! Mira Potkosen nyrkkeilyura päättyi välierätappioon Tokion olympialaisissa

Potkonen taipui olympiavälierässä brasilialaiselle Beatriz Ferreiralle.

Mira Potkoselle välierätappio ja olympiapronssia
Mira Potkoselle välierätappio ja olympiapronssia

Mira Potkosen nyrkkeilyura päättyy toiseen peräkkäiseen olympiapronssiin.

40-vuotias suomalaisiskijä taipui Tokion olympialaisten 60 kilon kevytsarjan välieräottelussa Brasilian Beatriz Ferreiralle. Olympiafinaaliin edennyt brasilialainen on painoluokan hallitseva maailmanmestari.

Potkosesta tuli samalla kaikkien aikojen vanhin nyrkkeilyn olympiamitalisti. Mitali Tokion olympialaisissa varmistui, kun Potkonen voitti hajaäänituomiolla Turkin Esra Yildizin puolivälierässä. Nyrkkeilyssä ei otella pronssiottelua, vaan välierän hävinneille ripustetaan kaulaan pronssia.

Potkonen oli hyvin tunteellinen ottelun jälkeen Yle Urheilun haastattelussa. Voit katsoa haastattelun myös alla olevasta videosta.

– Oli pettymys, kun en pystynyt ottelemaan niin kuin piti. Oli panoksia enempäänkin, mutta ei vain irronnut ja se harmittaa, Potkonen kertoi kyyneleitä nieleskellen.

– En tiedä yhtään, mitä huomisesta eteenpäin teen. Laitoin kaiken peliin tähän olympiaunelmaan ja halusin uskoa viimeiseen asti voittoon. Sitten siitä jää käteen pronssi. Tämä ei ole sitä, mitä halusin.

Potkosen valmentaja Maarit Teuronen arvioi heti ottelun jälkeen, että finaalipaikka oli tarjolla.

– Tietynmoinen terävyys ja määrätietoisuus ehkä puuttui. (Brasilialainen) olisi ollut hoideltavissa, mutta ei näemmä tänään.

Myös Teuronen liikuttui, kun häntä pyydettiin kuvailemaan Potkosen kanssa kuljettua matkaa.

– En mä nyt pysty mitään fiksua sanomaan. En pysty. Sori, Teuronen sanoi ja poistui Potkosen perään pukuhuoneeseen.

Välieräottelu oli brasilialaiselta vahva suoritus. Arvostelutuomarit myönsivät finaalipaikan tuoneen voiton yksimielisesti Potkosen vastustajalle.

Avauserä meni kaikkien viiden arvostelutuomarin papereissa brasilialaiselle lukemin 10-9. Potkonen yritti kiriä tilannetta toisessa erässä, mutta brasilialainen osoitti vaarallisuutensa iskemällä terävästi vastaan. Toinen erä merkittiin neljän tuomarin arvosteluissa brasilialaiselle ja yksi tuomari antoi pisteet suomalaiselle. Brasilialainen oli kaikkien arvostelutuomareiden mielestä parempi myös päätöserässä.

Urallaan Potkonen on voittanut Tokion pronssin lisäksi myös pronssia Rion olympialaisista vuonna 2016, kaksi EM-kultaa, EM-hopean ja kaksi MM-pronssia.

Marraskuussa 41 vuotta täyttävä Potkonen otteli Tokiossa niin sanotusti yliajalla, sillä olympiatyylin nyrkkeilyssä urheilijoiden yläikäraja on 40 vuotta. Tokion kilpailut siirtyivät kuitenkin vuodella, joten Potkonenkin sai otella yli-ikäisenä Tokiossa.

Lue myös:

Pettynyt Mira Potkonen purskahti lohduttomaan itkuun haastattelussa – "En tiedä yhtään, mitä huomisesta eteenpäin teen"

Elina Gustafsson kiinnitti huomiota tuomarin toimintaan Potkosen välierän dramaattisella hetkellä – "Näytti, ettei Mira ollut ihan oma itsensä"

Tuomas Sammelvuon suojatit lentisfinaaliin, 20 kilometrin kävely käynnissä – Yle seuraa Tokion kisapäivää hetki hetkeltä

Huntington epäonnistui pituudessa, valmentaja manasi poikkeuksellista ratkaisua ennen kisaa – katso hurjaan kuulakisaan huipentuneen olympiayön kohokohdat

Mira Potkosesta, 40, kaikkien aikojen vanhin nyrkkeilyn olympiamitalisti – voitti trillerin niukasti hajaäänituomiolla: "Mahtava fiilis"