1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Elina Gustafsson kiinnitti huomiota tuomarin toimintaan Potkosen välierän dramaattisella hetkellä – "Näytti, ettei Mira ollut ihan oma itsensä"

Mira Potkosen unelma olympiakullasta mureni välierässä Brasilian Beatriz Ferreiraa vastaan. Ylen olympiastudiossa ottelun seurannut ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson avaa, miksi Potkonen ei pystynyt etenemään loppuotteluun.

Mira Potkonen (vas.) ja Elina Gustafsson saapuivat mitalit kaulassa Suomeen vuoden 2018 EM-kisoista. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Ylen olympiastudiossa Mira Potkosen olympiavälierää seurannut ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson pitää Potkosen Tokiosta tuomaa olympiamitalia upeana suorituksena, vaikka finaalipaikan karkaaminen kirpaiseekin.

– Olen uskomattoman ylpeä Mirasta ja siitä, millaisen uran hän on vetänyt. Kaksi olympiapronssia, eihän siihen ole pystynyt kukaan, Gustafsson totesi ottelun jälkeen.

Potkosen ura päättyi välierätappioon.

– Mira tähtäsi kultaan, niin pronssi on varmasti pettymys ja tosi kova paikka. Hän on niin fokusoitunut nyrkkeilyyn, että luulen tämän olevan kova pala. Voi tulla kriisi, että mitä nyt tekee, mutta eiköhän Mira paikkansa löydä.

Marraskuussa 41 vuotta täyttävä Potkonen otteli Tokiossa niin sanotusti yliajalla, sillä olympiatyylin nyrkkeilyssä urheilijoiden yläikäraja on 40 vuotta. Tokion kilpailut siirtyivät kuitenkin vuodella, joten Potkonenkin sai otella yli-ikäisenä Tokiossa.

Brasilialaisen Beatriz Ferreiran voittoon päättynyt välieräottelu oli Gustafssonin mielestä hyvä näytös brasilialaisen taidoista.

– Tuntui, että ottelu lähti ihan hyvin. Mira lähtee aina paukuttamaan täysiä ottelun alussa. Kun vastassa on vahva ja kovalyöntinen taitonyrkkeilijä, joka väistelee ja suojaa, siinä puutuu lopulta aika nopeasti ja niin kävi nyt.

– Joka erässä aloitettiin kovaa ja sitten Mira väsähti. Ferreira oli juuri niin kova ja taitava kuin pitikin. Valitettavasti Miran tyylillä ei pystytty tänään voittoon. Ferreira pystyi hyödyntämään Miran suorat ja pääsi kuittamaan hyvin, kun suojaus aukesi.

Toisessa erässä Potkonen kompuroi ja kävi kertaalleen jopa polvillaan. Gustafssonin mielestä Potkosen oma nyrkkeily hajosi hetkeksi brassin hyviin iskuihin.

– Ferreira sai perille kovia iskuja runkoon ja koukkua naamaan. Mira oli mielestäni vähän sekaisin, mutta lyönnit lähtivät silti selkärangasta. Olisin vähän toivonut tuomarin antavan hetken happea Miralle, omaan silmääni näytti ettei hän ollut ihan oma itsensä.

Katso video kyseistä tilanteesta alta.

Potkonen kävi polvillaan olympiavälierässä

Potkosen Tokion olympiaurakkaa Gustafsson pitää kokonaisuutena onnistuneena. Kaksi ottelua nousevat ex-nyrkkeilijän mielestä ylitse muiden.

– Eteläkorealaisen Mira tykitti ihan täysin, se jäi kokonaan jalkoihin. Myös puolivälierä turkkilaista vastaan oli hyvä. Upea taival Miralla kuitenkin, saa olla tyytyväinen, kunhan tappiosta toipuu.

Kisojen siirto tuskin vaikutti mitalin väriin

Gustaffson nostaa Potkosen uralta esille nyrkkeilijän ja valmentaja Maarit Teurosen tekemän valtavan työmäärän.

– Mira ja Maarit ovat vain kiertäneet ja kiertäneet turnauksia. Se näkyy Mirassa, turnauskestävyys on huippuluokkaa. Myös Miran mielenhallinta ja päättäväisyys ovat todella kovia, niillä Mira on hoitanut mitalit kotiin.

Tokion olympialaisten siirtämisellä Gustafsson ei usko olleen juurikaan vaikutusta Potkosen mitalin väriin. Vuonna 2018 Potkonen voitti brasilialaisen kaksi kertaa, mutta tänä vuonna tuloksena on kaksi tappiota.

– En nähnyt mitään dramaattista eroa tämän päivän Mirassa verrattuna aiempaan. Ainoa ero on ehkä se, että kansainvälisen tason turnauksia on ollut vähemmän, eivätkä he ole päässeet Maaritin kanssa kiertämään turnauksia. Toisaalta Ferreira on ottanut järkyttävän harppauksen muutamassa vuodessa.

Finaalissa brasilialainen Ferreira saa vastaansa Irlannin Kellie Harringtonin. Gustafsson odottaa ottelua vesi kielellä.

– Harrington on taitava ja supertarkka, mutta lyö liian vähän. Toivon että "brasililainen Ellu G" voittaa. Kova ottelu tulossa.

Lue myös:

Pronssia Suomeen! Mira Potkosen nyrkkeilyura päättyi välierätappioon Tokion olympialaisissa

Pettynyt Mira Potkonen purskahti lohduttomaan itkuun haastattelussa – "En tiedä yhtään, mitä huomisesta eteenpäin teen"

Kuntonyrkkeilijästä tuli olympiamitalisti, vaikka alkoi panostaa täysillä vasta 27-vuotiaana – Mira Potkosen unelma oli murskautua jo vuonna 2012