Hyppää sisältöön

Uskomattomalla tavalla kuulan olympiakultaa voittanut Ryan Crouser oli lähellä toteuttaa suunnitelmansa – ilman koronaa laji olisi vaihtunut vuonna 2022

Ryan Crouser kilpailee jatkossakin kuulantyöntäjänä. Yhdysvaltalainen työnsi olympiakultaa huimalla sarjalla torstaina.

Ryan Crouser ylitti aiemman olympiaennätyksen kaikilla työnnöillään. Kuva: AFP / Lehtikuva

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

TOKIO. Yleisurheilulajien huima tulostaso Tokion olympiastadionilla jatkuu. Torstaina aamupäivällä vuorossa oli miesten kuulantyöntö, jonka voittajaksi työnsi Yhdysvaltain Ryan Crouser.

Kultamitalisti ei ollut yllätys, sillä Crouser työnsi heinäkuussa maansa olympiakarsinnoissa uudeksi maailmanennätykseksi 23,37. Randy Barnesin vuonna 1990 työntämä ME parani kertaheitolla 25 senttiä.

Tokion olympiafinaalissa Crouser pukkasi viimeisellä kierroksella voittolukemiksi 23,30. Tulos on toiseksi kovin kuulantyönnön historiassa.

Yhdysvaltalaisen hurjaa sarjaa kuvastaa, että hänen huonoin tuloksensa, 22,54, oli sekin parempi kuin hänen Rio de Janeirossa työntämä olympiaennätys 22,52.

Crouserin sarja oli historian kovin. Kerrataan vielä kokonaisuudessaan: 22,83 - 22,93 - 22,86 - 22,72 - 22,54 - 23,30.

Kuva: Patrick Smith/Getty Images

Myös Crouserin toiseksi pisin työntö eli 22,93 olisi riittänyt kultamitaliin kaikissa kuulantyönnön arvokisoissa. Tokion olympiafinaalissa vain huonoin työntö ei olisi riittänyt kultaan, kiitos hopeaa tuloksella 22,64 saavuttaneen maanmiehen Joe Kovacsin.

Kuulantyöntö elää tällä hetkellä kulta-aikaansa, sillä Crouseria eteenpäin puskee useita 22 metrin päälle kykeneviä työntäjiä. Yleisurheiluentusiastien tuoreessa muistissa on vuoden 2019 Dohan MM-finaali, jossa Kovacs voitti kultaa tuloksella 22,91. Crouser ja Uuden-Seelanin Tom Walsh joutuivat tyytymään himmeämpiin mitaleihin, vaikka molemmat työnsivät 22,90.

Sama kolmikko muodosti kärkitrion myös Tokiossa, vain Crouser ja Kovacs vaihtoivat paikkoja. Tokiossa mitalikolmikko oli tismalleen sama kuin Rio de Janeiron kesäolympialaisissa 2016.

Uskomattoman olympiafinaalin jälkeen Crouser kaivoi laukustaan paperilapun, jossa luki "Granpa, We did it. 2020 Olympic Champion!" (suomeksi: Isoisä, me teimme sen. 2020 olympiavoittaja!).

Eleellään Crouser, 28, muisti juuri ennen olympialaisia menehtynyttä isoisäänsä Larry Crouseria. Suru-uutinen tavoitti mestarin vain päivä ennen nousua Tokion-koneeseen.

– Tunsin, että hän oli mukanani tässä finaalissa, Crouser sanoi lehdistötilaisuudessa viitaten isoisäänsä.

Ryan Crouser muisti edesmennyttä isoisäänsä. Kuva: Patrick Smith/Getty Images

Lehdistötilaisuudessa tunnelma oli vapautunut, sillä kärkikolmikko oli sen verran voipuneessa tilassa. Finaalissa paahtanut noin 35 asteen helle oli oma lukunsa, samoin kuin yli tunnin kestänyt lehdistötilaisuuden odottelu – Crouser pysäytettiin jokaisella mahdollisella haastattelupisteellä.

