1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

"Sattuu ihan hirveästi" – kultamitalin lipuminen käsistä kirpaisee Tuomas Sammelvuota, joka nautti olympiaturnauksen jokaisesta hetkestä

Tuomas Sammelvuo luotsasi Venäjän olympiakomitean lentopallojoukkueen olympiahopealle.

Tunteellinen Tuomas Sammelvuo olympiahopean jälkeen: "Kyllä pikkusen kirpaisee rehellisesti sanottuna"
Tunteellinen Tuomas Sammelvuo olympiahopean jälkeen: "Kyllä pikkusen kirpaisee rehellisesti sanottuna"

– Kun kulta lipuu käsistä, niin sattuu ihan hirveästi, totesi Venäjän olympiakomitean lentopallojoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo Yle Urheilulle olympiafinaalin jälkeen.

Suomalaisvalmentajan luotsaamat venäläiset joutuivat taipumaan Ranskalle loppuottelun lukemin 2–3. Ranska juhli täten historiansa ensimmäistä olympiamitalia lentopallossa.

Sammelvuo kuvaa olympiamatkan olleen upea. Hän kehuu joukkuettaan hienosta taistelusta ja nousemisesta 0–2-tappioasemasta vielä kamppailemaan kultamitalista. Ranskan kokemus kuitenkin aiheutui Sammelvuon mukaan venäläisten kohtaloksi viimeisessä erässä.

– Ranska on aivan loistava joukkue. Mikään heidän kanssaan ei ole oikeasti ohi ennen kuin se on oikeasti ohi, Sammelvuo pohtii.

Katso tästä finaalitrillerin huippuhetket.

Sammelvuosta tuli ensimmäinen suomalaisvalmentaja, joka on voittanut kesäolympialaisissa palloilulajin olympiamitalin. Sammelvuo kertoi ennen kilpailuita, että olympialaiset ovat olleet hänelle suuri unelma pienestä lapsesta saakka. Saavutuksista suurin oli käden ulottuvilla.

– Tämä tilaisuus on kerran elämässä ja annettiin sen lipua pois. Mitään raivoamatta turhaan, lentopallo on tämmöistä. Mahtava turnaus ja loistavat pelaajat. Kyllä se tästä kirkastuu.

Pettynyt Sammelvuo kertoo, että on nauttinut olympialaisista niin paljon, ettei tiedä edes milloin joukkue lentää kotiin Tokiosta.

– En ole koskaan mistään mitaleista niin unelmoinut, mutta se on pikkuhiljaa tämän turnauksen aikana tullut mahdolliseksi, ja nyt olisi ollut mahdollista ottaa se kirkkain.

– Nälkä kasvaa syödessä, eikä tämä himmennä asioita millään tavalla, mutta niin kuin varmaan ymmärtää, niin kyllä kirpaisee rehellisesti sanottuna tällä hetkellä, Sammelvuo toteaa ja naurahtaa hieman.

"Hieno asia suomalaiselle lentopallolle"

Suomen lentopallomaajoukkueen libero Lauri Kerminen tuntee Sammelvuon pitkältä ajalta. He ovat pelanneet samaan aikaan ja Kerminen on pelannut Sammelvuon valmennuksen alaisuudessa niin seurajoukkue Kemerovossa kuin maajoukkueessakin.

Kerminen kertoo, että Sammelvuon päästä "noin 90 prosenttia on lentopalloa".

– Tuomas on valmentajana intohimoinen ja voitonhaluinen. Hän haluaa koko ajan kehittyä valmentajana ja ihmisenä. Hänellä on myös hieno oma ura takana ja hän osaa ajatella, mitä me pelaajat ajattelemme, Kerminen kuvailee Sammelvuota.

Lauri Kerminen on pelannut Tuomas Sammelvuon (takana) valmennuksessa niin Venäjän Superliigan Kemerovossa kuin Suomen maajoukkueessakin. Kuva: Jussi Saarinen / AOP

Kerminen kertoo, että Sammelvuota on arvostettu Venäjällä jo erittäin pitkään. Sammelvuo on onnistunut luomaan uraa pala palalta kohti maajoukkueen suuria pelejä lentopallon suurmaassa.

– Kyllä on verta, hikeä ja kyyneleitä vuodatettu, että on päästy tuohon tilanteeseen, missä hän tällä hetkellä on.

Vaikka Sammelvuo luotsaakin tätä nykyä Venäjän olympiakomitean joukkuetta, on menestys myös tärkeää lajin kannalta kotimaassa.

– Tämä on hieno asia suomalaiselle lentopallolle, että hän on päässyt noin pitkälle.

Lue myös:

Suomi jäi mitalitavoitteestaan, vaikka Tokiossa tuli täysosumia – olympiakomitean Lehtimäki on tyytyväinen, mutta odottaa jo tulevaa

Tuomas Sammelvuon venäläisjoukkueelle olympiahopeaa viiden erän finaalitrillerissä – Ranska taisteli historiallisen kullan

Tuomas Sammelvuo valmentaa tänään olympiafinaalissa – Jortikka ja Dettmann suitsuttavat saavutusta: "Kovinta, mitä on koskaan tapahtunut"