Hyppää sisältöön

Damian Warner huhki yhden kaikkien aikojen kymmenottelusarjoista – joutui antamaan kaikkensa haamurajan ylittääkseen: "Se ei ollut kaunista"

Kanadan Damian Warner ja Belgian Nafissatou Thiam juhlivat kymmen- ja seitsenottelun mestaruuksia. Suomalaisottelija Maria Huntington joutui pettymään.

Damian Warner liittyi 9000 pisteen kerhoon Roman Sebrlen, Ashton Eatonin ja Kevin Mayerin seuraksi. Kuva: Getty Images

Damian Warner saavutti Tokion olympiastadionin iltavalaistuksessa sen, mihin vain kolme miestä olivat ennen häntä pystyneet. Kanadalainen ylitti kymmenottelussa 9000 pisteen maagisen rajan. Hän juhlii kultaa uudella olympiaennätyksellä 9018.

Ennen päätöslajia 1 500 metriä Warner oli ylivoimaisessa johdossa, mutta panokset olivat edelleen korkealla. Yhdeksän lajin uuvuttavan urakoinnin jälkeen Warnerin oli juostava tonnivitonen alle 4.33,80, jotta 9000 pisteen raja ylittyisi.

Toukokuussa Götzisin perinteikkäässä moniottelukilpailussa Warner juoksi matkan hyvään aikaan 4.25,19, mutta jäi 9000 pisteestä vaivaiset viisi pistettä. Vaikka Tokiossa ei vaadittu yhtä kovaa aikaa, oli haamuraja jälleen livetä käsistä paahtavan kuumassa kelissä.

– Olin 1 200 metrin kohdalla kolme sekuntia tavoitevauhtiani perässä. Ajattelin, että jos haluan päästä 9000 pisteeseen, minun täytyy pistää vauhtia. Annoin kaikkeni. Se ei ollut kaunista, mutta sain homman hoidettua, ajan 4.31,08 kellottanut Warner kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Damian Warner saavutti pitkään tavoittelemansa arvokisakullan. Kuva: Getty Images

Kilpakumppaneiden onnentoivotusten jälkeen kanadalainen kääriytyi maansa lippuun ja poseerasi pitkän tovin valokuvaajille.

31-vuotias Warner oli joutunut odottaa arvokisavoittoa pitkään. Lontoon olympialaisissa hän oli viides, Riossa kolmas ja nyt Tokiossa tasaisen vauhdin taulukkoa noudattaneena ykkönen. Himmeämpiä mitaleja, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia, on Warner voittanut ulko- ja sisäratojen MM-kisoista.

Warner kertoo, että Rion pronssin jälkeen hänen ainut tavoitteensa Tokioon on ollut voittaa kultaa.

– Itseluottamukseni on ollut hyvällä tasolla. Riossa olin pettynyt, etten saanut kultaa. Nyt kaikki työ palkitaan. Tämä on aika hullua. Unelmani kävi toteen.

ME-mies Mayerille jälleen hopeaa

Maailmanennätysmies Kevin Mayer joutui tyytymään olympiahopeaan toista kertaa peräkkäin. Mayerin kaksi edellistä arvokisaottelua olivat kuitenkin päättyneet vielä pahempaan pettymykseen: ranskalaisen ottelu jäi kesken sekä EM-kisoissa 2018 että MM-kisoissa 2019.

Tokiossa Mayer keräsi 8726 pistettä. Kolmannen yrityksen olympiakultaan Mayer saa kolmen vuoden päästä kotikisoissaan Pariisissa.

Mayerin ennätys on edelleen täysin omaa luokkaansa. ME-tulos 9126 syntyi kolme vuotta sitten. Mayerin ja Warnerin lisäksi 9000 pisteeseen ovat yltäneet entiset ME-miehet Tshekin Roman Sebrle ja Yhdysvaltain Ashton Eaton.

ME-mies Kevin Mayer (oik.) onnittelee tuoretta olympiavoittajaa Damian Warneria. Kuva: Getty Images

Australian Ashley Moloney otti olympiapronssia Oseanian ennätyksellä 8649. Kolme vuotta sitten nuorten MM-kultaa voittanut 21-vuotias australialainen on kivunnut vauhdilla lajin terävimpään kärkeen.

Kilpailu oli erittäin kovatasoinen. Viisi miestä ylitti 8600 pistettä. Riossa siihen ylsi vain kärkikolmikko.

Warner oli hurjassa vedossa erityisesti pikajuoksuissa ja pituushypyssä. Jo avauspäivänä hän repi eroa muihin juoksemalla 100 metriä 10,12 ja hyppäämällä pituutta 824. Huima tulos olisi riittänyt pronssimitaliin kolmen päivän takaisessa pituusfinaalissa. Toisen päivän hän aloitti 110 metrin aitojen huipputuloksella 13,46.

Warner pystyi huokaisemaan helpotuksesta hypättyään ottelunsa perinteisessä kipukohdassa, seiväshypyssä, ennätyksensä 490.

Thiam loisti, Huntingtonilla tasapaksu ottelu

Belgian Nafissatou Thiam voitti seitsenottelun olympiakultaa toisen kerran peräkkäin. 26-vuotias Thiam otteli pisteet 6791 ja vei kultaa yli sadan pisteen eroa hopeamitalistiin, Hollannin Anouk Vetteriin. Vetterin maannainen Emma Oosterwegel otti pronssia pistein 6590.

Vaikka olympiakulta oli belgialaistähdelle jo uran toinen, ei Thiam vaikuttanut liian tottuneelta tilanteeseen.

– Tuntuu niin hyvältä. En voi uskoa tätä. Olen niin tunteellinen, että en osaa edes kuvailla sitä.

Thiamin voitto alkoi näyttää selvältä toisena päivänä, kun hän hyppäsi pituutta 660 ja heitti keihästä 54,68. Hänen kovin haastajansa, britti Katarina Johnson-Thompson, jätti leikin kesken avauspäivän lopussa pohjevamman takia.

Nafissatou Thiam ja Anouk Vetter olivat seitsenottelun kärkikaksikko. Kuva: Getty Images

Suomen Maria Huntington oli lopputuloksissa 17:s. Hän jäi parisataa pistettä ennätyksestään tuloksella 6135.

Huntington onnistui mainiosti ottelun avauslajissa 100 metrin aidoissa juostuaan ajan 13,20. Toisena päivänä hän jäi kuitenkin ennätyksistään pituudessa ja keihäässä, mutta juoksi uuden ennätyksen 800 metrillä.

– Tähän kisaan oltiin ladattu paljon. En saanut sellaista sijoitusta ja tulosta, jotka olisin halunnut. Totta kai se harmittaa, Huntington totesi pettyneenä.

Lue myös:

Wilma Murrolle hieno viides sija ylityksellä aloituskorkeudestaan – 470 oli valtaosalle seiväsnaisista liian kova pala: "Kilpailu oli pedattu kärkinelikolle"

Uskomattomalla tavalla kuulan olympiakultaa voittanut Ryan Crouser oli lähellä toteuttaa suunnitelmansa – ilman koronaa laji olisi vaihtunut vuonna 2022

Katso yksi Tokion olympialaisten mielettömimmistä suorituksista – Ryan Crouserin voittosarja kuulassa on posketonta luettavaa

Huntington epäonnistui pituudessa, valmentaja manasi poikkeuksellista ratkaisua ennen kisaa – katso hurjaan kuulakisaan huipentuneen olympiayön kohokohdat