1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Bahama dominoi naistenkin ratakierroksella, Shaunae Miller-Uibo ylivoimaiseen kultaan – Allyson Felix mitaleille viidensissä olympialaisissaan

Bahamalaistähti Miller-Uibo voitti 400 metrin olympiakultaa toisen kerran peräkkäin. Bahaman molemmat mitalit Tokiossa ovat tulleet 400 metriltä. Torstaina Steven Gardiner voitti kultaa miesten ratakierroksella.

Shaunae Miller-Uibolle 400 metrin kultaa! Pronssimitalisti Allyson Felix teki olympiahistoriaa
Shaunae Miller-Uibolle 400 metrin kultaa! Pronssimitalisti Allyson Felix teki olympiahistoriaa

Bahaman Shaunae Miller-Uibo pinkoi toiseen peräkkäiseen olympiakultaansa naisten 400 metrin finaalissa Tokiossa. Miller-Uibo voitti kisan ylivoimaisesti miltei sekunnin erolla Dominikaanisen tasavallan Marileidy Paulinoon.

Miller-Uibon aika 48,36 jää vain reilun kymmenyksen Ranskan Marie-Jose Perecin 25 vuotta vanhasta olympiaennätyksestä. Bahamalainen alitti entisen henkilökohtaisen ennätyksensä 0,01 sekunnilla.

Aika on kaikkien aikojen kuudenneksi paras maailmassa ja myös uusi Pohjois-Amerikan ennätys.

– Kisa meni tosi hyvin. Olen kamppaillut loukkaantumisten kanssa, joten olen todella kiitollinen siitä, että pääsin juoksemaan ja juoksin vielä maanosani ennätyksen. Se oli kivulias juoksu, mutta kulta tuntuu hienolta, Miller-Uibo sanoi.

Miller-Uibo paljasti, että hän tuskin juoksee jatkossa päämatkanaan jotain muuta kuin 400 metriä. Hän kilpaili Tokiossa myös 200 metrillä, mutta jäi finaalissa kahdeksanneksi.

Bahama on voittanut Tokion olympialaisissa kaksi mitalia, joista molemmat ovat kultaisia ja samasta lajista, 400 metriltä. Bahaman Steven Gardiner voitti miesten 400 metrillä kultaa torstaina.

Paulino juoksi kisassa Dominikaanisen tasavallan ennätyksen 49,20 ja nappasi maansa neljännen mitalin Tokiossa.

Felix teki olympiahistoriaa

Pronssille venyi jo viidensissä olympialaisissaan kilpaileva yhdysvaltalaistähti Allyson Felix. Felix on voittanut nyt kymmenen olympiamitalia, enemmän kuin yksikään toinen yleisurheilijanainen olympialaisten historiassa.

Kymmeneen mitaliin on yhdysvaltalaisyleisurheilijoista yltänyt vain pikajuoksija-pituushyppääjä Carl Lewis. Kultamitaleja Felixillä on yhteensä kuusi, joista viisi viesteistä.

– Olen todella ylpeä itsestäni. Tuntuu todella erityiseltä olla täällä 35-vuotiaana, saada tuollainen tulos ja tehdä sitä, mitä rakastan, Felix sanoi Yle Urheilulle.

Felix juoksi Tokion olympiafinaalissa kauden parhaansa 49,46 ja jäi vain 0,26 sekuntia ennätyksestään.

Allyson Felix voitti kymmenennen olympiamitalinsa 17 vuotta ensimmäisensä jälkeen. Kuva: Getty Images

Felix on voittanut mitalin jokaisissa olympiakisoissa, joihin hän on osallistunut. Hän voitti ensimmäisen olympiamitalinsa vain 18-vuotiaana Ateenassa, hopeaa 200 metriltä. Pronssi oli kuitenkin juoksijasuuruuden ensimmäinen. MM-kisoissa hän on saavuttanut 13 kultaa, 3 hopeaa ja 2 pronssia.

Felix synnytti esikoisensa loppuvuodesta 2018 ja on sen jälkeen kivunnut takaisin lajin absoluuttiselle huipulle.

– Tyttäreni motivoi minua. Hän on antanut minulle todella paljon lisää paloa juoksemiseen.

Felixillä on mahdollisuus voittaa vielä uransa 11:s olympiamitali, mikäli hän juoksee Yhdysvaltain 4x400 metrin viestijoukkueessa lauantaina. Olympialaiset ovat sprintterin uran viimeiset.

– Kolme vuotta on liian pitkä aika minulle, mutta onnea kaikille muille.

Edellisissä olympialaisissa Rio de Janeirossa Miller-Uibo voitti olympiakultaa syöksymällä maaliviivan yli ja jättämällä Felixin kakkoseksi. Tällä kertaa olympiafinaalissa ei pesäpallosyöksylle ollut tarvetta.

Hassanin triplatoiveet sulivat

Naisten 1 500 metrin finaalissa pidettiin hurjaa vauhtia. Kenian Faith Kipyegon uusi viiden vuoden takaisen olympiavoittonsa olympiaennätysajalla 3.53,11. Britannian ennätyksen 3.54,50 juossut Laura Muir otti hopeaa. Mitali on skottijuoksijan uran ensimmäisen.

Hallitseva maailmanmestari Sifan Hassan ei pystynyt vastaamaan kärkikaksikon kiriin viimeisellä 200 metrillä ja oli kisassa kolmas.

Jo 5 000 metrin kultaa Tokiossa voittanut hollantilainen jahtasi olympialaisissa ennennäkemätöntä triplakultaa 1 500, 5 000 ja 10 000 metrillä. 1500 metrillä toiveet sulivat, mutta Hassanilla on vielä lauantaina tilaisuus ottaa kultaa kympiltä.

Suomessa syntynyt mutta Tshekkiä edustava Kristiina Mäki jäi finaalissa viimeiseksi ajalla 4.11,76. Lahden Ahkeraa isänsä kotimaassa edustava Mäki juoksi välierissä Tshekin ennätyksen 4.01,23. Mäki, 29, synnytti esikoisensa tämän vuoden tammikuussa.

Miesten 5 000 metrillä voiton vei ME-mies Joshua Cheptegei loppukirikamppailun jälkeen ajalla 12.58,15. Ugandalainen kukisti Kanadan Mohammed Ahmedin puolella sekunnilla.

Pronssista kilpailivat rajusti loppuun saakka Kenian Nicholas Kimeli ja Yhdysvaltain Paul Chelimo. Chelimo heittäytyi aivan lopussa Kimelin ohi ja vei pronssin 0,12 sekunnin turvin.

Lue myös:

Ahdistus, paniikkihäiriö ja masennus – olympiamitalistakin taistellut Suomen ykköskävelijä kertoo, kuinka nousi syvistä vesistä läheisten tuella

Veli-Matti Partanen kamppaili pitkään 50 kilometrin kävelyn olympiamitalista – avautui tunteikkaasti: "Olen vain niin onnellinen nyt"

Ruotsille karvas pettymys jalkapallofinaalissa, Felix juoksi olympiahistoriaa – Yle seurasi olympialaisten tapahtumia hetki hetkeltä