Yle Urheilu oli paikalla lehdistötilaisuudessa selvittämässä, mitä suunnitelmia lajissaan kaiken paitsi maailmanmestaruuden saavuttaneella Crouserilla on tulevaisuuden varalle. Pohjana oli Crouserin Ilta-Sanomille vuonna 2017 antama haastattelu (siirryt toiseen palveluun), jossa yhdysvaltalaisjätti kertoi seuraavaa:

– Jos saavutan tavoitteeni (maailmanennätys) kuulassa Tokion olympialaisiin mennessä, aion siirtyä kiekonheittäjäksi vuosille 2021–24. On mahdollista, että kilpailen molemmissa lajeissa jo Tokiossa, Crouser sanoi neljä vuotta sitten ja kertoi heittäneensä harjoituksissa kiekkoa lähes 65 metriä.

Yle Urheilu tarttui aiheeseen kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa.

No, miten on? Nyt kun maailmanennätys on nyt sinun, aiotko keskittyä jatkossa kiekonheittoon?

– Mielestäni hänen pitäisi! Walsh murjaisi ennen kuin Crouser pääsi ääneen.

– Siitä oli puhetta, mutta valitettavasti korona on pilannut sen suunnitelman. Vuoden 2022 piti olla vuosi, jolloin keskityn kiekonheittoon, Crouser vastasi ja viittasi vuosi sitten muokattuun arvokisakalenteriin.

Kun koronapandemia pakotti Tokion olympiajärjestäjät siirtämään kisoja vuodella, kansainväliset yleisurheiluvaikuttajat seurasivat esimerkkiä.

Ensimmäiset Yhdysvaltain maaperällä, Eugenessa järjestettävät yleisurheilun MM-kisat siirrettiin vuodella kesälle 2022.

Tämä taas tarkoitti sitä, ettei urheilijoilla ole olympialaisten välissä normaalia välivuotta maailmanlaajuisista arvokisoista. Heti vuonna 2023 MM-mitaleista kilpaillaan Unkarin Budapestissa, ja vuotta myöhemmin Pariisi järjestää seuraavat kesäolympialaiset.

– Olisin tarvinnut välivuoden, jonka aikana olisin voinut keskittyä kiekonheittoon. Koska kuulantyöntö kulkee toistaiseksi ihan hyvin, aion jatkaa sen parissa, Crouser sanoi vire kasvoillaan.

Crouser ei olisi ensimmäinen kuulantyöntäjä, joka harkitsee kilpailemista myös kiekonheitossa. Edellisenä molemmissa lajeissa menestyi hollantilainen Rutger Smith, joka voitti kuulassa MM-hopeaa Helsingissä 2005 ja kaksi vuotta myöhemmin Osakassa MM-pronssia sekä kuulassa että kiekossa.

– Ryan heitti jo yliopistovuosinaan reilusti yli 60-metrisiä. Mikäli hän lähtisi yrittämään kiekossa, en yllättyisi, jos hän heittäisi 70 metrin tuntumaan, Walshia valmentava Dale Stevenson arvioi Yle Urheilulle lehdistötilaisuuden jälkeen.

Olympiatasolla mitaleille kuulassa ja kiekossa yltäneitä ovat yhdysvaltalaiset Robert Garrett (1896–1900), Richard Sheldon (1900), Ralph Rose (1904–1912) ja Bud Houser (1924–1928) sekä Suomen Elmer Niklander (1912–1920).

Lue lisää:

Katso yksi Tokion olympialaisten mielettömimmistä suorituksista – Ryan Crouserin voittosarja kuulassa on posketonta luettavaa

Kommentti: Miesten keihäässä tapahtui vaivihkaa valtava muutos, joka lävähti olympiakarsinnassa lopullisesti silmille – Etelätalolla on aito mitalisauma